Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΑΤΕΓΚΤΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ME ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ "ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ" ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΕ, ΔΝΤ KAI ΗΠΑ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕMMENEI ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Καμία διάθεση ούτε καν για ελάχιστες παραχωρήσεις, ώστε να δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, δεν δείχνουν, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ όσο και η πλευρά του ΔΝΤ και μαζί με αυτήν και ηκυβέρνηση των ΗΠΑ.
Όλες οι πληροφορίες δεν δείχνουν καμία διάθεση υποχώρησης αλλά αντίθετα μια διάθεση έντασης της πίεσης και των εκβιασμών προς την ελληνική κυβέρνηση και κατ' επέκταση προς τον ελληνικό λαόώστε να εξαναγκασθεί να προχωρήσει σε "μεταρρυθμίσεις" εντός ενός "νεο-μνημονιακού" πλαισί
ου.
Κι όλα αυτά, την ώρα που η ναυαρχίδα των διεθνών χρηματιστικών κύκλων, οι Financial Times δεν διστάζουν να κραδαίνουν σενάρια αποσταθεροποίησης για τη χώρα μας λες και πρόκειται για μια "μπανανία" των διεθνών πολιτικο-οικονομικών κέντρων εξουσίας (βλ. περισσότερα εδώ).
Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί το απόγευμα για τη Μόσχα, για ένα ταξίδι που ξεσήκωσε τις σφοδρέςαντιδράσεις των ευρωπαϊκών και κυρίως των γερμανικών πολιτικο-οικονομικών ελίτ (βλ. περισσότεραεδώ) , με το μυαλό στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, καθώς το διήμερο (αύριο-μεθαύριο)EuroWorking Group και η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη θα ξεμπλοκάρουν ή όχι τη ρευστότητα και έτσι θα κριθεί αν θα συνεχιστεί το ιδιότυπο "μαρτύριο της σταγόνας" που παίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ και κυρίως η ΕΚΤ με θύματα την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει λάβει ως ασφυκτική διορία την Κυριακή 19 Απριλίου ώστε να έλθει σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για μια νέα λίστα "μεταρρυθμίσεων" και να διασφαλίσει έτσι ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα κλειδώσει η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.
Στο Euro Working Group αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη θα εξετασθούν κάποιες από τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες ωστόσο σύμφωνα με τους λεγόμενους "εταίρους" πρέπει να «εμπλουτισθούν» (sic).
Aπό την πλευρά της η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να «δεσμευθεί πλήρως» στις τεχνικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων από το λεγόμενο"πακέτο στήριξης" της ελληνικής οικονομίας, συμπλέοντας όπως ήταν αναμενόμενο και με τη γραμμή του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες , η στάση της Κρ. Λαγκάρντ στη μακρά συνάντησή της με τον Γ. Βαρουφάκη, αλλά και του υφυπουργού Οικονομικών Nathan Sheets επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι ο τρόπος που ο διαπραγματευτής κ. Γκογιάλ αντιμετωπίζει στο πλαίσιο του Brussels Group τη διαπραγμάτευση με την Αθήνα έχει την πλήρη έγκριση της διοίκησης του Ταμείου. Το ίδιο σημείο αναδύθηκε και από τις δηλώσεις του κ. Sheets ο οποίος ζήτησε συνέπεια στις δεσμεύσεις.
Οι πληροφορίες , λοιπόν , καταδεικνύουν ότι η ηγεσία του ΔΝΤ αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχουν διαφορετική στάση και θέση στη διαπραγμάτευση σε σχέση την ΕΕ και την ΕΚΤ και πιέζουν γιαδεσμεύσεις σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.
Η κυβέρνηση πάντως δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου έδειξε να κρατάει σθεναρή στάση και να εμμένει στην εφαρμογή του ριζοσπαστικού της προγράμματος .
Με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απαίτηση του ΔΝΤ για αύξηση του ΦΠΑ (βλ. καιΕΔΩτόνισε ότι :«Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τέτοιες προτάσεις.
Τόνισε, δε, ότι το ζητούμενο είναι η αύξηση των εσόδων, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει την αύξηση του ΦΠΑ.
«Αυτό για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή και θα μείνουμε σταθεροί μέχρι το τέλος. Ακόμα κι αν το θέμα αυτό μπαίνει στο τραπέζι από τους θεσμούς, εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να υπογράψουμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, πάντως, τόνιζαν ότι εντός αυτού του έντονα ασφυκτικού πλαισίου , τα πράγματα δείχνουν δυσοίωνα και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις που θα οδηγήσουν τον ελληνικό λαό και τη χώρα σε μια νέα προοδευτική και βιώσιμη διέξοδοαπό το τέλμα και θα ξεσφίξουν τη θηλιά της χρηματοδότησηςγύρω από το λαιμό της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΤΗΣ

ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ 12 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΒRUSSELS GROUP
Ασφυκτικά είναι τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο Βrussels Group για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να λάβει χρηματοδότηση από τους εταίρους.
Η Ελλάδα έχει λάβει διορία έως την Κυριακή 19 Απριλίου ώστε να έλθει σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για μια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει έτσι ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα κλειδώσει η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.
Στο Euro Working Group αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη θα εξετασθούν κάποιες από τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες ωστόσο σύμφωνα με τους εταίρους πρέπει να «εμπλουτισθούν».
Σε πρώτη φάση, στις «θεματικές συζητήσεις» που θα ξεκινήσει εκ νέου σήμερα Τρίτη η ελληνική πλευρά με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα θα εξετασθούν ανά ενότητα το δημοσιονομικό, τα μακροοικονομικά, το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και η εφαρμογή των ήδη συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων (π.χ. κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων).
Πέραν από τις υπηρεσίες των υπουργείων στις συζητήσεις μετέχουν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους οικονομολόγους Άγγελο Κούρο, Δημήτρη Λιάκο, Γιάννη Μάργαρη και Θανάση Μισδανίτη.
Ωστόσο, θα επιδιωχθεί να ξεπεραστεί ο μέχρι σήμερα τρόπος λειτουργίας των κλιμακίων που αποδείχθηκε χρονοβόρος και αναποτελεσματικός. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εσπευσμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον έγινε προκειμένου να ξεπεραστούν μια σειρά από εμπόδια στην επικοινωνία των τεχνοκρατών.
Όπως ανέφεραν στελέχη της ελληνικής πλευράς από την Ουάσιγκτον, η διαδικασία που προσδιορίσθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και προέβλεπε την καταγραφή ενός νέου καταλόγου μεταρρυθμίσεων «χρονοτρίβησε περισσότερο από ότι έπρεπε».
«Υπήρξε μια «δυστοκία» στη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις. Βρήκαμε πολύ δύσκολο να γίνει μια επί της ουσίας συζήτηση. Οι θεσμοί μιλάγανε επί παντός επιστητού», ανέφερε σχετικά αρμόδιο στέλεχος, παραδεχόμενος πως με κοινή υπαιτιότητα τόσο η διαδικασία επί ελληνικού εδάφους όσο και η διαδικασία του Brussels Group κινήθηκε «πολύ αργά». «Πλέον μας πιέζουν οι χρόνοι. Πριν από την 24η Απριλίου θα πρέπει να πάμε σε μια συμφωνία. Κοινός τόπος με το ΔΝΤ είναι ότι θέλουμε να κλείσει το review στο επόμενο Eurogroup», τόνισε το ίδιο στέλεχος.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε στη κ. Λαγκάρντ -και εκείνη δέχθηκε- να υπάρξουν «θεματικές συζητήσεις» οι οποίες θα είναι κοινά συμπεφωνημένες και να είναι κοινά οργανωμένες. «Έτσι θα ξέρουμε ότι το Brussels Group θα μιλήσει αύριο και μεθαύριο για τα δημοσιονομικά , ύστερα για θέματα συντάξεων , κ.α.. Έτσι θα ξέρουμε πως θα εξελίσσεται η συζήτηση και θα στείλουμε τους καλύτερους επάνω σε αυτά τα θέματα για να διαβουλευτούν», είπαν χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίσθηκε πως «δεν θα δοθεί πρόσβαση στους θεσμούς στα υπουργεία» και πως τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθηνά θα μιλάνε μονό με τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης, ενώ η συζήτηση επί πολιτικών αποφάσεων θα γίνεται στο Brusells Group. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα γίνει μια «unreformable» χώρα (που δεν επιδέχεται επιδιορθώσεων) εάν ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα είναι ουσιαστικά μια τελετουργία ταπείνωσης».
