Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΝΕΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ: ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΙΑΔΑ
ΑΛΑΛΟΥΜ: ΤΟ ΔΝΤ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει το μαύρο άσπρο για να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη συνάντηση του ΑΣαμαρά με την Α. Μέρκελ, σε εξέλιξη βρίσκονται τα νέα αντιλαϊκά παζάρια. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το κλιμάκιο των δανειστών έχουν ξεκινήσει από το βράδυ της Τετάρτης (24/9) σειρά διασκέψεων, οι οποίες επικεντρώνονται στα δημοσιονομικά ζητήματα αλλά επεκτείνονται και στα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα (με αιχμή τηναπελευθέρωση απολύσεων, το απεργοκτόνο lock-out και τις νέες περικοπές σε συντάξεις).  

Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα "προσγειώνει ανώμαλα" τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για πρόσθετα έσοδα το επόμενο έτος, αμφισβητώντας μεταξύ άλλων τις προοπτικές της ούτως ή άλλωςαναιμικής ανάκαμψης για τον επόμενο χρόνο (βλ. παρακάτω). Στη βάση ότι οι κυβερνητικές εκτιμήσεις δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν, η τρόικα αρνείται τα κυβερνητικά επιχειρήματα πως το προς κάλυψη δημοσιονομικό κενό είναι 1 δισ. ευρώ και επιμένει πως το κενό αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών για τα δημοσιονομικά βρίσκεται υπό εξέταση το ζήτημα των φορολογικών εσόδων. Η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες εκλογές, θέλει να χαμηλώσει το πήχυ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αφενός για να μην προκαλέσει εκ νέου τη λαϊκή αγανάκτηση και τον συνακόλουθο εκλογικό καταποντισμό, αφετέρου για να αποκαταστήσουν εν μέρει τις απολαβές συγκεκριμένων κατηγοριών (ένστολοι, δικαστικοί).
Η τρόικα, έχοντας εξαρχής χαρακτηρίσει υπερβολικά φιλόδοξους τους μεσοπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της "βιωσιμότητας" του χρέους, αναγνώρισε ήδη από την προηγούμενη αξιολόγηση πως η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει το 2015 επί πρόσθετα 1% του ΑΕΠπροκειμένου να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν θεωρούν ως δεδομένη την εισπρακτική επιτυχία του ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο εκτιμονται 2,7 δισ. ευρώ, ενώ φοβούνται και το δημοσιονομικό αντίκτυπο δικαστικών αποφάσεων.  
Η ελληνική πλευρά μέχρι πρόσφατα εκτιμούσε μικρότερα κενά, υποστηρίζοντας πως οι στόχοι για την απόδοση των παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση θα επιτυγχάνονταν και ότι με δεδομένο τον οικονομικό κύκλο αυτό θα ήταν πιο εύκολο να συμβεί. Βασικό ελληνικό επιχείρημα ήταν και παραμένει η επίδραση της πορείας του προϋπολογισμού του 2014 στο 2015 (carry over), καθώς η εκτιμώμενη καλύτερη επίδοση του 2014 σε δαπάνες και έσοδα, έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στα δημοσιονομικά του 2015.
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2015 - ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Ωστόσο, η τρόικα βλέπει πως το μη ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον και ειδικά η επιβράδυνση της ευρωζώνης θα οδηγήσουν σε χαμηλότερους από τους αρχικά εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης την ελληνική οικονομία. Στη βάση αυτή αναμένεται να αναθεωρηθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,9% το 2015 στα επίπεδα του 2,5%-2,7%.  
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να αξιοποιήσει την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος ως επιχείρημα προκειμένου να μειώσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2,5% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα. Θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να αφεθούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές να λειτουργήσουν και ότι σε μια χρονική στιγμή που η ζήτηση είναι «εύθραυστη» εντός και εκτός Ελλάδας δεν θα πρέπει να πληγεί πρόσθετα το εισόδημα των πολιτών.  
Κατά το υπουργείο Οικονομικών η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που εκπνέει στα τέλη Δεκεμβρίου 2014, θα μπορούσε να καλύψει μερικώς το κενό του 2015. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά διεκδικεί «κούρεμα» του φόρου κατά 30% κάτι που εισπρακτικά θα αποφέρει 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα καλύψει μόνον κατά το 50% το δημοσιονομικό κενό που προβλέπουν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.  
Εάν τελικά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για το μακροοικονομικό σενάριο και τον οικονομικό κύκλο γίνουν αποδεκτά από την τρόικα τότε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα αναπροσαρμοσθεί στο 2,5% περίπου.  
Πάντως η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκλίνει από το στόχο για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ,καθώς αυτός συνδέεται τόσο με τη βιωσιμότητα του χρέους όσο και με τις ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος.
Η διελκυστίνδα αυτή θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης που θα κάνουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής της τρόικας την προσεχή Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.
ΔΝΤ: ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει λάβει αίτημα τερματισμού του ελληνικού προγράμματος από την κυβέρνηση. Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, «εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει τέτοιο αίτημα στην παρούσα φάση».
Αναφερόμενος γενικά σε όλες τις χώρες-μέλη του Ταμείου και όχι μόνο στην Ελλάδα, ο Τζ. Ράις είπε ότι «όλες οι συμφωνίες δανειοδότησης του ΔΝΤ είναι εθελοντικές. Εξαρτάται από τις αρχές των χωρών αν θα ζητήσουν βοήθεια και ομοίως τον τερματισμό ενός προγράμματος αν θεωρούν ότι δεν χρειάζονται πλέον τηντεχνοκρατική και οικονομική υποστήριξη» του ΔΝΤ. Ο ίδιος τόνισε ότι το θέμα μιας πρόωρης εξόδουαπό το πρόγραμμα «δεν είναι ζήτημα συζήτησης κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων στην Αθήνα».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι στόχος είναι να αποχωρήσει το ΔΝΤ, γιατί πλέον «μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες δομές της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμη η αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς συνεχίζεται η συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πρέπει «να φύγουμε από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικας, γιατί τώρα μπορούμε πια να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες πάγιες διαδικασίες της ΕΕ, μέσα από μηχανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ESM και ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην καρδιά της Ευρωζώνης ήταν κάτι έκτακτο και παροδικό, δεν μπορεί να συνεχίζεται δια μακρόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.