«Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουμε φθάσει στο 50% με 55% μείωση συντάξεων» τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης. Διευκρίνισε ότι η ιδέα των δανειστών ήταν ότι με αυτήν την μείωση από τα 30 δισ. ευρώ που ήταν οι δαπάνες- για κύριες και επικουρικές- θα εξοικονομούσαμε 10 δισ. ευρώ σε μία πενταετία για να μπορεί το σύστημα να συντηρεί τα αποθεματικά του για τις επόμενες συντάξεις. «Αυτό δεν έγινε», συνέχισε «και το 2015 οι δαπάνες έφθασαν τα 29,54 δισ. ευρώ, γιατί την συγκεκριμένη περίοδο οι δανειστές δεν υπολόγισαν τους 600 χιλιάδες νέους συνταξιούχους οι οποίοι απορρόφησαν την εξοικονόμηση πόρων».
Εργασιακά
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο Σ. Ρομπόλης επισήμανε ότι «αν και τα επόμενα χρόνια η μερική απασχόληση θα είναι το 50 % των προσλήψεων» αυτή η μορφή εργασίας, όπως υπογράμμισε, «επιβαρύνει το ασφαλιστικό κατά 1,8 δισ. ευρώ έλλειμμα το χρόνο». Ο κ. Ρομπόλης πρόσθεσε εξάλλου ότι αν υπήρχε μια σειρά μέτρων που θα αντιμέτωπιζαν τις παθογένειες του ασφαλιστικού θα μπορούσαμε «σταδιακά να εξορθολογίσουμε το σύστημα χωρίς μείωση συντάξεων» και κατέληξε πως «με αυτά τα μέτρα το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης αντί να εμφανιστεί το 2010 θα εμφανιζόταν το 2029».
Το τρίτο κύμα περικοπών στην επικούρηση
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται η τρίτη φάση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Όπως εκτιμάται περίπου 25.000 συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις έως και τουλάχιστον 40%.Πρόκειται για συνταξιούχους πρατηριούχους υγρών καυσίμων, συμβολαιογράφους, δικηγόρους και ναυτικούς. Η επόμενη παρέμβαση, αναμένεται το Νοέμβριο και αφορά σε συνταξιούχους αρτοποιούς, τεχνικούς Τύπου και δικαιούχους της πρώην Αστυνομίας Πόλεων.
Επίσης, στις 2 Νοεμβρίου θα αρχίσει η διαδικασία της αναδρομικής παρακράτησης και στις 250.000 επικουρικές που έχουν μειωθεί μετά τον επανυπολογισμό τους, δεδομένου ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ως ημερομηνία έναρξης των μειώσεων την 1η Ιουνίου.
Μαύρη τρύπα
Στα 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων στο τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το 2017 θα αγγίξει τα 900 εκατομμύρια ευρώ.
Στο 1,03 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα «κλείσει» το έλλειμμα στα Ασφαλιστικά Ταμεία φέτος, αφού δοθεί πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση 1,02 δισ. ευρώ για να περιορίσει κατά το ήμισυ το ταμειακό έλλειμμα που θα ανέλθει στα 2,05 δισ. ευρώ.
Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και το 2017 για να περιοριστεί το έλλειμμα στα 483 εκατ. ευρώ, από 879 εκατ. ευρώ.
Το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) θα ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ το 2017, από 1,12 δισ. ευρώ φέτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.