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως στην συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ έγινε μια διεξοδική συζήτηση για τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και το τραπεζικό σύστημα. Ειδικά για το ασφαλιστικό ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε στη συνάντηση αυτή ασφυκτικές πιέσεις από τον Πόουλ Τόμσεν.
«Για να κλείσει το πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε τρία τέσσερα πράγματα στα οποία ακόμη δεν έχουμε καταλήξει», ανέφερε αρμόδιο στέλεχος, το οποίο ξεκαθάρισε πως τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης (εργασιακό- ασφαλιστικά) θα πάνε «την μετά τον Ιούνιο εποχή» (το ξεκαθάρισμα του μακροοικονομικού πλαισίου 2015 φαίνεται πως είναι ένα από τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης).
Το ίδιο στέλεχος οριοθέτησε έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ήτοι έως τις 19 Απριλίου, το χρόνο επίτευξης συμφωνίας, λέγοντας πως σε αυτή την τετράμηνη περίοδο δεν θα επιλυθούν τα κομβικά ζητήματα των επομένων ετών.
Αναφερθείς ενδεικτικώς στις ιδιωτικοποιήσεις είπε πως στην ηγεσία του ΔΝΤ εξηγήθηκε πως αλλάζει η φιλοσοφία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.«Εμείς για τον Πειραιά το προχωράμε, αλλά θα ζητήσουμε μια μίνιμουμ επένδυση από όποιον κερδίσει τον διαγωνισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ», ανέφερε, προσθέτοντας πως μαζί με την αποκρατικοποίηση θα πρέπει να εξελίσσονται και επενδύσεις.
«Το Ταμείο είναι σκληρό σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και όχι ηγεσίας», διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές λέγοντας πως κοινή εκτίμηση είναι πως εάν δείξουν και οι Ευρωπαίοι την ίδια ευελιξία που επιδεικνύει σε επίπεδο ηγεσίας το ΔΝΤ θα μπορούσε το θέμα να κλείσει μέσα σε 24 ώρες.
«Δεν θα πρέπει η αρτηριοσκληρωτική διαδικασία του Eurogroup να προκαλέσει καταρράκτη χρεοκοπιών(cascade of defaults). Η διαδικασία του Eurogroup δεν πρέπει να προκαλέσει κάποιο ατύχημα», ανέφερε σχετικά Έλληνας αξιωματούχος με γνώση των σημερινών συζητήσεων.
Σχετικά με το ελληνικό χρέος η ελληνική πλευρά φαίνεται να θεωρεί πως το Ταμείο και η Ελλάδα έχουν κοινό τόπο όσον αφορά στο DSA (την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους). «Το χρέος ξέρουμε ότι θα κουρευτεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο», είπε για το θέμα η ίδια πηγή και προσέθεσε πως το Ταμείο κατανοεί, χωρίς να το λέει, ότι το πρόγραμμα το οποίο επέβαλε απέτυχε.
«Ελπίζω η πολιτική πλέον βούληση της ηγεσίας του Ταμείου να επιβληθεί επί των τεχνοκρατών του Ταμείου», ανέφερε. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πλευρά του ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει μια τέτοια διάσταση και ότι η πολιτική βούληση της ηγεσίας του Ταμείου είναι ενιαία.
Ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος σήμερα επέστρεψε στην Αθήνα , στις επαφές του με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Νέιθαν Σίτς και την Καρολάιν Ατκινσον, σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου κ. Μπάρακ Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφαλείας έλαβε το μήνυμα ότι η ελληνική υπόθεση είναι σημαντική για τις ΗΠΑ, καθώς ο συστημικός κίνδυνος του Grexit εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά και «προτροπές» για συντομότερη και αποτελεσματικότερη εργασία.
Θανάσης Κουκάκης - in.gr
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να «δεσμευθεί πλήρως» στις τεχνικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο Νέιθαν Σιτς, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για διεθνείς υποθέσεις, έστειλε το μήνυμα αυτό κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση και τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει στον υφυπουργό Οικονομικών Σιτς και αργότερα στη σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα οικονομίας Κάρολαϊν Ατκινσον.

