Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα


pap2_390x
Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με την τρόικα, προαναγγέλλοντας σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα το προσεχές Φθινόπωρο.
Επίσης τόνισε ότι θα πάρουμε και την τρίτη δόση, θα πάρουμε όλες τις δόσεις, και θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα. Δεν θα γίνουν απολύσεις στον ΟΣΕ, θα γίνουν μόνο μετατάξεις. Δεν τίθεται ζήτημα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ούτε θα τεθεί. Θα πετύχουμε το στόχο για το έλλειμμα το 2010 και με το παραπάνω, το πλέον ευνοϊκό σενάριο προβλέπει ότι θα μειωθεί κάτω από το 8,1% το 2010

Γνωστοποίησε ότι το Σεπτέμβριο θα δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις δέκα πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Τον ίδιο μήνα, όπως είπε, κατατίθεται το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του Ο.Σ.Ε.
Ο υπουργός τόνισε ότι η αξιολόγηση της τρόικας ήταν θετική, καθώς και ότι η δεύτερη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και υποστήριξε ότι σημειώνεται πρόοδος στον έλεγχο των δαπανών των ΔΕΚΟ, αλλά -όπως χαρακτηριστικά είπε- «χρειάζεται δουλειά».
  • Ο υπουργός εκτίμησε ότι στο β’ εξάμηνο του έτους τα έσοδα θα εξελιχτούν με μικρές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «θα συγκρατήσουμε τις δαπάνες περισσότερο από αυτό που προβλέπουν οι στόχοι».

Σημείωσε ακόμα ότι αν και σύμφωνα με το πρόγραμμα ο χρόνος θα κλείσει με έλλειμμα 18,7 δισ., η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το 2010 με έλλειμμα κατά 1 δισ. λιγότερο, δηλαδή στα 17,7 δισ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν την απόκλιση των εσόδων από τους στόχους να φτάνει στο 1 δισ., τονίζοντας πως υπάρχει απόκλιση κατά 350 εκατ. ευρώ.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι σε ένα πρόγραμμα τόσο δύσκολης προσαρμογής -όπως είπε- υπάρχουν και κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αυτοί, όπως εξήγησε, έχουν να κάνουν με την υστέρηση εσόδων, με υπερβάσεις δαπανών του κράτους στο β’ εξάμηνο, υπερβάσεις δαπανών στη γενική κυβέρνηση από ελλείμματα νοσοκομείων κ.λπ.

Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχουν και θετικές επιπτώσεις που ξεκινούν από τις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ακόμη ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω από την αύξηση του ΦΠΑ.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη συνέχειας της περιστολής των δαπανών, η οποία, όπως ανέφερε, σημειώνεται και στην έκθεση της τρόικας.
Συνεχίζοντας, διευκρίνισε ότι το πρώτο εξάμηνο η μείωση των δαπανών δεν οφείλεται στις περικοπές δαπανών και συντάξεων, αλλά κυρίως στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Διαρθρωτικές αλλαγές από το Φθινόπωρο
«Όσο μπαίνει μια σειρά στα δημοσιονομικά, τόσο η σημασία του προγράμματος μεταφέρεται στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση το Φθινόπωρο θα προχωρήσει σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος.

«Θα έρθει νομοθετική παρέμβαση το φθινόπωρο με στόχο τη νέα δομή και νέα οργάνωση του φορολογικού συστήματος», επεσήμανε.

Εξάλλου, ο υπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι μπαίνουν ανώτατα όρια δαπανών στη γενική και κεντρική κυβέρνηση.
  • Σχετικά με τον κλαδο της υγείας, επανέλαβε ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να μπει τάξη στις δαπάνες των νοσοκομείων και απαρίθμησε δράσεις όπως η λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου και ο διορισμός ελεγκτών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απελευθέρωση αγορών και τα κλειστά επαγγέλματα, γνωστοποιώντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους το πλήρες σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
  • Παράλληλα, σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ενώ τον ίδιο μήνα θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία για τις 10 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνονται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι αποκρατικοποιήσεις.
  • Για το τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ στους στόχους είναι η ολοκλήρωση της μελέτης για τις στρατηγικές επιλογές στον τραπεζικό τομέα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ATEbank και η επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων κατά 25 δισ. ευρώ. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.