Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τώρα θυμήθηκε ότι ...δεχόταν πιέσεις;

Ο τέως εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης, τώρα που έγινε
δικηγόρος, θυμήθηκε τις παρεμβάσεις που δεχόταν ως
εισαγγελικός λειτουργός | EUROKINISSI
Oταν έφυγε από το Σώμα άφησε πίσω του ανοιχτές ένα βουνό δικογραφίες, όμως σήμερα σκορπά όψιμες καταγγελίες.

«Ηχηρό και θεαματικό μεν, αλλά σκέτο πυροτέχνημα αυτοπροβολής και κάθε άλλο παρά κεραυνός», κρίνεται και από συναδέλφους του νομικούς το μπαράζ καταγγελιών του πρώην οικονομικού εισαγγελέα και νυν δικηγόρου μεγάλων υποθέσεων Σπύρου Μουζακίτη. Του χρεώνουν ίσως και πολιτικές σκοπιμότητες στην απόφασή του να δώσει συνέντευξη στο χθεσινό «Πρώτο Θέμα». Ο πρώην εισαγγελέας μίλησε για παρεμβάσεις στο έργο του ιδίου και του συναδέλφου του Γρηγόρη Πεπόνη του στυλ...

«κύριοι, κάτω τα μολύβια… δεν μπορείτε να συνεχίσετε», αλλά και για απειλές «πειθαρχικών διώξεων».

Ωστόσο η αλήθεια ή η αναλήθεια των όψιμων καταγγελιών του είναι δύσκολο να διακριβωθεί, εφόσον οι δηλώσεις του είναι γενικές και «αφοριστικές», ενώ από την άλλη δημιουργούνται σειρά πραγματικών ερωτημάτων, αναφορικά με την εν γένει στάση του κ. Μουζακίτη.

Ο αντιεισαγγελέας Φ. Μακρής σε έγγραφό του προς τον τότε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε (30.12.2011) ανέφερε ότι αποκλειστικός λόγος που οδήγησε τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στο να υποβάλουν την παραίτησή τους, ήταν η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία στην ουσία τούς καταργούσε (η τροπολογία που ανέφερε ότι η θέση του οικονομικού εισαγγελέα θα καλύπτεται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι από εισαγγελέα Εφετών, όπως ήταν οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης), ενώ από την έρευνα που διεξήγαγε, δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε από οποιονδήποτε παρέμβαση στο έργο των δύο εισαγγελικών λειτουργών.

Ο αντεισαγγελέας του Α.Π., στο πόρισμά του, σημειώνει ότι η υποβολή του αιτήματος παραίτησης των Πεπόνη και Μουζακίτη οφείλεται στον παρορμητισμό τους και στην υπερβολική ευαισθησία τους.

Τέλος, όταν προ 15μήνου «παραιτήθηκε» από τη θέση του, εγγράφως μάλιστα και με επιστολή, ούτε τότε έκανε αναφορά σε δικαστικές πιέσεις.

Ενδιαφέρον εξάλλου έχει η τρέχουσα νομική – επαγγελματική συμπεριφορά, δεδομένου ότι πέραν της ανάληψης θέσης συνηγόρου του «διαγραφέντος» χρυσαυγίτη βουλευτή Κορινθίας Ευστ. Μπούκουρα, της οικογένειας Π. Ψωμιάδη, και του Β. Μαρινάκη στην υπόθεση των στημένων αγώνων, υπερασπίζει κομμάτι της κοινωνίας του πλούτου που ενδεχομένως αποτελεί μέρος του «διεφθαρμένου χρήματος». «Αυτοακυρώνει την προηγούμενη θητεία και την αποστολή του ως εισαγγελικός λειτουργός κατά της διαφθοράς», τονίζουν στην «Εφ.Συν.» δικαστικές πηγές, οι οποίες εξαπολύουν βολές εναντίον του.

Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός, που με την αποχώρησή του άφησε πίσω του ένα βουνό δικογραφίες, στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» σημειώνει ότι ερμηνεύει τη ρύθμιση (Ιανουάριος του 2013) του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, με την οποία θεσπίστηκε ο θεσμός του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, ως μήνυμα προς τον ίδιο και τον συνάδελφό του Γρηγόρη Πεπόνη του τύπου «κύριοι, κάτω τα μολύβια, είστε αναρμόδιοι, δεν μπορείτε να συνεχίσετε».

Και αυτό, όπως σημειώνει, ενώ είχαν «ανοιχτές» υποθέσεις και σε εκκρεμότητα κλήσεις για απολογίες και πολιτικών προσώπων. Προσθέτει ότι οι δικογραφίες που χειρίζονταν επέστρεψαν πάλι στους νέους οικονομικούς εισαγγελείς όταν, έπειτα από δύο μήνες και αφού είχαν παραιτηθεί οι ίδιοι, θεσπίστηκε μεταβατική διάταξη.

Ακόμα υποστηρίζει ότι στο διάστημα που δούλευαν τη λίστα Λαγκάρντ μαζί με τον συνάδελφό του Γρηγόρη Πεπόνη «ήμασταν συνεχώς υπό την απειλή άσκησης πειθαρχικής δίωξης». Αναφέρει ότι το σχέδιο νόμου που προωθούσε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ως υπουργός Δικαιοσύνης, επιχειρούσε την κατάργησή τους λόγω συγκεκριμένων ποινικών προκαταρκτικών δικογραφιών που είχαν ανοίξει.

Υποστηρίζει, τέλος, ότι συνεπεία αυτών δεν τους παρασχέθηκε υλική και οργανωτική βοήθεια, ενώ εκτιμά ότι η δικογραφία που ενόχλησε περισσότερο ήταν εκείνη με τα δάνεια των κομμάτων, «μια και είχαν χορηγηθεί χρήματα από τις τράπεζες χωρίς εμπράγματες ασφάλειες».

Οξύτατη αντίδραση υπήρξε από τον πρώην υπουργό Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος τον κατηγορεί για μετάβαση «από ανεπαρκή δικαστικό λειτουργό σε κοινό συκοφάντη» και τονίζει: «Του υπενθυμίζω, επίσης, ότι ως οικονομικός εισαγγελέας άνοιξε εκατοντάδες υποθέσεις σύμφωνα, πάντοτε, με τη δημοσιογραφική σκανδαλοθηρία. Πόσες ολοκλήρωσε; Ας κάνει σήμερα τον απολογισμό του» (ολόκληρη η δήλωση του Μ.Π. στην ιστοσελίδα της «Εφ.Συν.»).

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ

«Μήπως ετοιμάζεται για άλλο πεδίο του δημόσιου βίου;»

Ο πρώην υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης έκανε στην «Εφ.Συν.» την παρακάτω δήλωση: «Οι δηλώσεις αυτές είναι σκοπίμως ψευδείς και συκοφαντικές και γι’ αυτό ανάξιες λόγου.

Τη θλίψη μου εκφράζω, επειδή αυτές προέρχονται από πρώην εισαγγελικό λειτουργό.

Κατά τα άλλα διερωτώμαι: Γιατί επιχείρησε αυτός να δηλώσει τη θορυβώδη, όπως το συνηθίζει, παρουσία του με αυτές τις δηλώσεις, εφόσον σταδιοδρομεί πλέον ως δικηγόρος, χειριζόμενος μάλιστα υποθέσεις που από μόνες τους αναδεικνύουν την υψηλή θεσμική του υπευθυνότητα και την κοινωνική του ευαισθησία;

Μήπως ο κύριος πρώην εισαγγελέας προετοιμάζει το έδαφος για να δοκιμαστεί και σε άλλο πεδίο του δημόσιου βίου, στο οποίο ο θόρυβος και οι συκοφαντικές δηλώσεις εκτιμά αυτός ότι είναι αναγκαία στοιχεία;».

Μαρία Δήμα από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.