Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΕΚΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ!


''ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ'' ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ!
ΒΑΡΥΤΑΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ! ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ!
ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟ ΜΑΡΚΟ (ΕΥΡΩ)!
Ιστορικές συγκλονιστικές εξελίξεις έχουν αρχίσει να διαγράφονται στο πλανητικό νομισματικό και οικονομικό πεδίο μετά τις συνδυασμένες κινήσεις Ιαπωνίας και Κίνας, στη βάση των οποίων ουσιαστικά τείνει να εκτοπιστεί το δολλάριο, ως νόμισμα διαμεσολαβητής, από τις εμπορικές συναλλαγές της ζώνης της Ασίας.

Ιαπωνία και Κίνα, σε πείσμα όσων στη χώρα μας και ειδικότερα στην Αριστερά, δεν αντιλαμβάνονται τον κρίσιμο και στρατηγικό ρόλο του νομίσματος και της νομισματικής πολιτικής, αποφάσισαν να ενισχύσουν την αυτόνομη οικονομική τους υπόσταση, παραμερίζοντας, με μια ιστορική συμφωνία, τον ηγεμονικό ρόλο του δολλαρίου στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. Ανάλογη, περίπου, συμφωνία συνήφθη στις εμπορικές σχέσεις Ιαπωνίας - Ινδίας, ενώ μια τέτοια εξέλιξη είχε προηγηθεί στις εμπορικές σχέσεις Ιαπωνίας - Νοτίου Κορέας.
Οικονομικοί αναλυτές τόνιζαν στην Iskra ότι οι εξελίξεις αυτές συνιστούν μεγάλο πλήγμα για το δολλάριο αλλά και την αμερικάνικη οικονομία, ενώ υπογράμμιζαν ότι αν τέτοιου είδους συμφωνίες γενικευθούν και το δολλάριο εκτοπιστεί πλήρως ως ηγεμονικό νόμισμα από τη Ζώνη της Ασίας, τότε αυτή η εξέλιξη θα είναι και η χαριστική βολή για τον παγκόσμιο ηγεμονικό ρόλο του αλλά και για τον επικυρίαρχο ρόλο των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, η ιστορική συμφωνία Κίνας – Ιαπωνίας έχει προκαλέσει βαθύτατη ανησυχία στους κυρίαρχους κύκλους της Ε.Ε. και ειδικότερα της Γερμανίας, αφού προκαλεί φόβους για υποβάθμιση του ευρώ αλλά και των ευρωπαϊκών εξαγωγών στον Ασιατικό χώρο, με ενίσχυση των εξαγωγών της Ασιατικής ζώνης!
Να σημειώσουμε ότι τέτοιου είδους νομισματικές συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας, αποτυπώνουν αλλά και προωθούν γιγαντιαίες οικονομικές ανακατατάξεις ανάμεσα στην παραδοσιακή Δύση και τις νέες μεγάλες ανερχόμενες οικονομίες, κυρίως στην Ασία αλλά και στη Λατινική Αμερική ακόμα και την Αφρική.
Πρόσφατα, άλλωστε,η Βραζιλία υποσκέλισε τη Βρετανία και ανεδείχθη σε 6η παγκόσμια οικονομική δύναμη (η Κίνα είναι ήδη δεύτερη μετά τις ΗΠΑ), ενώ σε λίγο θα ξεπεράσει και τη Γαλλία!
Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας εθνικό νόμισμα μια εθνική νομισματική πολιτική, απαλασσόμενη η ίδια αλλά και συνολικά οι χώρες της ευρωζώνης από την κυριαρχία του ευρώ, που στην ουσία αντιπροσωπεύει ένα μεταμφιεσμένο μάρκο και τα ηγεμονικά Γερμανικά συμφέροντα!

