Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΔΕΗ - ΔΕΠΑ σκοτώνουν την ελληνική βιομηχανία

ΔΕΗ - ΔΕΠΑ σκοτώνουν την ελληνική βιομηχανίαΟι εγχώριες επιχειρήσεις πληρώνουν 60% ακριβότερα το ρεύμα και 33% το φυσικό αέριο σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2014 κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναγνωρίσουν τη σημασία της βιομηχανίας στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική αναγέννηση» προέτρεψε τους ηγέτες της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβουν μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ώστε ως το 2020 ο κλάδος να συμβάλει στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ με 20% έναντι 15% το 2014. H πρωτοβουλία αυτή επισημοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.


Η Ελλάδα κώφευσε στην προτροπή αυτή. Πρόκειται για μια εγκληματική αδράνεια που καταδικάζει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και τορπιλίζει την όποια προσπάθεια για ανάπτυξη και ευκαιρίες απασχόλησης.

Τα μονοπώλια
Προκειμένου να μην πειραχθούν τα κρατικά μονοπώλια της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ η ελληνική βιομηχανία πληρώνει υπέρογκο κόστος ενέργειας (ρεύματος και φυσικού αερίου), με αποτέλεσμα να κλείνουν επιχειρήσεις, αφού η εσωτερική αγορά λόγω της κρίσης συρρικνώθηκε και οι εξαγωγές έφερναν μόνο ζημιές, καθώς για να ανταγωνιστούν τα ξένα προϊόντα οι ελληνικές επιχειρήσεις έπρεπε να πωλούν τα δικά τους κάτω του κόστους.

Μια ελληνική ενεργοβόρος βιομηχανία δουλεύοντας τρεις βάρδιες πληρώνει το ρεύμα 65 ευρώ τη μεγαβατώρα έναντι 40 ευρώ ή 62,5% παραπάνω απ' ό,τι πληρώνουν οι αντίστοιχες βιομηχανίες σε Ιταλία και Ισπανία, χώρες οι οποίες είναι άμεσα ανταγωνιστικές της Ελλάδας στη λεκάνη της Μεσογείου. Παράλληλα, οι ελληνικές βιομηχανίες πληρώνουν το φυσικό αέριο 40 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή 33% υψηλότερα από τους ευρωπαίους βιομηχάνους.

Και βαρύτεροι φόροι
Οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά όχι μόνο δεν προχώρησαν σε μέτρα μείωσης του κόστους της ενέργειας αλλά προσέθεσαν στα τιμολόγια ειδικούς φόρους κατανάλωσης για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Το αποτέλεσμα όμως ήταν τραγικό: «λουκέτα», απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα, ομαδικές απολύσεις σε όλη τη βιομηχανία.

«Υστερα από έξι χρόνια κρίσης καταντήσαμε να δουλεύουμε για το χρεοκοπημένο κράτος ώστε να πληρώνονται στην ώρα τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, και οι εργαζόμενοι οι δικοί μας είτε απολύονται είτε υποαμείβονται. Εχουμε κάνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα προϊόντα μας είναι άριστα, αλλά δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε, αφού το κόστος ενέργειας, που αντιπροσωπεύει κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας πάνω από το 50% του συνολικού κόστους, εκτοξεύει τις τελικές τιμές και διώχνει τους πελάτες» 
αναφέρει στο «Βήμα» παράγοντας μεγάλης χαλυβουργίας. «Μειώσαμε τους μισθούς των εργαζομένων για να προσφέρουμε ανταγωνιστικό προϊόν, αλλά η επιβολή των ειδικών φόρων κατανάλωσης αντιστάθμισε τη μείωση αυτή, με αποτέλεσμα οι θυσίες των εργαζομένων να πάνε στον βρόντο» προσθέτει γνωστός κλωστοβιομήχανος από την περιοχή της Θεσσαλίας.