Στη συνάντηση με την κ. Ατκινσον, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε τη διαμεσολάβηση της Αμερικής ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες αχρείαστων τριβών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ατκινσον, η οποία ήταν στο παρελθόν διευθύντρια των εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, ζήτησε από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις, ενώ ήταν ενήμερη για τα αγκάθια που παραμένουν στις συζητήσεις. 
Πηγή: tovima.gr 
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ
«Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ» ξεκαθαρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τέτοιες προτάσεις.
Τονίζει ότι το ζητούμενο είναι η αύξηση των εσόδων, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει την αύξηση του ΦΠΑ.
«Αυτό για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή και θα μείνουμε σταθεροί μέχρι το τέλος. Ακόμα κι αν το θέμα αυτό μπαίνει στο τραπέζι από τους θεσμούς, εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να υπογράψουμε κάτι τέτοιο» προσθέτει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων ο κ. Σακελλαρίδης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «έχει διασφαλίσει ότι θα είναι συνεπής ως προς τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στους δανειστές».
«Η κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει πρωτοβουλίες για να χαλαρώνει την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί» τονίζει.
Για το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν κοιτά αλλού πέρα από την Ευρώπη, αλλά θέλει να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, με την Κίνα και με άλλες χώρες που θα βοηθήσουν και θα βοηθηθούν από την Ελλάδα».
«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα» προσθέτει, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού στη Μόσχα θα βρεθούν ζητήματα, όπως το εμπάργκο των Ρώσων στα προϊόντα της ΕΕ, ο τουρισμός, οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας κλπ.
Αναφερόμενος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και δημοψηφίσματος ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθαρίζει ότι «δεν μας αφορούν», καθώς η κυβέρνηση έχει λάβει τη λαϊκή εντολή και «δεν ανοίγει σε καμία περίπτωση τέτοιο θέμα».
«Η κυβέρνηση είναι συμπαγής με συγκεκριμένη κατεύθυνση και προσανατολισμό. Όσοι εύχονται να υπάρξουν τέτοια σενάρια θα απογοητευθούν» προσθέτει.
FINAL COUNTDOWN ΓΙΑ ΤΗΝ 20η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ 
Πολυεπίπεδη μάχη, εντός και εκτός Ελλάδος, με μεγάλο «αντίπαλο» το χρόνο και τα διαθέσιμα ξεκινά από σήμερα η κυβέρνηση επιχειρώντας μία -έστω πρώτη- συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τη ρευστότητα, με το 2μηνο περιθώριο να λήγει στις 20 Απριλίου. Σε βασικό «άσσο» ανάγει το οικονομικό επιτελείο τα έσοδα που είχαν καλή πορεία τον Μάρτιο, ενώ σε μεγάλα αγκάθια αναδεικνύονται ο ΦΠΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Ακόμη δεν έχει φανεί... «λευκός καπνός» για ραντεβού της διαπραγματευτικής ομάδας σε επίπεδο Brussels Group, ένα ραντεβού το οποίο προαναγγέλθηκε από το ΔΝΤ το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο, μετά τις διήμερες επαφές του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ φέρεται να υπάρχει συμβιβαστική συμφωνία για τη «δράση» των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα (σ.σ. χωρίς το πράσινο φως για... εφόδους παλαιού τύπου στα υπουργεία, αλλά με επαφή πλέον των επικεφαλής κάθε θεσμού με υπουργούς).

