Η συμφωνία ΔΕΗ - Λάρκο για την τιμή του ρεύματος
Εκπτώσεις που φτάνουν το 27% και μπορούν να αυξηθούν, αν η βιομηχανία πληρώνει στην ώρα της τη ΔΕΗ, προβλέπει η συμφωνία των δύο πλευρών. Προβλέπεται και σύνδεση του κόστους με την τιμή του νικελίου στις διεθνείς αγορές.
Μειωμένα τιμολόγια έως και 27% προβλέπει η συμφωνία της ΔΕΗ με τη Λάρκο για την τιμολόγηση του ρεύματος, ενώ παράλληλα προβλέπει επιπλέον εκπτώσεις 11%, αν η πολύπαθη βιομηχανία εξοφλεί εμπρόθεσμα τις οφειλές της έως και τον Αύγουστο του 2017.
Παράλληλα η συμφωνία, που καλύπτει το διάστημα από 1.1.2016 έως 31.12.2020, προβλέπει ότι η Λάρκο θα πληρώσει προσαύξηση στα τιμολόγια σε περίπτωση που η τιμή του νικελίου φτάσει σε συγκεκριμένα επίπεδα, ενώ η τιμή του μετάλλου θα παίξει ρόλο και στον αριθμό των δόσεων με τις οποίες θα εξοφληθούν οφειλές του 2016.
Σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε για να τεθεί υπόψη της αυριανής Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ προβλέπεται:

* Ο Πελάτης θα παραλαμβάνει την ηλεκτρική ενέργεια σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της Σύμβασης. Η χρέωση του Πελάτη θα διενεργείται σύμφωνα με τους όρους του τιμολογίου ΥΤ-2. Το ανταγωνιστικό σκέλος του υπόψη τιμολογίου ισχύει για καταναλώσεις από 1.1.2016 έως και 31.12.2020. Οι προβλεπόμενες στο υπόψη τιμολόγιο ρυθμιζόμενες χρεώσεις θα αναπροσαρμόζονται κάθε φορά με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
* Επί της προβλεπόμενης στο εφαρμοζόμενο τιμολόγιο χρέωσης του ανταγωνιστικού σκέλους ενέργειας εφαρμόζονται για τον Πελάτη οι ακόλουθες εκπτώσεις:
Έκπτωση όγκου: 21%
Έκπτωση λόγω ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών: 6%
Συνολική έκπτωση: 27%
Επί της προκύπτουσας χρέωσης του ανταγωνιστικού σκέλους ενέργειας μετά την εφαρμογή των ανωτέρω προβλεπόμενων εκπτώσεων εφαρμόζεται επιπλέον έκπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης 11%, υπό τις κατωτέρω, σωρευτικά συντρέχουσες προϋποθέσεις:
i) Ο Πελάτης θα καταβάλλει εμπρόθεσμα ποσό ύψους €3 εκατομμυρίων, έναντι κάθε μηνιαίου λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, για τις καταναλώσεις περιόδου από 1.1.2017 έως 31.8.2017. Για το υπόψη χρονικό διάστημα, ως εμπρόθεσμη καταβολή θεωρείται η καταβολή του ως άνω ποσού έως την ημερομηνία λήξης ενός εκάστου λογαριασμού. Μετά το τέλος της πιο πάνω χρονικής περιόδου, η εναπομείνασα οφειλή έως την πλήρη εξόφληση κάθε λογαριασμού που έχει εκδοθεί, θα ρυθμιστεί σε 16 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2018.
ii) Με την επιφύλαξη των αναφερόμενων ανωτέρω υπό 3(i), ο Πελάτης θα εξοφλεί πλήρως κάθε μηνιαίο λογαριασμό του έως την ημερομηνία λήξης αυτού, για τις καταναλώσεις περιόδου από 1.9.2017 έως 31.12.2020. Ποσό τουλάχιστον €3 εκατομμυρίων κάθε μηνιαίου λογαριασμού θα εξοφλείται απευθείας από τον/τους μεγαλύτερο/μεγαλύτερους πελάτες της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ, δυνάμει εκχώρησης ισόποσων απαιτήσεων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ προς αυτούς.
iii) Η ως άνω έκπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης 11% δύναται να ανέλθει σε ποσοστό
15%, εφόσον οι συνθήκες επιτρέψουν στον Πελάτη να προχωρήσει σε προπληρωμή έναντι ετήσιας κατανάλωσης.

Η χρέωση του ανταγωνιστικού σκέλους, όπως διαμορφώνεται μετά την εφαρμογή των ανωτέρω υπό άρθρα 1 έως 3, προσαυξάνεται με Βάση τον ετήσιο μέσο όρο της επίσημης τιμής νικελίου (official price - LME cash) όπως αυτή ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του LME, σύμφωνα με τα κατωτέρω υπό (i) έως και (iii) («τιμή LME»), εκπεφρασμένο σε ευρώ (αναλυτικά η τιμολόγηση στη στήλη Συνοδευτικό υλικό).
Τέλος, τα μέρη συμφωνούν και δεσμεύονται ότι εντός του 2017 θα προχωρήσουν σε ρύθμιση της συνολικής οφειλής του Πελάτη που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση με την τιμή χρέωσης ως προς το ανταγωνιστικό σκέλος, όπως θα έχει καθοριστεί από το Διαιτητικό Δικαστήριο για το χρονικό διάστημα από 1.7.2010 έως και 31.12.2013, πλέον των οφειλών συμβατικής περιόδου από 1.1.2014 έως και 31.12.2015, συναρτήσει του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ.
Η οφειλή του Πελάτη για καταναλώσεις περιόδου από 1.1.2016 έως και 31.12.2016 θα εξοφληθεί κατ' ανώτατο σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1.1.2019, με περιορισμό των δόσεων σε 36 ισόποσες μηνιαίες, εφόσον η τιμή LME υπερβεί τις 18.000 €/tn.
                        

Αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ είναι οι επεξηγήσεις επί του δεύτερου θέματος της Ημερήσιας Διάταξης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου 2017, ήτοι τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας  μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της εταιρείας Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Επιχείριση.
Με βάση τους όρους τιμολόγησης, θα εφαρμόζονται για τον πελάτη έκπτωση όγκου 21% και έκπτωση λόγω ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών 6%, ήτοι συνολική έκπτωση 27%. Επιπλέον, εφαρμόζεται επιπλέον έκπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης 11%, υπό προϋποθέσεις. 
Δείτε την ανακοίνωση της ΔΕΗ :