Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΛΑΡΚΟ: Το κατάπτυστο δημοσίευμα του capital , η απάντηση των εργαζομενων και η απάντηση της στήλης μας

www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το νούμερο ένα πρόβλημα για τη ΛΑΡΚΟ είναι το κόστος ρεύματος, όμως και στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα η βιομηχανία νικελίου ακόμη αδυνατεί να βρει λύσεις. Για την ακρίβεια η ΛΑΡΚΟ έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιότυπο... «γαλατικό χωριό» όπου δεν εφαρμόζονται οι μισθολογικές διατάξεις για τις ΔΕΚΟ, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά μεγέθη της  εταιρείας έχουν εκτροχιαστεί με τις υποχρεώσεις της να φτάνουν πλέον τα 330 εκατ. ευρώ. 

Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν

τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, σύμφωνα με τα οποία οι εργαζόμενοι φαίνεται να απολαμβάνουν ακόμα μέσες μικτές αποδοχές που αγγίζουν τα 4.000 ευρώ το μήνα, με 14,5 μισθούς ετησίως. Δηλαδή παρά το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια κατεξοχήν ζημιογόνος ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοί της, συνεχίζουν να απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση, όταν όλος ο στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας έχει υποστεί σημαντικές περικοπές. 

Την ίδια στιγμή τα οικονομικά της εταιρείας συνεχίζουν να επιδεινώνονται, με τις σωρευτικές ζημιές να φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 58 εκατ. δημιουργήθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες. 

Το... «αντάρτικο» της μη εφαρμογής των όσων έχουν ψηφιστεί για τις ΔΕΚΟ δεν περιορίζεται μόνο στο μισθολογικό: συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι, συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες με «μπλοκάκι», ενώ πληροφορίες θέλουν να έχουν πραγματοποιηθεί νέες προσλήψεις και προαγωγές. Συνολικά τα κόστη μισθοδοσίας και υπηρεσιών εργολάβων έχουν φτάσει να αντιπροσωπεύουν το 30% του συνολικού κόστους της εταιρείας. 

Σημειώνεται ότι η ΛΑΡΚΟ  –με πρώτη αιτία το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας– εμφανίζει λειτουργικό κόστος περί τις 20 με 22 χιλιάδες δολάρια ο τόνος όταν το νικέλιο διατίθεται στις διεθνείς αγορές προς 14 χιλιάδες δολάρια.

Και βέβαια μέσα σ’ όλα τα προβλήματα, η  εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει μία δυνητική υποχρέωση προς την εφορία ύψους 197,4 εκατ. ευρώ περίπου που προκύπτει από τον φορολογικό έλεγχο της περιόδου 2002-08 (για το ύψος της οφειλής υπάρχει διχογνωμία καθώς η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει λαμβάνειν σημαντικές επιστροφές ΦΠΑ).

Σενάρια

Την ίδια στιγμή πάντως που τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας επιδεινώνονται δραματικά, στο τραπέζι παραμένουν δύο σενάρια για το μέλλον της βιομηχανίας: το πρώτο προωθείται από την τρόικα και προβλέπει άμεσο κλείσιμο με εκκαθάριση και απολύσεις των εργαζομένων. Το δεύτερο υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι μετά τις πολύμηνες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις με την τρόικα, φαίνεται να προκρίνεται η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με διενέργεια δύο παράλληλων διαγωνισμών από το ΤΑΙΠΕΔ και τη ΛΑΡΚΟ. Πιο συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει μέσω διαγωνισμού τις μετοχές της νέας εταιρείας και η ΛΑΡΚΟ τα υπόλοιπα μεταλλευτικά δικαιώματα. Το τίμημα του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ θα κατευθυνθεί προς το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ του διαγωνισμού της ΛΑΡΚΟ προς ικανοποίηση υποχρεώσεων. Επισημαίνεται, ότι στον πλειοδότη του διαγωνισμού που θα πραγματοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, θα παρέχεται δικαίωμα αντιστοίχισης και βελτίωσης του τιμήματος ώστε να καταστεί πλειοδότης και στο διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ. Μετά την ολοκλήρωση και των δύο διαγωνισμών και την ανάληψη της λειτουργίας των μεταλλείων και του εργοστασίου από τον επενδυτή, η ΛΑΡΚΟ θα τεθεί σε εκκαθάριση.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, με βάση την παραπάνω πρόταση, εκτιμάται ότι οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν αφού τόσο η λειτουργία του εργοστασίου όσο και των μεταλλείων θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Περιβαλλοντικό