Βροχή συναντήσεων

«Οι διαπραγματεύσεις ποτέ δεν σταμάτησαν, συνεχίζονται με τα μόνιμα κλιμάκια» αναφέρουν πηγές των δανειστών, εξηγώντας ότι μεσολάβησε το καθολικό Πάσχα και μεγάλο μέρος των εκπροσώπων των «θεσμών» αναχώρησε. Τα γεγονότα πλέον έως τις 24/4 που συνεδριάζει το Eurogroup και σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ τίθεται στόχος η επικύρωση μίας 1ης συμφωνίας, είναι πολύ συμπυκνωμένα.

· Από την επόμενη Δευτέρα 13/4 ξεκινά στις ΗΠΑ η Εαρινή Συνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας με κορύφωση το 3ήμερο 17- 19/4 μεταφέροντας και πάλι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το ενδιαφέρον.

· Αύριο υπάρχει τριπλή δραστηριότητα, με την εκκίνηση του διήμερου προγραμματισμένου EWG, της συνεδρίασης της EKT αλλά και τον ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη να αναχωρεί για τον ΟΟΣΑ προκειμένου να μιλήσει σε συνέδριο (σ.σ. το πρόγραμμα τον αναφέρει ως ομιλητή το Πρωί της Πέμπτης).

Τα έσοδα και τα αγκάθια 

Παράλληλα στο εσωτερικό, διαμορφώνεται η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα θέματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές». Σε αυτό το πλαίσιο έγινε χθες σύσκεψη για την αξιοποίηση της περιουσίας (σ.σ. όπου επιβεβαιώθηκε η αρχή προώθησης των σε εξέλιξη διαγωνισμών με το τεχνικό κείμενο της κυβέρνησης προς τους θεσμούς να κάνει λόγο για 1,5 δισ. ευρώ έσοδα), για το ασφαλιστικό, το εργασιακό αλλά και για τα έσοδα με επίκεντρο τον ΦΠΑ και την κυβέρνηση κατ΄ ουσίαν να αφήνει παράθυρο αλλαγών.

Η κυβέρνηση ανάγει σε μεγάλο «ατού» τα αποτελέσματα εσόδων του Μαρτίου που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένα, στηριζόμενα στην ρύθμιση οφειλών, σε εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις αλλά και σε από 350 εκατ ευρώ εισροές κονδυλίων ΕΕ (σ.σ. μέρος από αιτήσεις πληρωμών 700 εκατ ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου)

Οι συναντήσεις στο ΔΝΤ

Χθές, ο ΥΠΟΙΚ ολοκλήρωσε το ταξίδι στις ΗΠΑ Με διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ. Nathan Sheets και με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Obama κα Caroline Atkinson. Πηγές των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε την Ελλάδα "να δεσμευτεί πλήρως" σε μια διαδικασία τεχνικών διαπραγματεύσεων ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδοτική βοήθεια, ενώ η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για πολύ καλό κλίμα συζητήσεων.

