Τραγικά είναι τα στοιχεία που καταγράφονται σε μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αναφορικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο για μια καλύτερη ζωή.
Πάνω από 3.000, αριθμός δίχως ιστορικό προηγούμενο, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, δηλαδή οι υπερδιπλάσιοι από τον αριθμό που καταγράφηκε τη χρονιά που είχε σημειωθεί το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ —το 2011, τη χρονιά της Αραβικής Άνοιξης—, κατήγγειλε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Εδώ και είκοσι χρόνια ο διάπλους της Μεσογείου είναι ο πιο πολύνεκρος για τους παράτυπους μετανάστες. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο ΔΟΜ έχει καταγράψει 4.077 θανάτους παράτυπων μεταναστών σε διεθνές επίπεδο, και τα τρία τέταρτα εξ αυτών —οι 3.072— έχουν σημειωθεί στη Μεσόγειο.
Σε ό,τι αφορά τη Μεσόγειο «το 2014 είναι η πιο φονική χρονιά», μακράν του προηγούμενου βαρύτερου απολογισμού, το 2011, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 1.500 θάνατοι μέσα στους εννέα πρώτους μήνες του έτους.
Στην πλειονότητά τους οι μετανάστες οι οποίοι έχασαν τη ζωή επί θύραις της Ευρώπης —από πνιγμό, από ασφυξία, από πείνα ή από το κρύο— προέρχονταν από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα οποία δημοσίευσε ο ΔΟΜ, ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, είναι ανεξάρτητος από τον ΟΗΕ και αριθμεί 156 κράτη μέλη.
Η μελέτη καλεί κυβερνήσεις και διεθνή κοινότητα να πάρουν θέση σε αυτό που περιγράφει ως «επιδημία εγκλήματος και θυματοποίησης». «Είναι ώρα να κάνουμε περισσότερα από το να μετράμε τα θύματα. Είναι καιρός να αναγκάσουμε τον κόσμο να σταματήσει αυτή τη βία κατά απελπισμένων μεταναστών», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ.
«Πριν από ένα χρόνο, ο κόσμος είχε δει με φρίκη πώς 360 μετανάστες είχαν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν κολυμπώντας στις ακτές της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα. Δυστυχώς η φρίκη αυτή δεν μοιάζει να έχει τέλος: έως και 500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα ανοικτά της Μάλτας μερικές εβδομάδες πριν από τη δημοσίευση αυτής της έκθεσης», ανέφερε ο Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ.
Συνολικά τουλάχιστον 40.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως από το 2000 προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και αλλού, σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Ωστόσο, οι αληθινοί αριθμοί θεωρείται ότι είναι πολύ πιο υψηλοί, διότι οι θάνατοι σε απομονωμένες περιοχές δεν καταγράφονται, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
[πηγή: www.koutipandoras.gr]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.