Παράλληλα, μέσα από την ιδιωτικοποίηση φαίνεται να δίνεται λύση και στο τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα που υπάρχει καθώς στις περιοχές γύρω από  μεταλλουργικό εργοστάσιο και από τα μεταλλεία της εταιρείας υπάρχει έντονο περιβαλλοντικό πρόβλημα με την απόθεση των καταλοίπων της επεξεργασίας. Ήδη έχει συμφωνηθεί με το ΥΠΕΚΑ πρόγραμμα συμμόρφωσης της βιομηχανίας με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Το πρόβλημα είναι ότι για να εφαρμοστεί απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να αδυνατεί να τη χρηματοδοτήσει υπό τις παρούσες συνθήκες. Η χρηματοδότηση του προγράμματος μπορεί να προχωρήσει μόνο σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο και στην ανανέωση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας για τα επόμενα 10 έτη. 

Πρόστιμα

Σύμφωνα με την εκτίμηση που διατυπώνουν αρμόδιες πηγές, σε περίπτωση που η ΛΑΡΚΟ ιδιωτικοποιηθεί σε συμφωνία με την τρόικα και με συμβατούς με την ΕΕ όρους, το πιθανότερο σενάριο είναι να αποφευχθούν πιθανά πρόστιμα προς το Ελληνικό Δημόσιο, για τη γνωστή έρευνα που διεξάγεται για πιθανές κρατικές ενισχύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ διενεργεί έρευνα για πιθανές παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς τη ΛΑΡΚΟ.

Επιστολή εργαζομένων 
Επιστολή στην οποία αναφέρονται στο σημερινό δημοσίευμα απέστειλαν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι των σωματείων κ.κ. Κορετζελος, Θωμάς, Φουρτακας, Παπαϊωάννου, Κουφουδάκης. 

Η επιστολή έχει ως εξής: 

"Επειδή σε τακτά χρονικά διαστήματα ο κύριος Χάρης Φλουδόπουλος αναφέρεται στη ΛΑΡΚΟ ίσως με τα χειρότερα λόγια και με ψεύτικα νούμερα που πηγάζουν ! από το Δημοσίευμα του Capital.gr, φαίνεται ότι είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία από κάποιους σκοτεινούς κύκλους που μοναδικό στόχο έχουν να εξολοθρεύσουν την εταιρία και να την οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο.
Έψαξε ο κ. Φλουδόπουλος πραγματικά να δει ποιοι είναι οι μισθοί των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ;
Γνωρίζει ότι η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ΔΕΚΟ;
Γνωρίζει τις δύο γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών που αναφέρουν ότι η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ΔΕΚΟ;
Γνωρίζει πόσοι νέοι έχουν θυσιαστεί για να στηριχτεί η παραγωγική διαδικασία στην εταιρία;
Γνωρίζει ότι ο κύκλος εργασιών της ΛΑΡΚΟ είναι 12.500 ΑΦΜ;
Γνωρίζει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων;

Αν γνώριζε πραγματικά ποια είναι η ΛΑΡΚΟ, τι αφήνει στο ελληνικό Δημόσιο καθημερινά ίσως να είχε την ευαισθησία να μη γράφει αερολογίες ή να μην δέχεται εντολές από ανθρώπους που θέλουν να αφανίσουν την εταιρία και να ικανοποιήσουν τα δόλια σχέδιά τους , που αφορούν τη διχοτόμηση της εταιρίας και το κλείσιμό της.
Οι εργαζόμενοι έχουμε ανεχτεί πολλά ψέματα από τον καθέναν από αυτούς που αμαυρώνουν την εταιρία και κάνουν κακό στην παραγωγική διαδικασία της.