«Λουκέτα»
Οι εργαζόμενοι στη μονάδα της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο και οι εργαζόμενοι στα Τσιμέντα Χαλκίδας της ΑΓΕΤ ήταν τα πρώτα θύματα, αφού το κόστος λειτουργίας κρίθηκε ασύμφορο από τους εργοδότες και οι μονάδες έβαλαν «λουκέτο».Επίσης, οι κεραμοποιίες και οι χαρτοποιίες, οι οποίες λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους πρέπει να λειτουργούν 24 ώρες το 24 ωρο, επιλέγουν πλέον να λειτουργούν εποχικά για δύο ή τρεις μήνες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να υποαμείβονται.

Μόνο νύχτα
Οι μεγάλες χαλυβουργίες λειτουργούν μόνο νύχτα και μόνο Σαββατοκύριακα για να παράξουν προϊόντα με νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Στις αρχές του 2014 η ΔΕΗ με απόφαση της γενικής συνέλευσης - ουσιαστικά με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, καθώς το Δημόσιο είναι βασικός μέτοχος της επιχείρησης - προχώρησε σε μείωση των τιμολογίων κατά 10% σε όλους τους πελάτες υψηλής τάσης. Επιπλέον αποφασίστηκε έκπτωση όγκου 10% που αφορά τους μεγάλους πελάτες της, όπως το Αλουμίνιον και η ΛΑΡΚΟ, και πρόσθετη έκπτωση 25% επί του νυχτερινού τιμολογίου που αφορά τη χαλυβουργία. 

Τα τιμολόγια αυτά έχουν ισχύ για 1+1 έτος, δηλαδή το 2014 και ίσως το 2015, αφού, όπως είχε ειπωθεί, πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο λόγω των έκτακτων συνθηκών της ελληνικής οικονομίας. Το όφελος συνολικά για τη βιομηχανία από τη μείωση των τιμολογίων ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, όταν μόνο η ΔΕΗ, χωρίς τις θυγατρικές της, το πρώτο εξάμηνο του 2014 εμφάνισε καθαρά κέρδη 57 εκατ. ευρώ. Αν εξαιρεθούν η ΛAΡKO και το Αλουμίνιον, το όφελος για όλες τις άλλες βιομηχανίες περιορίζεται σε 40 εκατ. ευρώ και για τη χαλυβουργία κάτω από 20 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ειδικά για τη χαλυβουργία, οι υποσχέσεις των αρμοδίων έκαναν λόγο για πρωτοβουλίες που θα ελάφρυναν το ενεργειακό κόστος κατά 100 εκατ. ευρώ.

Οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να τιμολογούνται σύμφωνα με το συνολικό λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ, που περιλαμβάνει μισθούς και κάθε είδους δαπάνες, αλλά αποκλειστικά με το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών μονάδων, αφού η τροφοδοσία τους γίνεται αποκλειστικά από αυτές.

Αυξήσεις
«Η ΔΕΗ αδυνατεί να περιορίσει τα κόστη της και την πληρώνουμε εμείς» αναφέρουν στελέχη των επιχειρήσεων και παραπέμπουν σε πρόσφατη έρευνα των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας που δείχνει ότι η Ελλάδα κατέγραψε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ 28 κρατών την εξαετία της κρίσης (2008-2013), με μια συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών της τάξης του 60%, και τη δεύτερη στα βιομηχανικά 9% του ΑΕΠ

H βιομηχανία σήμερα συμμετέχει με 9% του ΑΕΠ στην Ελλάδα και απασχολεί περί τους 500.000 εργαζομένους. Με την κατάλληλη στήριξη θα μπορούσε να φθάσει το 14%, δηλαδή κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης, και να απασχολεί 800.000 εργαζομένους, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της χώρας.

