Δραματικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι τελευταίες ώρες για την κυβέρνηση, καθώς, η Τρόικα απαιτεί πολλά «ναι» δίνοντας τελεσίγραφο ωρών στην ελληνική πλευρά να απαντήσει εάν αποδέχεται τα νέα οδυνηρά μέτρα που έχουν προταθεί.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως με την αδιάλλακτη στάση τους πέτυχαν και νέες υποχωρήσεις από την κυβέρνηση, καθώς, μετά και το μεσημεριανό ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου, η ελληνική πλευρά εξετάζει τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων.
Τα τέσσερα «ναι» που απαιτούν οι δανειστές
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις οι δανειστές ζητούν:
- αύξηση στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ
- αύξηση ορίων συνταξιοδότησης
- μείωση συντάξεων
- επανεξέταση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις
Μέσα σε κλίμα ασφυκτικής πίεσης το Μαξίμου φέρεται να υποχωρεί στο ζήτημα του ΦΠΑ στον τουρισμό και στην αύξηση ορίων συνταξιοδότησης με στόχο να προσπαθήσει να αποφύγει τις νέες μειώσεις στις συντάξεις.
Παράλληλα, άγνωστο παραμένει το τι θα συμβεί με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είναι πεπεισμένοι για την αποδοτικότητα του μέτρου και απαιτούν να μειωθούν οι δόσεις.
Τι σημαίνουν οι απαιτήσεις της Τρόικα για τους ασφαλισμένους
Σύμφωνα με τις... μετρήσεις των δανειστών ο κρατικός Προϋπολογισμός μπορεί να εξοικονομήσει τουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ στην επόμενη διετία, εάν υλοποιηθούν οι επώδυνες παρεμβάσεις προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό "κενό".
Το "πάγωμα" των συντάξεων στη διετία 2016- 2017 έχει δημοσιονομικό όφελος 1,8 δισ ευρώ και ήδη έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση, αφού ούτως ή άλλως δεν υπήρχε σχεδιασμός αυξήσεων. Σημειώνεται, πάντως, ότι για να γίνει αυτό απαιτείται νομοθετική διάταξη, με την οποία θα παραταθεί το "πάγωμα" που ισχύει ως το τέλος του 2015.
Από την αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης στα 20 από 15 έτη δεν υπάρχει άμεσο δημοσιονομικό όφελος, αφού το μέτρο θα αποδώσει πλήρως σε μια δεκαετία.
Ωστόσο, η Τρόικα εκτιμά ότι το μέτρο θα λειτουργήσει εμμέσως ως κίνητρο ασφάλισης, άρα θα περιοριστεί η "μαύρη" εργασία επ' ωφελεία των εσόδων των Ταμείων. Σημειώνεται ότι η Αθήνα θέλει το μέτρο να ισχύσει μόνο για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, δηλαδή τους 40άρηδες.
Ωστόσο, η Τρόικα εκτιμά ότι το μέτρο θα λειτουργήσει εμμέσως ως κίνητρο ασφάλισης, άρα θα περιοριστεί η "μαύρη" εργασία επ' ωφελεία των εσόδων των Ταμείων. Σημειώνεται ότι η Αθήνα θέλει το μέτρο να ισχύσει μόνο για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, δηλαδή τους 40άρηδες.
Έσοδα για τον Προϋπολογισμό από την πρώτη κιόλας χρονιά, συνεπάγονται οι αλλαγές στους συντελεστές με τους οποίους θα υπολογίζονται από το 2015 οι αναλογικές συντάξεις. Πρόκειται για τους συντελεστές που προβλέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (Λοβέρδου- Κουτρουμάνη) και με βάση τις μειώσεις που απαιτεί η Τρόικα, υπολογίζεται ότι οι κύριες συντάξεις από το 2015 θα "κουρευτούν" κατά 15- 20%. Τον πρώτο χρόνο, το όφελος για τον Προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ, τον δεύτερο χρόνο ανεβαίνει στα 500 εκατ. ευρώ, τον τρίτο χρόνο φτάνει στα 650 εκατ. ευρώ και στο τέλος της 5ετίας στα 900 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μέτρο, που η Αθήνα δεν συμφωνεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
Περίπου 250.000 θα επηρεάσει η κατάργηση όλων των συντάξεων κάτω από τα 62 έτη ηλικίας. Πρόκειται για μέτρο, που μαζί με τη μείωση των συντελεστών του ασφαλιστικού νόμου, χαρακτηρίζεται ως "ανεπιθύμητο" από την Αθήνα. Παρά ταύτα, η Αθήνα συζητά την εφαρμογή του σταδιακά και συγκεκριμένα από το 2020 και μετά. Αντιθέτως, η Τρόικα επιμένει στην άμεση εφαρμογή του, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ΔΕΝ θα εξαιρεθούν ούτε όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Σε ασφυκτικό κλοιό το Μαξίμου
Μέσα σε αυτό το κλίμα το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται μπροστά σε οδυνηρές εξελίξεις, καθώς, η ανάγκη για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, όπως φαίνεται, ανατρέπει όλη τη ρητορική που ακολούθησαν οι κ. κ. Σαμαράς και Βενιζέλος τους τελευταίους μήνες.
Είναι, πλέον, κοινό μυστικό πως η κυβέρνηση «τρέμει» πως η κατάρρευση της διαπραγμάτευσης θα φέρει και την πτώση της ίδιας και την προκήρυξη εκλογών ασχέτως με την έκβαση της υπόθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησαν φήμες πως αν οι δανειστές απαιτήσουν εξάμηνη παράταση του Μνημονίου τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία αντίδραση παρά μόνο από τη Σοφία Βούλτεψη, η οποία και έκανε (δειλά δειλά) λόγο για παράταση ενός μήνα στο πρόγραμμα.
Στον αντίποδα το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως και αυτό υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει στο παρελθόν, ενώ, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ότι το κόμμα είναι πλέον θετικό στην αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στα συνταξιοδοτικά όρια για νέους κάτω των 40.
Αρχισαν τα... όργανα
Παράλληλα, είναι δεδομένο ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί αντιμέτωπο για ακόμη μια φορά με την οργή και τις αντιδράσεις των φορολογούμενων και των επιχειρηματιών, οι οποίοι βρίσκονται σε οριακή κατάσταση εδώ και αρκετά χρόνια.
Ηδη ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ,Ανδρέας Ανδρεάδης, αντιτάχθηκε στην πιθανότητα αύξησης του ΦΠΑ κάνοντας λόγο για «οικονομική αυτοκτονία για τη χώρα», ενώ και ο Κώστας Μίχαλος εκ μέρους του ΕΒΕΑ μίλησε για παράλογη και αναποτελεσματική απαίτηση της Τρόικα.
Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου, συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής της τακτικής, ενώ, όλες οι δημοσκοπήσεις, πλέον, δείχνουν παγιωμένο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ και... δύσκολα ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.