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011, 16:45

Με σκοπό τη σφαιρικότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες

Ιστορική συμφωνία Κίνας - Ιαπωνίας

Τον παγκόσμιο χάρτη αναμένεται να αλλάξει η συμφωνία Πεκίνου-Τόκιο για διεξαγωγή του εμπορίου στα νομίσματά τους και όχι μέσω δολαρίου. Το γουάν αναβαθμίζεται σε αποθεματικό νόμισμα. Κακή η είδηση για την Ουάσιγκτον.
Κίνα και Ιαπωνία επιδιώκουν την προώθηση των διμερών εμπορικών τους συναλλαγών στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, δηλαδή στο γιεν και γουάν και όχι μέσω δολαρίου, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο η Κίνα προσεγγίζει τον στόχο της που είναι η αναβάθμιση του γουάν σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, όπως το δολάριο.
Μείωση κόστους
Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες στο Πεκίνο εντελώς αιφνιδιαστικά κατά τη συνάντηση του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα. Οι δυο πρωθυπουργοί πρόκειται να υπογράψουν κοινή συναλλαγματική συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει την άμεση μετατροπή των νομισμάτων των δυο χωρών χωρίς αυτό να γίνεται μέσω δολαρίου, Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θα μειώσουν το κόστος από την αγορά δολαρίων. Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της δεύτερης και τρίτης στον κόσμο οικονομίας, και συγκεκριμένα το 60% σύμφωνα με τη Wall Street Journal, γίνονται με βάση το δολάριο.
Ανησυχία στις ΗΠΑ
Οι εξελίξεις στο Πεκίνο προκαλούν την ανησυχία της Ουάσιγκτον, γιατί η συναλλαγματική συμμαχία Πεκίνου Τόκιο αποτελεί πλήγμα για το δολάριο. Λόγω της παγκόσμιας κρίσης, τόσο το δολάριο, όσο και το ευρώ, έχουν χάσει τμήμα της αξιοπιστίας τους, που θα καρπωθεί το γουάν, όπως φαίνεται. Οι παγκόσμιες χρηματαγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ακόμη στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πρώην εχθρικών χωρών, κυρίως μάλιστα σε σχέση με τη συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη. «Αν δει κανείς τον τεράστιο όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας, τότε η συμφωνία αυτή είναι η σημαντικότερη από οποιαδήποτε έχει συνάψει η Κίνα με άλλη χώρα», δήλωσε ο οικονομολόγος Ρεν Ξιαφάνγκ σύμφωνα με το Bloomberg. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε στα 340 δις δολάρια το 2010.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/Handelsblatt
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
πηγή: Deutsche Welle

Σινο-ιαπωνική συμμαχία για αποδέσμευση από το δολάριο
Η Ιαπωνία επιχειρεί να στηρίξει τις αγορές Κίνας και Ινδίας