Αν πέσουν στην αντίληψή μας δημοσιεύματα που είναι ψευδή , θα στραφούμε νομικά εναντίον οποιουδήποτε τα διοχετεύει.
Δεν θα ανεχτούμε πλέον να παρομοιάζουν τους εργαζόμενους σαν golden boys, από τη στιγμή που το μισθολογικό κόστος στην εταιρία είναι γύρω στο 9%.
Μήπως το δημοσίευμα εξυπηρετεί κάποιον τυχάρπαστο αγοραστή που θέλει τη ΛΑΡΚΟ διχοτομημένη ή κλειστή;
Το δημοσίευμα είναι φτιαγμένο έτσι, ώστε τα σενάρια του κ. Φλουδόπουλου να δείχνουν τις θέσεις του ΤΑΙΠΕΔ, αγνοώντας τις αποφάσεις που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για το θέμα των περιβαλλοντικών κύριε Φλουδόπουλε, θα πρέπει να μάθετε ότι ποτέ δεν μπήκε όρος από την Ε.Ε. για περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τη ΛΑΡΚΟ.
Αν θέλατε να μάθετε για τον προγραμματισμό της εταιρίας που αφορά το περιβάλλον να ρωτούσατε τον ΥΠΕΚΑ για να σας πει, και όχι να γράφετε τέτοια ψέματα που γυρίζουν πίσω κατά 15 χρόνια την εταιρία.
Για το πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων που αναφέρετε, υπάρχει απάντηση από τον κύριο ΑΛΜΟΥΝΙΑ στις 05/11/2013. 

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ κατά το παρελθόν δεν έκλεισαν ΣΣΕ για να στηρίξουν την εταιρία, έχουν προβεί σε απολύσεις, διαθεσιμότητες, έχουν πληρώσει ακριβά θυσιάζοντας και την ίδια τους τη ζωή για να κρατηθεί η εταιρία ανοιχτή.
Τελικά κ. Φλουδόπουλε θέλετε να μείνει ο ορυκτός πλούτος στη Χώρα και να τον εκμεταλλεύονται Έλληνες εργάτες ή θέλετε να σκορπίσουμε τον ορυκτό πλούτο και την ίδια μας την πατρίδα σε ξένους επενδυτές που το μοναδικό τους μέλημα θα είναι το κέρδος προσωπικά γι ΄αυτούς και η απαξίωση για την ελληνική οικονομία;

Γνωρίζετε ποιος είναι ο πλούτος της ΛΑΡΚΟ;
Γνωρίζετε ότι η ΛΑΡΚΟ , είναι η μόνη βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην  Ευρώπη;
Γνωρίζετε τον πλούτο που κρύβεται στο υπέδαφος και ότι η εταιρία κοστολογείται γύρω στα 20 δις ευρώ;
Αν τα γνωρίζατε όλα αυτά , θα ήσασταν στο πλευρό των εργαζομένων και των Ελλήνων και όχι στο πλευρό αυτών που θέλουν να αφανίσουν 5 Νομούς της Χώρας αυξάνοντας τις στρατιές ανέργων.
Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα, αλλά το τελευταίο διάστημα επειδή η ΛΑΡΚΟ είναι το μεγαλύτερο φιλέτο , κάποιοι δημοσιογράφοι και κάποια σκοτεινά κέντρα λειτουργούν με τέτοιο τρόπο λες και αυτή η εταιρία είναι το μεγαλύτερο κακό που υπάρχει στη Χώρα.

Αντί κάποιοι να ασχοληθούν με αυτούς που κατά το παρελθόν βύθισαν την εταιρία στο σκοτάδι, αντί να ασχοληθούν με τη λίστα ΛΑΓΚΑΡΝΤ, αντί να ασχοληθούν με όλα και με όλους αυτούς που θησαύρισαν στις πλάτες του ελληνικού λαού , ασχολούνται άδικα με Έλληνες εργάτες , εξυπηρετώντας τα συμφέροντα κάποιων.
Οι 5 Νομοί της Χώρας που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ και οι 1500 εργαζόμενοι , νιώθουμε ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ , γιατί αντί να έχουμε συμμάχους όλους τους συμπατριώτες μας, έχουμε κάποιους εχθρούς που κάνουν κακό στην ίδια τη Χώρα τους.

Είναι η πρώτη φορά που η αγανάκτησή μαϡ έφτασε στο αποκορύφωμα και γι αυτό απαντούμε στα ψεύδη και τις συκοφαντίες που δυσφημίζουν καθημερινά τους εργαζόμενους και την ίδια την εταιρία.
Τις εντολές και τα σκοτεινά κέντρα τα ξέρουμε.
Δεν θα μπούμε όμως σε ένα τέτοιο διάλογο , γιατί πρωταρχικό μέλημα μας είναι να μείνει η εταιρία ανοικτή και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας .

