Μια χύτρα ταχύτητας, αυτή που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μπορεί να μετατραπεί σε αποστακτική συσκευή πολύ απλά.
► Αφαιρέστε τη βαλβίδα από το καπάκι.
► Προσαρμόστε στη υποδοχή της βαλβίδας ένα σωλήνα από τεφλόν μήκους 10 περίπου εκατοστών.
► Πάρτε ένα χάλκινο σωλήνα (από καθαρό χαλκό) μήκους 3 μέτρων περίπου από κουλούρα ώστε να τον διαμορφώστε στο επιθυμητό σχήμα με μεγαλύτερη ευκολία.
► Διαμορφώστε το σωλήνα χαλκού σε μορφή σπείρας (σερπαντίνας) προσέχοντας ώστε η κλίση του σωλήνα να έχει καθοδική μόνον πορεία.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σφικτήρες για καλύτερη σύνδεση του σωλήνα τεφλόν με τη βαλβίδα και το χάλκινο σωλήνα.
Ακόμη και αν παρουσιάζει μικρή διαρροή δεν πειράζει, αφού όπως θα δούμε αμέσως πιο κάτω είναι αναγκαία η σταδιακή αντικατάσταση του νερού με άλλο πιο κρύο. Εννοείτε ότι δεν πρέπει να βάλετε τον κουβά στο πάτωμα γιατί θα πλημμυρήσετε. Ο καλύτερος χώρος είναι δίπλα στο νεροχύτη.
► Γεμίστε το κουβά με κρύο νερό δημιουργώντας με αυτό το τρόπο ένα αυτοσχέδιο ψυκτήρα. Στη διάρκεια της απόσταξης ανανεώνετε το νερό φροντίζοντας να παραμένει σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλή η θερμοκρασία. Εν ανάγκη προσθέστε πάγο.
Μια παραλλαγή των πιο πάνω είναι να τοποθετήσετε αντί του χάλκινου σωλήνα ένα μονοκόμματο σωλήνα από τεφλόν κάτι που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο απλά. Αυτή η λύση όμως έχει δυο μειονεκτήματα. Είναι πολύ δύσκολο να επιτύχετε καθοδική πορεία στο σωλήνα δίχως να διπλώσει και δεύτερον, επειδή το τεφλόν είναι κακός αγωγός της θερμότητας, είναι δυνατόν εάν το νερό ψύξης δεν είναι πολύ κρύο να έχετε απώλειες σε μορφή ατμών που δεν συμπυκνώνονται.
Προσοχή, ο σωλήνας πρέπει να είναι από τεφλόν και όχι από οποιοδήποτε άλλο πλαστικό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να περάσουν φθαλικές ενώσεις (επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό) στο απόσταγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.