Σε μείζον πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των οικονομολόγων έχει
αναδειχθεί η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ και
κατά πόσο αυτή μπορεί να συγκριθεί με το περιβόητο Σχέδιο Μάρσαλ.
Ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού Ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner
Sinn, σύμφωνα με όσα έχει ήδη κάνει γνωστά σε δημόσιες τοποθετήσεις
του, εκτιμά πως η Ελλάδα έχει λάβει πολύ περισσότερη βοήθεια από εκείνη
που έλαβε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία, στο πλαίσιο του
Σχεδίου Μάρσαλ. Εκ διαμέτρου όμως αντίθετη είναι η άποψη του οικονομολόγου, Albrecht Ritschl, από το London School of Economics.
Κατά τον Ritschl, η πραγματικότητα έχει ως εξής: Υπό το Σχέδιο Μάρσαλ η βοήθεια που έλαβε η Γερμανία ήταν μικρή, εν συγκρίσει με το εύρος του Σχεδίου.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι πράγματι τρομακτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως η βοήθεια προς την Αθήνα ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ. Αυτό όμως που τα κάνει πραγματικά τρομακτικά είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει κανένα συνεκτικό σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας και την ανοικοδόμηση της οικονομίας της.
"Το Σχέδιο Μάρσαλ είχε έναν απλό στόχο: Να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη της ανάπτυξης της Ευρώπης", εξηγεί ο Ritschl και προσθέτει:
Αν υπολογίσει κανείς τα ποσά που έλαβε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία θα αντιληφθεί ότι αυτά ξεπερνούσαν το 280% του ΑΕΠ της Δυτικής Γερμανίας το 1950. Η βοήθεια προς την Ελλάδα του σήμερα κυμαίνεται λίγο πάνω από το 200% του ΑΕΠ της. Επομένως, ποιος έχει λάβει περισσότερη στήριξη; διερωτάται και απαντά κατηγορυηματικά: Τα ποσά που έχει λάβει στο παρελθόν η Γερμανία δεν συγκρίνονται με τα ποσά που διατείθενται σήμερα στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.