Την περαιτέρω ενίσχυση των ασιατικών νομισμάτων έναντι του αμερικανικού δολαρίου προωθεί η Ιαπωνία συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες για την ανταλλαγή συναλλάγματος και την «παράκαμψη» του αμερικανικού νομίσματος στις εμπορικές συναλλαγές με τους «αναδυόμενους» γείτονές της.  
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Κίνα και στην Ινδία προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια στήριξης της ασιατικής οικονομίας.
Οι συμφωνίες που συνήψε στο Πεκίνο και στο Νέο Δελχί κρίνονται επί του παρόντος συμβολικές καθώς λείπουν οι τεχνικές λεπτομέρειες όμως ακόμα και ως τέτοιες σηματοδοτούν μια ιστορική καμπή. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας αλλά και ο σημαντικότερος επενδυτής αμερικανικών ομολόγων αισθάνεται πλέον να πατά γερά στα πόδια της.
Τόσο που σκοπεύει να χρησιμοποιεί στο εξής το δικό της νόμισμα και όχι το δολάριο στις εμπορικές της συναλλαγές με την Ιαπωνία. Την ίδια στιγμή το Τόκιο προσπαθεί να προστατευθεί από τις «αναταραχές» της παγκόσμιας οικονομίας και αναδεικνύει de facto το Πεκίνο σε στρατηγικό οικονομικό της εταίρο στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας. Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται άλλωστε και η συμφωνία του ιάπωνα ηγέτη με τον ινδό πρωθυπουργό που στηρίζει το νόμισμα της Ινδίας το οποίο καταγράφει σημαντική υποχώρηση έναντι του δολαρίου τους τελευταίους μήνες.
Η συναλλαγματική συμφωνία Ιαπωνίας - Κίνας ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα μετά τις διαδοχικές επαφές του ιάπωνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο και τον πρόεδρο της χώρας Χου Ζιντάο στο Πεκίνο. Σύμφωνα με αυτή θα επιτρέπεται στο εξής η άμεση μετατροπή των νομισμάτων των δυο χωρών χωρίς να παρεμβάλλεται το δολάριο στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές. Ετσι θα μειωθεί σημαντικά το κόστος αυτών των συναλλαγών που πραγματοποιούνται σήμερα κατά 60% με βάση το αμερικανικό νόμισμα.
Σημειωτέον ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας με τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών να ανέρχεται στα 340 δισ. δολάρια για το 2010.
Μία άλλη συμφωνία προβλέπει την έκδοση ιαπωνικών ομολόγων σε γουάν τα οποία ασφαλώς θα προορίζονται για τους κινέζους θεσμικούς και μη επενδυτές.
Χθες, Τρίτη, ο Γιοσιχίκο Νόντα βρέθηκε στο Νέο Δελχί προκειμένου να συνεχίσει την «επιχείρηση ενίσχυσης των ασιατικών οικονομιών». Το Τόκιο ενισχύει πρακτικά το ινδικό νόμισμα το οποίο έχει υποτιμηθεί κατά 15% σε σχέση με το δολάριο από τις αρχές του 2011.
Η διμερής συμφωνία προβλέπει ένα μηχανισμό ανταλλαγής συναλλάγματος αξίας 10 δισ. δολαρίων που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που παραστεί αντίστοιχη ανάγκη. Το «swap» συναλλάγματος είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα ενισχύσει την ινδική ρουπία αλλά θα αποτελέσει ανάχωμα για την ανατίμηση του ιαπωνικού γεν. Στηρίζοντας τους ασιάτες γείτονές της η Ιαπωνία δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για την ανάδυση της δικής της οικονομίας.
Ανάλογη συμφωνία έχει υπογραφεί μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας η οποία προβλέπει την ανταλλαγή συναλλάγματος ύψους 70 δισ. ευρώ.
«Στηρίζοντας την Ινδία αλλά και την Νότια Κορέα, δύο πολύ σημαντικούς της εταίρους το Τόκιο σταθεροποιεί την ιαπωνική οικονομία» σημειώνει ο ιάπωνας αναλυτής Τσουγιόσι Ουενέο στο πρακτορείο Associated Press.
Τις συμφωνίες έσπευσε να επικροτήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός αξιωματούχος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να υποστηρίξει την νομισματική ένωση του ευρώ δηλώνοντας ότι «είναι καλό το γεγονός ότι έχουμε μία ενωμένη Ευρώπη» στις παρούσες συνθήκες. Την περαιτέρω ενίσχυση των ασιατικών νομισμάτων έναντι του αμερικανικού δολαρίου προωθεί η Ιαπωνία συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες για την ανταλλαγή συναλλάγματος και την «παράκαμψη» του αμερικανικού νομίσματος στις εμπορικές συναλλαγές με τους «αναδυόμενους» γείτονές της.
πηγή: tovima.gr
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ!
 
Τις έντονες ανησυχίες της Ευρώπης έχει προκαλέσει η ιστορική συναλλαγματική συμφωνία μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, που θεωρείται άμεση απειλή για το ευρώ, σε μια εποχή που το ενιαίο νόμισμα «βάλλεται» από την κρίση χρέους και τα «σενάρια» περί διάσπασης της Ευρωζώνης.
 
