Πολύ βαθύτερη ύφεση για το 2011 και το 2012 και αναιμική ανάπτυξη για το 2013 προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, κρούοντας μάλιστα το κώδωνα του κινδύνου μεγαλύτερης επιδείνωσης λόγω της διεθνούς συγκυρίας, κάτι που ασφαλώς θα δυσχέραινε και τη προσπάθεια μείωσης του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.
Αυτό που προκαλεί, πάντως, ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση είναι η προειδοποίηση του Οργανισμού προς τις Ελληνικές Αρχές ότι αν δεν μπορέσουν να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής, θα ενισχυθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας, επισημαίνοντας ότι οι αντοχές της κυβέρνησης θα δοκιμαστούν από τις εντεινόμενες κοινωνικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με την Έκθεση, η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 6,1% και το 2012 στο 3%, ενώ για το 2013 προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,5%. Η ανεργία φέτος θα διαμορφωθεί στο 16,6%, το 2012 στο 18,5% και το 2013 στο 18,7%. Όσο, δε, για το έλλειμμα, χωρίς να συνυπολογιστεί το όφελος από το «κούρεμα», θα διαμορφωθεί φέτος στο 9%, το 2012 στο 7% και το 2013 στο 5,3%.
«Η εθελοντική περικοπή/απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που συμφωνήθηκε πρέπει να εφαρμοστεί, σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ότι αυτό που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο που ήταν ήδη απομείωση του χρέους και που αποδείχτηκε ανεπαρκής και γι'αυτό έχουμε αυτή τη νέα πρόταση, μπορεί να μην είναι πάλι αρκετό, όσο χάνουμε κι άλλο χρόνο» τόνισε, μάλιστα, ο Π.Κ. Πάδοαν επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, λίγο πριν ξεκινήσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το 2ο πακέτο στήριξης κι ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Κι επειδή δεν υπάρχει Έκθεση χωρίς συστάσεις, υπό το κίνδυνο επιδείνωσης των συνθηκών ο ΟΟΣΑ επισημαίνει προς τις ελληνικές Αρχές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο δημοσιονομικής χαλάρωσης, ότι οι περικοπές δαπανών είναι λιγότερο βλαβερές για την ανάπτυξη από νέες αυξήσεις φόρων, ότι είναι αναγκαία η αποτελεσματική δίωξη των φοροφυγάδων, ότι είναι βοηθητική της ανάπτυξης η ταχεία απελευθέρωση των επαγγελμάτων, όπως επίσης ότι είναι αναγκαία η προστασία των ευπαθών ομάδων.
Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει κρίσιμη τη παροχή ρευστότητας στην οικονομία κρίνοντας σκόπιμες τις συνεργασίες και συγχωνεύσεις των ελληνικών τραπεζών με ξένους ομίλους, ενώ θεωρεί ότι είναι αναγκαία και η μεγαλύτερη ανεξαρτησία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την αποτελεσματικότερο δημοσιονομικό έλεγχο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.