Αγώνας δρόμου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Το κράτος στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά υπονομεύοντας τον στόχο για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση
Σε νέο θρίλερ κινδυνεύει να μετατραπεί η εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ η οποία τυπικώς είναι ήδη διαθέσιμη μέσω του ESM από την 1η Σεμπτεμβρίου. Πρόκειται για χρήματα που έχουν ήδη εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο από τις 15 Ιουνίου και δίνονται για να εξοφλήσει το κράτος τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς την αγορά αλλά και την έκδοση συντάξεων και εφάπαξ.Το πρόβλημα είναι όμως ότι εξαιτίας των καθυστερήσεων η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εκπληρώσει τη μια και μοναδική προϋπόθεση που έχει τεθεί από το Eurogroup του Ιουνίου για να εκταμιευθεί το ποσό. Ο όρος που έθεσαν οι Ευρωπαίοι είναι να φτάσουν πρώτα στους τελικούς παραλήπτες τα 800 εκατ. ευρώ της πρώτης υπο-δόσης που εκταμιεύθηκε στις 10 Ιουλίου συν ένα ποσό 400 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό, σύνολο 1,2 δις ευρώ.
Παρότι τα 800 εκατ. ευρώ έφτασαν στη χώρα στις 10 Ιουλίου τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούλιο, αντί να μειωθούν όπως θα περίμενε κανείς μετά την είσπραξη του ποσού από τον ESM για αυτό το σκοπό, αυξήθηκαν κατά 343 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο! Τα «φέσια» από 5,092 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου «πέταξαν» στα 5,43 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.
Κι ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι όλα κινούνται ομαλά, μετά το Euro Working Group της Δευτέρας όπου διαπιστώθηκε η καθυστέρηση και δεν εγκρίθηκε η δόση, το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδιδε ότι τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει πρόσθετα στοιχεία.
Κόλλησε η διαδικασία
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το ποσό του 1,2 δις ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσει στους τελικούς παραλήπτες ως το τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα «φλερτάρει» με τη λήξη της προθεσμίας για τη δόση στο τέλος Οκτωβρίου. Το πρόβλημα εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στις συντάξεις και στις επιστροφές φόρου.Η καθυστέρηση σημαίνει επίσης ότι το κράτος στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά υπονομεύοντας τις προοπτικές για έναν πιο ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης στο β´ εξάμηνο του έτους και τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Διότι με βάση την ανάπτυξη 0,6% που σημειώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς θα πρέπει να αγγίξει το 3% για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος του 1,8%.
Επίσης η καθυστέρηση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την αγορά και τους πολίτες σημειώνεται σε ένα μήνα κατά τον οποία το κράτος ζητάει σχεδόν 2 δισ. ευρώ από τους φορολογούμενους μέσω της πληρωμής της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά της η ΝΔ καταγγέλει ότι από 3,83 δις ευρώ που παρέδωσε τα ληξιπρόθεσμα τον Δεκέμβριο του 2014 τα φέσια έφτασαν σήμερα στα 5,43 δις ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.