Mε το άρθρο 139, που χάθηκε μέσα στον νόμο 4281/14, αποσυνδέονται οι δημόσιες συμβάσεις από την υποχρέωση ανάρτησής τους στο πρόγραμμα.
Εκανε πίσω ο Κ. Μητσοτάκης, «προέταξε τα στήθη της» η Εύη Χριστοφιλοπούλου... και διάφορα τέτοια διαβάσαμε στα μέσα Οκτωβρίου για την απόπειρα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποσυνδέσει την ανάρτηση των αποφάσεων της διοίκησης στη «Διαύγεια» από...
Ελα όμως που ο πονηρός πολιτευτής είχε κάνει τη δουλειά νωρίτερα. Είχε αποσυνδέσει τις δημόσιες συμβάσεις από την υποχρέωση ανάρτησης στη «Διαύγεια» με άρθρο (το 139) που χάθηκε μέσα στον νόμο 4281/14 (ΦΕΚ 160 Α/08082014) «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις».
Τι προβλέπει λοιπόν ο νόμος σε σχέση με τις συμβάσεις και τη «Διαύγεια»;
Στο άρθρο 139 προβλέπει ότι στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) καταχωρίζονται από τις αναθέτουσες αρχές όλα τα στοιχεία μιας σύμβασης, από το αίτημα ώς την τελική πληρωμή.
Το «ζουμί» βρίσκεται στην αθώα πρόταση που κλείνει την παράγραφο 3 του άρθρου 139 η οποία αναφέρει: «Τα παραπάνω στοιχεία δεν καταχωρίζονται πρωτογενώς στο “Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, αλλά αντλούνται αυτόματα από το ΚΗΜΔΗΣ». Φυσικά δεν αναφέρεται τίποτα στη συνέχεια για τη νομιμότητα της σύμβασης η οποία δεν θα αναρτηθεί στη «Διαύγεια»!
Ετσι, με πολύ απλό τρόπο, τα στοιχεία των συμβάσεων -δηλαδή «όλα τα λεφτά» της δημόσιας διοίκησης- μπορούν άνετα να μείνουν στο σκοτάδι. Φυσικά όλα αυτά στο όνομα της «απλοποίησης των διαδικασιών και της ενίσχυσης της διαφάνειας», όπως την εννοεί η συγκυβέρνηση.
Και για να μη μείνει τίποτα στην τύχη, ο πονηρός πολιτευτής προσθέτει: «Με κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του καθ’ ύλην συναρμόδιου υπουργού μπορούν να ορίζονται ειδικότερα οι συμβάσεις που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος τίτλου». Δηλαδή, υπάρχουν και συμβάσεις που δεν θα δημοσιοποιούνται!
«Οι τεχνικές αδυναμίες»
Ακόμα, στο άρθρο 138 αναφέρεται: «Σε περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας λειτουργίας του ΕΣΗΔΗΣ, η οποία δεν μπορεί να αποκατασταθεί εντός των ορισμένων χρονικών ορίων, η αναθέτουσα αρχή/ο αναθέτων φορέας δεν υποχρεούται, συνολικά ή μερικά, να χρησιμοποιήσει το ΕΣΗΔΗΣ».
Να προσθέσω μόνο εδώ ότι υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που χρειάζονται 10 κωδικούς καταχωρητών (λόγω μεγάλου όγκου δουλειάς) και τους δίνουν 3 επειδή «το σύστημα δεν αντέχει»!
Χρειάζονται και άλλα στοιχεία για να αποδείξουμε ότι επιστρέφουμε στα πάρτι σε βάρος του δημόσιου χρήματος εποχής Τσοχατζόπουλου;
ΥΓ.: Η ισχύς του άρθρου 139 (και το σχετικό πάρτι) αρχίζει στις 8.8.2015.
Βασίλης Καραβάκος
*Εκδότης – δημοσιογράφος, δημοτικός σύμβουλος Μεταμόρφωσης
Aπό efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.