«Μας κοροϊδεύουν»
«Μας κοροϊδεύουν όλοι. Υποσχέθηκαν μείωση των ειδικών φόρων και δεν έχει γίνει τίποτε. Από την άλλη, το κράτος μέσω των τιμολογίων μοίρασε 560 εκατ. ευρώ το 2013 στις 10 μονάδες παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο (μισές της ΔΕΗ και μισές των ιδιωτών) για να είναι απλώς σε ετοιμότητα αν υπάρξει μεγάλη ζήτηση ρεύματος, όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση απέχει πολύ από τα ιστορικά υψηλά, την περίοδο δηλαδή που το σύστημα αντιμετώπιζε προβλήματα επάρκειας» υποστηρίζουν από την ΕΒΙΚΕΝ, τον φορέα των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Ακόμη και ένα πάγιο αίτημα, η σύναψη συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με ρήτρα διακοψιμότητας, μπορεί να πήρε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά αν εφαρμοστεί με τις προϋποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας θα έχει μηδενικό αντίκρισμα. Οπως εξηγούν από την ΕΒΙΚΕΝ, «ναι μεν προβλέπεται ελάφρυνση τιμολογίων κατά 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ τον χρόνο, αλλά τίθεται πλαφόν 15 ευρώ τη μεγαβατώρα, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις τεράστια κατανάλωση ρεύματος για να φτάσεις το μπόνους».


H βιομηχανία σήμερα συμμετέχει με 9% του ΑΕΠ στην Ελλάδα και απασχολεί περί τους 500.000 εργαζομένους. Με την κατάλληλη στήριξη θα μπορούσε να φθάσει το 14%, δηλαδή κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης, και να απασχολεί 800.000 εργαζομένους, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της χώρας.




ΝΕΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ
«Πιέζονται οι παραγωγοί για να σωθούν οι μεσάζοντες»

Τις τελευταίες ημέρες οι βιομήχανοι βρίσκονται κυριολεκτικά στα κάγκελα. Αφορμή στάθηκε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς στο φυσικό αέριο.

Με το νομοσχέδιο δίνεται στους καταναλωτές το δικαίωμα επιλογής προμηθευτή εκτός από τη ΔΕΠΑ και τις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) που έχουν σήμερα το μονοπώλιο. Ετσι ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των μεγάλων καταναλωτών φυσικού αερίου.

Υπάρχει όμως μια διάταξη που θα επιβαρύνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις, καθώς προβλέπεται οι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας να καταβάλλουν για τις υπηρεσίες διανομής 4 ευρώ ανά MWh από περίπου 1 ευρώ ανά MWh που πληρώνουν σήμερα. Οπως καταγγέλλουν παράγοντες της βιομηχανίας, η αύξηση αυτή είναι το αντάλλαγμα προς τους μετόχους της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ, οι οποίοι χάνουν τα γεωγραφικά μονοπώλια που τους έχουν εκχωρηθεί.

Μέτοχος της ΔΕΠΑ είναι το κράτος με 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 35% και μέτοχοι στις τρεις ΕΠΑ, εκτός από τη ΔΕΠΑ με 51%, είναι η Shell με 49% στην ΕΠΑ Αττικής και η ιταλική ΕΝΙ με 49% στις ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα το τίμημα αυτό θα το πληρώσουν και οι 15 μεγάλες βιομηχανίες που ήταν οι επιλέγοντες καταναλωτές. Δηλαδή αυτές που λόγω μεγάλης κατανάλωσης έπαιρναν απευθείας αέριο από τη ΔΕΠΑ και όχι από τις ΕΠΑ και δεν επιβαρύνονταν με το 1 ευρώ. Πρόκειται για μια επιπλέον ετήσια επιβάρυνση της τάξης του 1 εκατ. ευρώ για τους επιλέγοντες πελάτες (χαλυβουργίες, υαλουργίες, χαρτοποιίες κ.ά.) που ανατρέπει όλα τα επενδυτικά σχέδια και γενικότερα τον προϋπολογισμό, εφόσον στην πλειονότητά τους είναι ζημιογόνες επιχειρήσεις.

Επίσης, με τη διάταξη αυτή η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από την αρχή του έτους κατά περίπου 6%-7% μετά τη συμφωνία με την Cazprom θα εξαλειφθεί.

«Ουσιαστικά καταδικάζουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας για να σωθούν οι προμηθευτές και οι μεσάζοντες» 
καταγγέλλουν οι βιομήχανοι και επισημαίνουν ότι τα περιθώρια κερδών της ΔΕΠΑ στα βιομηχανικά τιμολόγια δεν έχουν υποστεί μείωση και κινούνται κοντά στο 15%.
to vima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.