Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Προτάσεις για απόκτηση εκτεταμένων αρμοδιοτήτων από την Κομισιόν

Άρθρο των Financial Times αναφέρεται στις συζητήσεις που αναμένεται να γίνουν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής...
 
Προτάσεις για απόκτηση εκτεταμένων αρμοδιοτήτων από την Κομισιόν
Η απόκτηση εκτεταμένων αρμοδιοτήτων από την ΕΕ, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα να παρεμβαίνει και να τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης που παραβιάζουν τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.
Οι προτάσεις αποτελούν τμήμα ενός σχεδίου να μετατραπεί η Ευρωζώνη σε μία στενότερη δημοσιονομική ένωση, με την εκχώρηση στις Βρυξέλλες περισσότερων εξουσιών για να λειτουργεί ως ιδιότυπο υπερ-υπουργείο Οικονομικών και για τις 17 χώρες της νομισματικής ένωσης. Το Βερολίνο έχει απαιτήσει αυστηρούς ελέγχους των κρατικών προϋπολογισμών ως προϋπόθεση για να δεχθεί την κοινή ανάληψη ευθύνης για τα κρατικά χρέη και οι προτάσεις φαίνεται να αποτελούν μία προσπάθεια να προσελκύσουν τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στην κοινή έκδοση ευρωομολόγων.

Σύμφωνα με το σχέδιο για τη στενότερη δημοσιονομική ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάζει λεπτομερείς προσαρμογές για τις χώρες που έχουν παραβιάσει τις δεσμεύσεις τους. Οι αλλαγές αυτές θα τίθενται σε ψηφοφορία μεταξύ όλων των άλλων χωρών της ΕΕ. Αν και οι τροποποιήσεις των προϋπολογισμών θα περιγράφονταν ως μία "πρόταση", η ΕΕ θα έχει ισχυρά νέα εργαλεία για να τιμωρεί τις χώρες που δεν υιοθετούν τις "προτάσεις", μεταξύ των οποίων και η επιβολή μεγάλων προστίμων.
Τα μέτρα αυτά κινούνται πέραν των σχεδίων που παρουσιάσθηκαν πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία δίνουν στις Βρυξέλλες την εξουσία να εξετάζει τους κρατικούς προϋπολογισμούς πριν αυτοί υποβληθούν στα εθνικά κοινοβούλια, αλλά όχι και την αρμοδιότητα να επιβάλλει αλλαγές.
Το προσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, μία πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνούν από κοινού ως προς τα επίπεδα των χρεών τους και τα "ανώτατα όρια" των κρατικών προϋπολογισμών τους ετησίως. Αν μία χώρα χρειάζεται να αυξήσει τον δανεισμό της, θα είναι αναγκασμένη να απευθυνθεί στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης για να λάβει εκ των προτέρων έγκριση.
Αν και το προσχέδιο δεν κάνει λόγο για άμεσες κινήσεις που θα οδηγούν στην ευρείας κλίμακας έκδοση ευρωομολόγων, προτείνει ενδιάμεσα βήματα, που περιλαμβάνουν την περιορισμένη αμοιβαιοποίηση βραχυπρόθεσμου χρέους, τα γνωστά ως "ευρωγραμμάτια" (eurobills). Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ως ένα δυνατό ενδιάμεσο βήμα και η σύσταση ταμείου επαναγοράς χρέους (redemption fund), μία πρόταση που έγινε πρώτα από ένα συμβούλιο Γερμανών οικονομικών εμπειρογνωμόνων και προβλέπει την αμοιβαιοποίηση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους.
ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.