Την επιλογή του «λουκέτου» επιμένει να κρατάει ανοιχτή η τρόικα για το μέλλον των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, καθώς απορρίπτει τα κυβερνητικά σχέδια για εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια της ελληνικής πλευράς χαρακτηρίζονται από την τρόικα «μη ρεαλιστικά, μη βιώσιμα και χωρίς διατηρήσιμο αποτέλεσμα».
Για τον λόγο αυτό και η τρόικα καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις επιλογές που υπάρχουν χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να κλείσουν οι τρεις ΔΕΚΟ και να ακολουθηθεί το μοντέλο που εφάρμοσε η κυβέρνηση στην περίπτωση της ΕΡΤ.
Ωστόσο, στο υπ. Οικονομικών θεωρούν πως δεν πρέπει να προχωρήσει το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Το θέμα θα συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη τις επόμενες ημέρες μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και κοινοτικών αρχών. Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει την εκκαθάριση εν λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς εκτιμάται ότι «σε βάθος πενταετίας, η λύση αυτή δημιουργεί μεγαλύτερη αξία στο Δημόσιο από ό,τι η πτώχευση των επιχειρήσεων». Πάντως, ας σημειωθεί ότι αυτή τη φορά δεν είναι η τρόικα στο σύνολό της που επιμένει στην αλλαγή των σχεδίων, αλλά η Κομισιόν και δη η πανίσχυρη Διεύθυνση Ανταγωνισμού που κρίνει τη νομιμότητα των κρατικών ενισχύσεων στις εταιρείες. Επικεφαλής αυτής, ο Χ. Αλμούνια, πολύ καλός γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αλληλογραφία της τρόικας με την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών επισήμαιναν πως η οποιαδήποτε λύση ακολουθηθεί δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τους φορολογούμενους. Οι παρατηρήσεις για την κάθε μία ΔΕΚΟ αφορούσαν:
1. ΕΑΣ. Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, η εκκαθάριση εν λειτουργία θα προκαλούσε 30 εκατ. ευρώ κόστος για την κάλυψη τρεχουσών ταμειακών υποχρεώσεων και άλλα 16 εκατ. δαπάνη για να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα εθελουσίας. Επίσης, προέβλεπε τη διαγραφή χρεών της επιχείρησης ύψους 150 εκατ., χωρίς αυτό να εκληφθεί ως κρατική ενίσχυση, ενώ ταυτόχρονα θεωρούσε δεδομένο ότι δεν θα ετίθετο θέμα παράνομων κρατικών ενισχύσεων, παρά το γεγονός ότι έχουν συσσωρευθεί 1,1 δισ. Αλλος παράγοντας που δείχνει να διαδραματίζει ρόλο στη στάση της τρόικας για «λουκέτο» είναι η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος.
2. ΕΛΒΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά υπολογίζεται ότι κοστίζει περί τα 13,5 εκατ. Ποσό, το οποίο κατά την τρόικα είναι υψηλότερο από ό,τι εάν η επιχείρηση πτωχεύσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΛΒΟ είναι ότι μέσα σε μόλις 18 μήνες έχει χρειαστεί διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου επιβαρύνοντας το Δημόσιο με 89 εκατ. συνολικά.
3. ΛΑΡΚΟ. Οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις 130 εκατ. ευρώ και το γεγονός ότι απασχολεί μεγάλο αριθμό προσωπικού είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα. Η εταιρεία απασχολεί περί τα 1.000 άτομα και η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Παράλληλα, η τρόικα δεν συμφωνεί στο να πωληθεί ενιαία η εταιρεία (εργοστάσια και ορυχεία), όπως πρότεινε η ελληνική πλευρά.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με τα δημοσιεύματα αναφορικά με την απαίτηση της τρόικας για άμεσο κλείσιμο των τριών ΔΕΚΟ, ο κ. Σ. Ο’Κόνορ, εκπρόσωπος Τύπου του Ολι Ρεν, σημείωσε τα εξής: «Το Μνημόνιο προβλέπει -και επιβεβαιώθηκε στην τελευταία αξιολόγηση ως προαπαιτούμενο για εκπλήρωση έως τον Σεπτέμβριο- “την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων τον Αύγουστο του 2013 για την αναδιάρθρωση, μέσω σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης, ή την εκκαθάριση των εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως τον Δεκέμβριο του 2013”. Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση αυτών των υποχρεώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη». |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.