Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ: Τι σημαίνει η επιτάχυνση της "αναδιάρθρωσης



www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωσηΤου Βασίλη Γεώργα 

Απολύσεις, διαθεσιμότητα και αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις για έναν μεγάλο αριθμό εκ των περίπου 2.200 εργαζόμενων που απασχολούνται σήμερα στην ΛΑΡΚΟ, την ΕΛΒΟ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα συνεπάγεται η χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης να επισπεύσει την αναδιάρθρωση εν λειτουργία των τριών ζημιογόνων και υπερχρεωμένων βιομηχανιών που τελούν υπό δημόσιο έλεγχο. 

Στόχος είναι όλες οι δύσκολες πολιτικές αποφάσεις να έχουν δρομολογηθεί μέσα στον Αύγουστο, το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό οι τρεις επιχειρήσεις να βγουν προς πώληση ολόκληρες ή «με το κομμάτι» στις αρχές του 2014 αφού ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωσή τους. Το Δημόσιο δεν έχει να προσδοκά τόσο στα όποια έσοδα εισπράξει, όσο στο ότι θα «απαλλαγεί» από σημαντικές μεν επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων όμως έχει εξελιχθεί σε δημοσιονομικό βαρίδι. 

Κυβερνητικά στελέχη απέκλειαν προς το παρόν τη λύση του ξαφνικού θανάτου που επιχειρήθηκε στην ΕΡΤ και οδήγησε σε φιάσκο, ωστόσο όπως έλεγαν χθες, το σενάριο του λουκέτου δεν παύει να αποτελεί πολύ σοβαρό ενδεχόμενο, αν δεν βρεθούν αποτελεσματικές εναλλακτικές. Η πολιτική απόφαση είναι να εξεταστούν πρώτα όλες οι υπόλοιπες μέθοδοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν αν όχι σε «εξυγίανση» ώστε οι επιχειρήσεις να πωληθούν εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες, τουλάχιστον σε απαλλαγή επιμέρους βαρών ώστε να καταστεί δυνατή η εκποίηση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους που θα έχουν κάποια αξία. Η επιλογή να μην μπει τώρα λουκέτο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της εκκαθάρισης εν λειτουργία. 

Υπό το πρίσμα των χθεσινών κυβερνητικών αποφάσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συγκαλεί ήδη σήμερα την πρώτη σημαντική σύσκεψη με θέμα το μέλλον της ΛΑΡΚΟ. Σε αυτή θα συμμετάσχουν ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης. 

Πηγές από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου χαρακτήριζαν ως «απελπιστική» την κατάσταση για τη ΛΑΡΚΟ η οποία παρότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής σιδηρονικελίου παγκοσμίως, δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον παρά τις αλλεπάλληλες κρούσεις του ΤΑΙΠΕΔ σε πιθανούς αγοραστές. 

Η βιομηχανία που απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους, βαρύνεται από υποχρεώσεις 300 εκατ. ευρώ, αντιμετωπίζει φορολογικές επιβαρύνσεις 190 εκατ. ευρώ, ενώ η Ε.Ε. έχει κινήσει διαδικασίες για την επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων άνω των 105 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το υψηλό κόστος παραγωγής (σ.σ. η εταιρεία «μπαίνει μέσα» 4.000 δολάρια για κάθε τόνο νικελίου καθώς παράγει προς 20.000 δολάρια και τον πουλά προς 16.000 ευρώ) έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να συσσωρεύσει ζημιές που ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2012. 

Ως πιθανότερο σενάριο στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ παραμένει η εκκαθάριση και η πώληση στοιχείων του ενεργητικού τους (εργοστάσια, λιμενικές εγκαταστάσεις, οικόπεδα κ.ά). 


Ανάλογα σενάρια υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα τόσο για την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα που απασχολεί 840 εργαζόμενους όσο και για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων στην οποία εργάζονται άλλα 350 άτομα. Και οι δύο εταιρείες είναι βαριά ζημιογόνες. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είχαν το 2011 αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 538 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις πάνω από 1,1 δισ. ευρώ και ζημιές που το 2010 είχαν ξεπεράσει τα 142 εκατ. ευρώ ενώ το 2011 είχε παρουσιάσει κέρδη 8,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το Δημόσιο έχει καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, περίπου 87 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010- 2013, ενώ έχει υποστεί καταπτώσεις εγγυήσεων 332 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία. 

Η ΕΛΒΟ έκλεισε το 2012 με ζημιές 19,2 εκατ. ευρώ, μείωση του κύκλου εργασιών 91% τα τελευταία χρόνια (σ.σ.: μόλις 5 εκατ. ευρώ το 2012) , ίδια κεφάλαια 6,9 εκατ. ευρώ, βαρύνεται από υποχρεώσεις 62,6 εκατ. ευρώ ενώ το δημόσιο έχει καλύψει αυξήσεις κεφαλαίου 81 εκατ. ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια. 

Με βάση τα σενάρια που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει, έχει εξεταστεί η κατάτμηση των δραστηριοτήτων και η πώληση με το κομμάτι στοιχείων του ενεργητικού των δύο εταιρειών η ακόμη και η συγχώνευση της ΕΛΒΟ με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ κ.α. Ειδικά η ΕΑΣ διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία -η έκταση του παλιού «Μαρτσινιώτη» στον Υμηττό, κτίρια στα λιμάνια του Λαυρίου, της Ελευσίνας και του Αιγίου κ.ά.- ενώ το συνολικό ενεργητικό της αποτιμάται βάσει του ισολογισμού της σε πάνω από 330 εκατ. ευρώ. 

Σε αυτό τον κύκλο των αναδιαρθρώσεων εν λειτουργία συμπεριλαμβανόταν αρχικά και η ΕΑΒ καθώς οι αμυντικές βιομηχανίες πήγαιναν πακέτο. Ωστόσο, επειδή διανύουμε την καρδιά του καλοκαιριού και η εταιρεία έχει υπό την ευθύνη της το κρίσιμο έργο της συντήρησης των πυροσβεστικών αεροσκαφών, κρίθηκε σκόπιμο να εξαιρεθεί σε αυτή τη φάση. 

Στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος είχε συζητηθεί για τις τρεις εταιρείες αμυντικών συστημάτων να αναδιαρθρωθούν με μείωση του προσωπικού κατά δύο τρίτα. 

Τώρα εξετάζονται εναλλακτικά προγράμματα αποχώρησης του προσωπικού με κοινωνικά κριτήρια, κριτήρια εναπομείναντος χρόνου συνταξιοδότησης και κριτήρια εξειδίκευσης των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.