Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Χτύπησαν καμπάνες για το μέλλον του ευρώ...



Μαύρο, αβέβαιο και πιθανόν (αυτo)καταστροφικό. Έτσι (προ)βλέπουν το μέλλον της Eυρωζώνης οι αναλυτές των διεθνών ΜΜΕ, έπειτα από τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών (την αδυναμία του ... Βερολίνου να ξεπουλήσει τα ομόλογά του, την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού για κάποιες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες καθώς και την αποτυχία του γαλλογερμανικού άξονα να καταλήξει σε μια συμφωνία αναφορικά με το θέμα των ευρωομολόγων και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να περιγράψουν γλαφυρά τα μελλούμενα, όπως αυτά διαγράφονται μετά το αδιέξοδο του Στρασβούργου και το φιάσκο των γερμανικών ομολόγων, τα ξένα Μέσα θυμήθηκαν την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Για «επερχόμενο Αρμαγεδδώνα» έκανε λόγο το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ενώ σε ανάλογα καταστροφολογικό τόνο κινήθηκε και το βρετανικό περιοδικό Economist, το οποίο κυκλοφόρησε έχοντας στο εξώφυλλό του ένα ευρώ που πέφτει ωσάν φλεγόμενος μετεωρίτης.

«Εάν η Γερμανία και η ΕΚΤ δεν δράσουν γρήγορα, επίκειται η κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος» κατάρρευση που μπορεί να έρθει ακόμη και «μέσα στις επόμενες εβδομάδες εάν δεν υπάρξει μια δραματική αλλαγή πλεύσης από την ΕΚΤ και τους Ευρωπαίους ηγέτες», σημειώνει απερίφραστα στο κεντρικό του άρθρο ο Economist, ο οποίος μάλιστα προχωρεί ακόμη παραπέρα, κατηγορώντας τη γερμανική πλευρά ως κυρίως υπεύθυνη για το υπάρχον αδιέξοδο.

«Οι πολιτικοί της Ευρώπης μοιάζουν να μην μπορούν ή να μη θέλουν να είναι αρκετά τολμηροί», συνεχίζει το περιοδικό φωτογραφίζοντας ως «απρόθυμη» τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία «αρνείται να αναγνωρίσει τον βαθμό του πανικού που επικρατεί στις αγορές».

Άλλωστε, για τον Economist, τα μόνα μέτρα που μπορούν επί του παρόντος να δώσουν λύση στην κρίση χρέους είναι ακριβώς όλα εκείνα που αρνείται πεισματικά να αποδεχτεί το Βερολίνο: η μετατροπή της ΕΚΤ σε πιστωτή έσχατης ανάγκης που θα επεμβαίνει αγοράζοντας (με μειωμένα επιτόκια) τα ομόλογα όσων οικονομιών αντιμετωπίζουν προβλήματα και η έκδοση ενός ευρωομολόγου, όπως αυτό που πρότεινε επισήμως η Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη. Εάν δεν γίνουν όλα τα παραπάνω, το βρετανικό περιοδικό εκτιμά πως το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσει και πως μια τέτοια κατάρρευση θα μπορούσε εν συνεχεία να προκαλέσει «παγκόσμια ύφεση ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν των ετών 2008-2009, χρεοκοπίες και καταρρεύσεις τραπεζών».

Η απειλή

Επιπλέον, χωρίς το ευρώ η ζώνη των «17» κινδυνεύει να διασπαστεί (σε δύο ή περισσότερα κομμάτια), θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμα και την ίδια τη μελλοντική ύπαρξη της ΕΕ των «27». Όσο για το φταίξιμο, αυτό οι περισσότεροι αναλυτές (κυρίως σε Βρετανία, Γαλλία αλλά ακόμη και μέσα στη Γερμανία) το ρίχνουν στη Μέρκελ.

«Η αλήθεια είναι πως η Γερμανία επωφελήθηκε πολλαπλώς από τη νομισματική ένωση. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να πληρώσει περισσότερο για να τη σώσει. Αντί να κατηγορούν τους τεμπέληδες Νότιους, οι Γερμανοί θα έπρεπε να μοιραστούν τα βάρη» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος Σεμπάστιαν Μόλαμπαϊ στο χθεσινό φύλλο των βρετανικών Financial Times.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.