Πηγή:www.capital.gr
ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Tης ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΑΝΗ*
Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από το τρίγωνο ΔΝΤ - EuroWorking Group - ΕΚΤ. Γιατί η οικονομία θα μείνει υπό πίεση μέχρι το καλοκαίρι. Το τρικ των «θεματικών διαπραγματεύσεων» και η πίεση για ασφαλιστικό, εργασιακά και ΦΠΑ στα νησιά.
Στρατηγική που κρατά σε σφικτή κατάσταση την οικονομία μέχρι τον Ιούνιο (και βλέπουμε) υποχρεώνεται να χαράξει το Μαξίμου, όπως προκύπτει και από το ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον.
Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι οι συζητήσεις με την Κριστίν Λαγκαρντ και η ευρύτερη εν εξελίξει διαπραγμάτευση έχουν στόχο να πειστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει τη στρόφιγγα προσφέροντας ανάσες ρευστότητας. Κι αυτό διότι, όπως διαπιστώθηκε πλέον, δεν είναι εφικτή, μέχρι το τέλος Απριλίου, η εύρεση λύσης που θα εξασφάλιζε τη μεγάλη χρηματοδότηση (δόσεις) στη χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί το απόγευμα για τη Μόσχα, με το μυαλό στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, καθώς το διήμερο (αύριο-μεθαύριο) EuroWorking Group και η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη θα ξεμπλοκάρουν ή όχι τη ρευστότητα.
Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, αυτή ήταν και η αιτία για την αιφνιδιαστική συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον. Να ελαστικοποιήσει τη στάση του ΔΝΤ ώστε να «επιτρέψει» (ή να ενθαρρύνει...) την ΕΚΤ να χαλαρώσει τη στρόφιγγα για τη χώρα.
Οι προσδοκίες από την ΕΚΤ
Κατά τον ίδιο, το μείζον θέμα δεν αφορά το 1,9 δισ. ευρώ (ή μέρος του), αλλά την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα. «Ιδανικά θα θέλαμε να επαναφέρει την επιλεξιμότητα (waiver) που επηρεάζει τα ελληνικά χρεόγραφα, ωστόσο με μία ικανοποιητική αύξηση του ορίου έκδοσης, που δεν θα μετριέται σε λίγα εκατομμύρια, θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι τη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου», σημειώνει.
Μένει να επαληθευτεί η αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η κ. Λαγκάρντ θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση «επηρεάζοντας» τις εξελίξεις σε Βρυξέλλες - Φρανκφούρτη το καυτό διήμερο Μ. Τετάρτη - Μ. Πέμπτη, που θα ανοίξει τον δρόμο για το Eurogroup της 24ης Απριλίου – με την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στο ενδιάμεσο.
Κλειδί οι θεματικές διαπραγματεύσεις
Είναι ενδεικτικό ότι σε αντίθεση με τη διάψευση του ΥΠΟΙΚ, στελέχη του Μαξίμου κατ' ιδίαν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δημοσίως (Real.fm) παραδέχθηκαν ότι στη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ συζητήθηκαν οι αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό τις οποίες θέτει με ένταση το ΔΝΤ.
Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, το κλειδί για τη σταδιακή συζήτηση των αγκαθιών βρίσκεται στη φράση του κ. Βαρουφάκη (μετά τη συνάντηση) περί «θεματικών ενοτήτων» στις διαπραγματεύσεις. Έτσι ώστε, όπως λένε, «να πηγαίνουμε σε ομαλές (σ.σ. στο εσωτερικό) συμφωνίες για τα ανώδυνα αφήνοντας τα καυτά για το διάστημα προς τον Ιούνιο».
Αποκρατικοποιήσεις - ΦΠΑ
Να σημειωθεί ότι με βάση έτερο κυβερνητικό παράγοντα, σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Μαξίμου (με τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη και Νάντια Βαλαβάνη) επαναβεβαιώθηκε, ως προς την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί με ψήφιση από τη Βουλή, ενώ για τις τρέχουσες θα αναθεωρηθούν όροι.
Επιπλέον, όπως σημείωσε χθες το Euro2day.gr, η αύξηση του ΦΠΑ «σε νησιά του Αιγαίου» (όπως για παράδειγμα Μύκονος - Σαντορίνη) επανήλθε στις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου με τις εισηγήσεις να κλίνουν υπέρ του μέτρου.

Πηγή: euro2day.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.