Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 12:00 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

foitites-nomiki-mat
“ΛΟΥΚΕΤΟ”, ΜΑΤ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΣΕ ΑΕΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο καλούνσήμερα Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια οι φοιτητικοί σύλλογοι ενάντια στον αυταρχισμό και τηναστυνομοκρατία. Στο συλλαλητήριο καλούν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα τωνφοιτητών και καταγγέλλοντας την απροκάλυπτη αστυνομική βία και καταστολή, αλλά και την αυθαιρεσία της κυβέρνησης και της Πρυτανικής Αρχής του ΕΚΠΑ, που «σαν τιμωρός και ετσιθελικά κλείνει σχολές και κτήρια του δημόσιου Πανεπιστήμιου».
Η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Θεόδωρο Φορτσάκη, προχώρησε την Πέμπτη (13/11) σε περικύκλωση και αποκλεισμό της Νομικής Σχολής με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας, με άμεσο στόχο να εμποδίσει στις εκδηλώσεις των φοιτητικών συλλόγων για την 41η επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (13/11)
Η απαράδεκτη απόφαση της πρυτανείας για πενθήμερο λοκ-άουτ της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και δεκάδες φοιτητές πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης (13/11)συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σιδηρόφρακτο κτίριο της Νομικής. Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανώ, οι φοιτητές επιχείρησαν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στο σημείο, πραγματοποίησαν την πρώτη τους αστυνομική επιχείρηση περίπου στις 8:30 το πρωί. Πρώτα επιτέθηκαν εντελώς απρόκλητα στους φοιτητές, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ όταν οι φοιτητές κατέλαβαν τμήμα της οδού Ακαδημίας, οι δυνάμεις της αστυνομίας τους περικύκλωσαν και τους χτύπησαν με τα γκλομπ, με τις ασπίδας και με κλωτσιές. Από την επίθεση δύο φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι. Οι δύο τραυματίες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ο ένας έχει χτυπηθεί σοβαρά.
Περίπου στις 09:30 πραγματοποιήθηκε δεύτερη επέμβαση της αστυνομίας, με στόχο να διαλυθεί η ομάδα των φοιτητών. Σύμφωνα με τους φοιτητές, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της αστυνομίας παραδέχτηκαν πως ενεργούν μετά από οδηγίες του πρύτανη.
"ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΒΑΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΠΡΥΤΑΝΕΙΕΣ
Την ίδια ώρα, σκηνικό αστυνομικής περιφρούρησης επικρατεί και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΟΠΑ), όπου η πρυτανεία υλοποιεί ουσιαστικά πενθήμερο λοκ-άουτ από το πρωί της Πέμπτης (13/11). Παράλληλα, η ΓΑΔΑ έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που δεν βρίσκονται στο κέντρο (ΧαροκόπειοΠάντειοΓεωπονικό), από τις οποίες ζητά να μείνουν τα κτίρια κλειστά για προληπτικούς λόγους.
Κλειστές από το πρωί της Πέμπτης οι πύλες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και η αίθουσα όπου είχε προγραμματιστεί γενική συνέλευση φοιτητών. Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, προσπαθεί να εμποδίσει τη διενέργεια γενικών συνελεύσεων και απείλησε τους φοιτητές ότι αν επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν συνέλευση θα καλέσει τα ΜΑΤ.
ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Μεγάλη φοιτητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (13/11) ως απάντησηστην αυταρχική πρωινή επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές στη Νομική Σχολή Αθήνας, ενώ στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε πλήθος πολιτών και εργαζομένων.
---voulijpg_large
Μετά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια ακολούθησε ακόμη μεγαλύτερη, ενωτική και μαχητική  φοιτητική πορεία προς τη Βουλή η οποία στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Πολυτεχνείο.
Γύρω στις 20:00 και ενώ η φοιτητική πορεία έφτασε έξω από το Πολυτεχνείο, οι φοιτητές δέχθηκαν για δεύτερη φορά οργανωμένη επίθεση με δακρυγόνα και γκλομπς από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

----matpg_large

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.