Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Και επισήμως θέμα πώλησης του 40% της ΔΕΗ - Αντίθετη η κυβέρνηση


113167-DEH
Ζήτημα πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ σε ιδιώτες έθεσε και επίσημα η τρόικα, στη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
 Η πώληση των 40% των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ" που  ζήτησαν τα κοινοτικά στελέχη από την  ελληνική πλευρά, ως η απαίτηση φαινόταν να συνδεόταν ευθέως με την εκταμίευση της τρίτης δόσης βοήθειας της χώρας μας από την Τρόικα!
Στην δε παρατήρηση ότι "Στο Μνημόνιο δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση", οι κοινοτικοί - πιο οξεία ήταν η στάση του εκπροσώπου της διεύθυνσης Ανταγωνισμού - αντέτειναν ότι "τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής ου πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά του"!
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο, μιλώντας στα «ΝΕΑ», πιστεύουν ότι οι υποδείξεις αυτές αντανακλούν μάλλον τις προθέσεις της Κομισιόν (και όχι της τρόικας) που, όπως εκτιμούν, θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να πιέσει προς την κατεύθυνση βιαίων αλλαγών στον ενεργειακό τομέα, όπου πράγματι η Ελλάδα κατέχει υψηλή θέση στη λίστα των παραβατών, με αρκετές αιτιολογημένες γνώμες να τη βαρύνουν.
Όπως δήλωσε ο κ. Μαθιουδάκης, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως αυτή η πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση καθώς και ότι υπάρχουν τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα για την εφαρμογή της. 
Aπό την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει σε αυτές τις παράλογες και προκλητικές όπως αναφέρει απαιτήσεις. Η ομοσπονδία επισημαίνει ακόμη ότι "δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεπουλήσει την ΔΕΗ" και προειδοποιεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε μαζί με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, φέρεται να δήλωσε πως η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που εκφράζεται δια της αρμόδιας υπουργού, και είναι αρνητική.
Aπό reporter.gr «Το μνημόνιο θα εξειδικευτεί»
Διευκρίνισε μάλιστα ο κ. Παπακωσταντίνου στη ΓΕΝΟΠ ότι τα όσα θίγονται στο μνημόνιο (άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, αναδιάρθρωση τιμολογίων, κ. ά) επιδέχονται εξειδίκευσης από τους δανειστές, δηλώσεις που κάνουν τους συνδικαλιστές να πιστεύουν ότι το ζήτημα υφίσταται και είναι ανοικτό.
«Ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ. Η ομοσπονδία δεν διανοείται αλλαγή στάση εκ μέρους της κυβέρνησης, αν αυτό συμβεί, την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει δεν θα την έχει η ΓΕΝΟΠ», δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης ο πρόεδρός της Νίκος Φωτόπουλος.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά γραμμές άμυνας απέναντι σε τέτοιες ακραίες για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, λύσεις, ενώ κύκλοι του ΥΠΕΚΑ δήλωναν άγνοια για την ύπαρξη προσαρτήματος. «Σε κάθε περίπτωση αποτελεί η πώληση μονάδων για την κυβέρνηση και όλοι οι υπουργοί είναι συντεταγμένα κάθετα αντίθετοι με αυτό το σενάριο», έλεγαν χαρακτηριστικά.
Τα χρονοδιαγράμματα
Παρ' όλα αυτά οι πληροφορίες επιμένουν. Σύμφωνα με αυτές το προσάρτημα (Annex) θέτει τελεσίγραφο μέχρι τον Σεπτέμβριο (!) στη κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει τους διαγωνισμούς για την πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς επίσης του 40% των λιγνιτικών της, μαζί με τα ορυχεία που τις εξυπηρετούν. Η διαδικασία εκποίησης, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες Κοινοτικές πηγές, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο (!), χρονοδιαγράμματα - εξπρές για τα ελληνικά δεδομένα.
Το προσάρτημα μιλά και για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ από την επιχείρηση, μέτρο που έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την Κοινοτική Οδηγία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των χωρών- μελών, να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο άλλες, λιγότερο επώδυνες λύσεις (δίκτυα σε ένα ανεξάρτητο διαχειριστή, παραμονή της κυριότητάς τους στην επιχείρηση υπό μορφή θυγατρικής).
Ελληνική απάντηση : Έσχατο μέτρο η εικονική πώληση μονάδων
Στην πίεση που ασκείται κυρίως εκ των Βρυξελλών για πώληση μονάδων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ καλείται να παρουσιάσει σήμερα στους ελεγκτές τη δική της εναλλακτική πρόταση, πείθοντάς τους ότι μπορεί να ανοίξει την αγορά, χωρίς προσφυγή σε βίαια μέσα.
Ενόψει της κρίσιμης σημερινής συνάντησης που θα έχει με κλιμάκιο της τρόικας ο γ. γραμματέας ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκης, έγινε προχθές στο ΥΠΕΚΑ ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη, με τη συμμετοχή μεταξύ των άλλων του επικεφαλής της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκου και του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο τελευταίος παρουσίασε ένα πακέτο 5 εναλλακτικών προτάσεων, αρκετές εκ των οποίων μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, η επιχείρηση, αρνούνταν ακόμη και να συζητήσει.
Η σημαντικότερη από αυτές αφορά στην πώληση μέσω πλειστηριασμών προς τους ιδιώτες παραγωγούς, της παραγόμενης "φθηνής" ενέργειας των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών της εργοστασίων (που μόνο εκείνη διαθέτει), ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να μειώσουν τα κόστη τους, για να την ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις. Το μέτρο αυτό, μαζί με μια σειρά άλλα για το άνοιγμα της αγοράς, περιλαμβάνεται και στις προτάσεις της ΡΑΕ, τις οποίες ανήρτησε χθες στην ιστοσελίδα της η Αρχή (ενώ είχε τεθεί και παλαιότερα επί διοίκησης Παντελή Κάπρου αλλά είχε απορριφθεί κατόπιν των αντιδράσεων ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ)
Η κα Μπιρμπίλη φέρεται να το υιοθετεί σαν το «έσχατο», προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων, εφόσον μας τεθεί. Το συγκεκριμένο όμως μοντέλο έχει απορριφθεί σε πρώτη φάση από τους ελεγκτές της Κομισιόν, με το επιχείρημα ότι σε όσες χώρες εφαρμόστηκε δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.