Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η τελευταία ευκαιρία για τα «κόκκινα» δάνεια – Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες


Μια τελευταία ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του περιβόητου πλέον «νόμου Κατσέλη», πριν μπει οριστικά στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας, έχουν περίπου 170.000 νοικοκυριά με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. 
ImageHandler (6)_282Με το χρόνο να τρέχει εναντίον τους καθώς οι σχετικές αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν στα Ειρηνοδικεία το αργότερο ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες ξεκίνησαν ήδη να ενοχλούν ακόμα και όσους έχουν δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, εφαρμόζοντας τις νέες προβλέψεις του Κώδικα Δεοντολογίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 500.000 είναι οι προειδοποιητικές επιστολές που έχουν στείλει ή πρόκειται να στείλουν οι τράπεζες σε όσους είχαν δάνειο με 30 ημέρες καθυστέρηση έως τις 15 Δεκεμβρίου. Στις επιστολές αυτές οι τράπεζες καλούν τους παραλήπτες-πελάτες τους να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες τους μέσα σε 15 ημέρες.

Στην περίπτωση που οι «εντολές» αγνοηθούν, τότε οι δανειολήπτες θα πάρουν και δεύτερη προειδοποιητική επιστολή, με πολύ πιο αυστηρό μήνυμα: εφόσον ο παραλήπτης δεν προσέλθει στην τράπεζα οικειοθελώς μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, τότε η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να ξεκινήσει διαδικασίες πλειστηριασμού ακόμα και της κύριας κατοικίας του!
«Κόκκινο» 1 στα 3 στεγαστικά
Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι από τα 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, τα 400.000 έχουν «κοκκινίσει». Από αυτά, τα 170.000 εκτιμάται ότι μπορούν ακόμα να υπαχθούν στο «νόμο Κατσέλη».
Αυτά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις ως τις 31 Δεκεμβρίου για υπαγωγή στον «παλιό» νόμο Κατσέλη, ενώ με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Οικονομίας έχουν δυνατότητα 47 ακόμα ημερών, προκειμένου να υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στα Ειρηνοδικεία.
Όσοι δεν προλάβουν θα πρέπει να ξέρουν ότι από την Πρωτοχρονιά τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία.
Με βάση το νέο πλαίσιο, παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που έχουν εισοδήματα στα όρια των εύλογων δαπανών διαβίωσης. Τα νοικοκυριά αυτά θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.
Πώς να αποφύγετε την πώληση του δανείου σε funds
Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει ανοίξει, πλέον, η πόρτα για την πώληση δανείων σε funds. Πωλητήριο δεν μπαίνει μόνο σε δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αλλά και σε εξυπηρετούμενα μαζί με τα «κόκκινα» του ίδιου δανειολήπτη.
Πώς μπορεί να αποφύγει κάποιος την πώληση του δανείου του; Να ρυθμίσει με κάποιον τρόπο τις οφειλές του μέσα σε 12 μήνες από τη στιγμή που θα λάβει τη σχετική ειδοποίηση. Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει, πάντως, για όσους χαρακτηρίζονται «μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες».
Αυτό που συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση με τους δανειστές είναι να «ανοίξει» η αγορά στα funds, που μπορούν και τυπικά, πλέον, να αποκτούν όχι μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και στεγαστικά δεύτερης και εξοχικής κατοικίας. Το νέο παζάρι έχει ορόσημο τη 15η Φεβρουαρίου, οπότε αίρεται το απαγορευτικό για την πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών δανείων και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.