Αναφερόμενος στη σινο-ιαπωνική συμφωνία για την προώθηση άμεσων συναλλαγών σε γιεν και γιουάν χωρίς τη χρήση δολαρίων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι η συμφωνία αποτελεί ένα επιχείρημα υπέρ του ευρώ, συνηγορώντας υπέρ μιας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Ιαπωνία και Κίνα μάς εξέπληξαν στη διάρκεια των εορτών με την ανακοίνωση της συναλλαγματικής συμφωνίας... πρόκειται για εξελίξεις που δείχνουν ότι είναι καλό το γεγονός ότι έχουμε μια ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σε χθεσινή του συνέντευξη σε γερμανικό ραδιοσταθμό. «Ενωμένη, η Ευρώπη αποτελεί την ισχυρότερη οικονομική περιοχή στον κόσμο», υποστήριξε ο κ. Σόιμπλε.
 
Η συμφωνία Κίνας-Ιαπωνίας -μέσω της οποίας το Πεκίνο προωθεί μεγαλύτερο ρόλο του γιουάν στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα- θα επιτρέψει σε κινεζικές και ιαπωνικές επιχειρήσεις τη μείωση του κόστους και την προστασία από τις διακυμάνσεις του αμερικανικού νομίσματος.
 
«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το κοινό νόμισμα είναι ο σωστός δρόμος», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, κρίνοντας ως μονόδρομο τη βαθύτερη οικονομική και δημοσιονομική σύγκλιση της Ευρωζώνης, για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του ευρώ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε για μία ακόμη φορά τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή.
πηγή: www.naftemporiki.gr

Η Βραζιλία, έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Η Βραζιλία αποτελεί πλέον την έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αφήνοντας στην έβδομη θέση τη Βρετανία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR). Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Γαλλία κατέλαβαν τις πέντε πρώτες θέσεις, ενώ η Ινδία βρέθηκε στη δέκατη θέση.
Η άνοδος της Βραζιλίας στη σχετική λίστα των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών αποτελεί μέρος μιας τάσης που αναμένεται να έχει ενταθεί μέχρι το 2020, όταν στις έξι πρώτες θέσεις εκτιμάται ότι θα βρίσκονται, πλην των ΗΠΑ, μόνο αναπτυσσόμενες χώρες.
«Θεωρώ ότι αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης οικονομικής αλλαγής, η οποία δεν έχει απλώς να κάνει με μια μετατόπιση από τη Δύση στην Ανατολή. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα πηγαίνουν πολύ καλά οι χώρες που παράγουν ζωτικής σημασίας αγαθά, όπως τρόφιμα και ενέργεια, ανεβαίνοντας σταδιακά στη σχετική οικονομική κατάταξη», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος του CEBR, Ντάγκλας ΜακΟυίλιαμς. «Οι χώρες που αναπτύσσονται με τον ταχύτερο ρυθμό είναι αυτές των αναδυόμενων αγορών, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουίντο Μαντέγκα, στην ιστοσελίδα του υπουργείου του, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης.
Ξεχωριστή έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά πως η Βραζιλία θα ξεπεράσει έως το 2016 και τη Γαλλία, για να καταστεί η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Σύμφωνα με την έκθεση του CEBR, η οικονομία της Βραζιλίας επωφελείται από τα μεγάλα αποθέματα φυσικών πόρων καθώς και από μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη και πλούσια σε μετρητά μεσαία τάξη, σε αντίθεση με τη βρετανική οικονομία, που απειλείται από εθνική κρίση χρέους και καλείται να αντιμετωπίσει με μια έλλειψη τραπεζικών πιστώσεων. «Η Βραζιλία διαθέτει ποικιλία φυσικών πόρων, στην οποία μπορεί να βασιστεί, όπως τα αποθέματα χρυσού και αργύρου, αλλά και τα κοιτάσματα πετρελαίου ανοικτής θαλάσσης και ορυκτού πλούτου στον Αμαζόνιο. Στον αντίποδα, η βρετανική οικονομία μαστίζεται από τα προβλήματα της Ευρωζώνης», τονίζει ο πρώην οικονομικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πίτερ Σλόου.
πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.