Κύριε Φλουδόπουλε ,
Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε το χώρο του εργοστασίου και τα Μεταλλεία.
Ελάτε να δείτε ποιους εργαζόμενους παρουσιάζετε στο άρθρο σας σαν golden boys και για ποιο εργοστάσιο μιλάτε και έχετε πεισθεί προφανώς! ότι βλάπτει τη Χώρα μας.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ:
ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ – ΘΩΜΑΣ –ΦΟΥΡΤΑΚΑΣ
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗΣ"

Απάντηση συντάκτη: Είναι γνωστή η πρακτική παλαιών συνδικαλιστικών κύκλων να ονομάζουν κάποιον προδότη και ανθέλληνα όταν διαφωνεί μαζί τους. Η ουσία είναι ότι στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ δεν μας έχουν απαντήσει πόσο κοστίζει η σημερινή Λάρκο στον Έλληνα φορολογούμενο, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για όλους. Έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε με γνώμονα την αλήθεια και τα στοιχεία που προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα. Πολλές φορές η αλήθεια αποδεικνύεται «ενοχλητική». Κατά τα λοιπά η Λάρκο αξίζει 20, 30 ή 100 δισ... 


Πηγή:www.capital.gr


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΛΗΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ:

Αγαπητέ Συντάκτη ,μιας και επικαλείσαι την αλήθεια , οφείλεις να επανορθώσεις ,γιατί η 

πραγματικότητα στο ερώτημα σου πόσο κοστίζει η σημερινή ΛΑΡΚΟ στον Έλληνα 

φορολογούμενο, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για όλους ,ειναι η παρακάτω:



Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Δημόσιο .
 Δεν επιχορηγείται ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΠΟΤΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό ΖΏΝΤΑΣ ΕΔΏ ΚΑΙ 60 ΧΡΌΝΙΑ αποκλειστικά από την παραγωγή της.
Το κράτος συμμετέχει αποκλειστικά και μόνο στο μετοχικό κεφάλαιο , για τον έλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου.
Η ΛΑΡΚΟ εδώ και 60 χρόνια  λειτουργούσε και λειτουργεί σαν Ανώνυμη εταιρία και με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Οι εργαζόμενοι της είναι βιομηχανικοί εργάτες με εργασιακές συνθήκες της ελεύθερης αγοράς.Με Απολύσεις και διαθεσιμότητες.Με σκληρες και απανθρωπες συνθήκες εργασιες. Με δεκάδες νεκρους και εκανταδες τραυματισμούς απο εργατικά ατυχήματα.
 Δεν έχει καμία σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό και σε καμιά περίπτωση δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο.Η εταιρία συστάθηκε και λειτουργεί έως και σήμερα με βάσει τις διατάξεις του Ν. 2190/20 περί ανώνυμων εταιριών( Καταστατικό ,Γενική Συνέλευση Μετόχων , Διοικητικό Συμβούλιο, κλπ ) χωρίς να παρεμβληθεί ποτέ καμία πολιτειακή πράξη.
Δεν επιδοτείται ούτε ποτέ επιδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ζει αποκλειστικά από την Παραγωγή της. Με ίδια κεφάλαια .
Η μόνη κρατική παρουσία στην ΛΑΡΚΟ ήταν και είναι η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας.
Μια συμμετοχή που διασφάλιζε τον έλεγχο και  την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Τα όποια δημόσια κεφάλαια έχουν επενδυθεί για την αγορά του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας αφενός μεν είναι υπαρκτά σαν μετοχική αξία αφετέρου δε σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνονται με τα πολλαπλάσια οφέλη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου και της χώρας ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΣΑΝ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΗς ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΞΕΝΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΛΑΡΚΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΟΛΕΣ ΤΙς ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗς ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ , ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΙΣΜΟ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ ΦΠΑ..
Η ΛΑΡΚΟ σήμερα ,αν ζει και υπάρχει εδώ και 30 χρόνια που την εγκατέλειψε ο ιδιώτης ( ΜΠΟΔΟΣΑΚΗΣ ), το οφείλει στην κρατική παρέμβαση και τον δημόσιο έλεγχο.
Την εταιρία πριν 30 χρόνια την είχε ιδιώτης. Στην πρώτη δυσκολία και μόλις σταμάτησαν τα κρατικά  ΄΄ θαλασσοδάνεια ΄΄ , την εγκατέλειψε στο έλεος του θεού ,αφού προηγουμένως είχε γίνει ‘’ληστρική’’ εκμετάλλευση των πιο πλούσιων κοιτασμάτων.  
Σήμερα  και όλα αυτά τα χρόνια ,αν δεν υπήρχε ο δημόσιος έλεγχος και χαρακτήρας της εταιρίας  ,μια από τις μεγαλύτερες και ελάχιστες καθαρά εξαγώγιμες βαριές βιομηχανίες στην χώρα μας  ,το πιο πιθανό δεν θα υπήρχε.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.