Σε τροχιά σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα εισέρχεται η ελληνική κυβέρνηση μετά το email των εκπροσώπων των δανειστών που απορρίπτει τις ελληνικές προτάσεις για εκκαθάριση εν λειτουργία των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ και ζητά την πτώχευσή τους και την απόλυση των εργαζομένων χωρίς αποζημίωση.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες προτάσεις καθώς πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μιας και το θέμα αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Προτεραιότητα αποτελεί η ΛΑΡΚΟ καθώς φαίνεται πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και καταβάλλεται προσπάθεια μείωσης του μισθολογικού κόστους ώστε η επιχείρηση να γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές.
Η τρόικα ζητά να γίνει διαχωρισμός κατά τον διαγωνισμό μεταξύ του εργοστασίου της εταιρείας και του ορυχείου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα αντιπροτείνει να γίνουν δύο διαγωνισμοί αλλά ο επιχειρηματίας που θα πάρει το εργοστάσιο να έχει προτεραιότητα στην περίπτωση που πλειοδοτήσει και για το ορυχείο.
Πιο πολύπλοκο είναι το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων καθώς η εταιρεία διαθέτει πολλά εργοστάσια σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα οποία λαμβάνουν και κρατικές ενισχύσεις. Η κυβέρνηση εξετάζει τον διαχωρισμό ορισμένων εργοστασίων ή τη συγχώνευσή τους με την ΕΛΒΟ. Παράλληλα υπάρχει διαφωνία με την τρόικα ως προς τα κονδύλια που θα χρειαστούν για την ΕΑΣ.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν 144 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το ποσό ανέρχεται στα 42 εκατ. ευρώ. Ως προς την ΕΛΒΟ η εταιρία φαίνεται ότι έχει "μπει σε τάξη", έχει 360 εργαζόμενους και όπως αναφέρει η κυβέρνηση πρέπει να παραδώσει παραγγελίες.
Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε για το θέμα: "Αυτό που προσπαθούμε να πείσουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Τρόικα είναι ότι αυτό που προτείνουμε εμείς, δηλαδή η εκκαθάριση εν λειτουργία σε ένα βάθος πέντε ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο Δημόσιο απ' ό,τι η πτώχευση. Αυτό. Είναι απλό".
Για το θέμα υπήρξε πολιτικοί αντιπαράθεση στη Βουλή. Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Φώφη Γεννηματά είπε χαρακτηριστικά: "Θα πρέπει να σταματήσουμε να επιβαρύνουμε τον Έλληνα πολίτη και να σταματήσουμε να ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα. Να κρατηθεί η αμυντική βιομηχανία αλλά δεν πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ από εδώ και πέρα ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης. Ξέρετε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έλεγχο από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 1 δισ, ξέρετε τα δυσθεώρητα χρέη της εταιρίας και η προσπάθεια που κάνουμε είναι τιτάνια και η πρόταση που έχουν κάνει οι σύμβουλοι απαντά σε όλα αυτά τα ζητήματα, οικονομικά και νομικά με τεκμηρίωση εξαιρετική. Ετοιμάζουμε λοιπόν την αντίδρασή μας και την απάντησή μας και η διαπραγμάτευση για αυτό το ζήτημα συνεχίζεται".
"Δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στο σημείο οι απαιτήσεις της τρόικας να αναδεικνύουν την κυβέρνηση δήθεν ως αντιστασιακή διότι προτείνει λέει την εκκαθάριση εν λειτουργία", είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,Θ. Δρίτσας.
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Νταβρής, τόνισε: "Ποιος κυβερνάει σε αυτή τη χώρα; Η τρόικα στέλνει φαξ στον πρωθυπουργό και του λέει τι πρέπει να κάνει; Ομολογήστε το. Δεν κυβερνάμε".
"Μπορεί τα ΕΑΣ, η ΕΒΟ, η ΕΑΒ, η ΠΥΡΚΑΛ, όλες αυτές οι επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας, που είναι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας σε συνεργασία με τα ναυπηγεία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.