Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ιδιωτικοποιήσεις: «Φρένο» στις πωλήσεις δικτύων

«Αν η νέα κυβέρνηση είναι υπέρ του κρατικού ελέγχου στα δίκτυα, τότε πρέπει να σταματήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΣΦΑ (μαζί ή ξεχωριστά με τη ΔΕΠΑ), εκτός και αν θεωρούν επαρκές το μειοψηφικό ποσοστό που θα διατηρήσει το Δημόσιο», υποστήριζαν το Σαββατοκύριακο στελέχη της αγοράς, με αφορμή το κείμενο συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών.

Από το κείμενο προκύπτει πως η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει «τη διατήρηση της κυριότητας του κράτους στα δίκτυα και αξιοποίηση του θεσμού των συμβάσεων παραχώρησης για βασικές υποδομές».

Δηλαδή δεν θα πωληθεί π.χ.
το δίκτυο υψηλής τάσης της ΔΕΗ (δεν είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων) για το οποίο λέγεται πως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όμιλοι του εξωτερικού. Ούτε θα πωληθεί η Εγνατία Οδός, αλλά θα υπογραφούν (μία ή περισσότερες) πολυετείς συμβάσεις παραχώρησης του οδικού άξονα σε ιδιώτες. Το ίδιο ισχύει και με άλλες βασικές υποδομές όπως οι υπόλοιποι οδικοί άξονες, η ύδρευση κ.λπ.

Στο κείμενο συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών, που στην ουσία είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αναφέρεται πως θα επιδιωχθεί η σύνδεση των αποκρατικοποιήσεων με την ανάπτυξη και όχι μόνο με εισπρακτικούς στόχους (στο μνημόνιο αναφέρονται, πάντως, μόνο οι εισπρακτικοί στόχοι οι οποίοι θα αλλάξουν για μία ακόμα φορά)
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.