Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Κυνήγι της φοροδιαφυγής με αμερικανικά όπλα

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 

Το άλογο μας λείπει για να γίνουμε Αμερική!
Με αμερικανικές τεχνικές προσπαθεί το υπουργείο Οικονομικών να εντοπίσει και στη συνέχεια να πατάξει τη φοροδιαφυγή, που συνεχίζει να κάνει πάρτι στη χώρα.

Τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να εγκλωβίσει τους φοροφυγάδες, σαρώνοντας το σύνολο το περιουσιακών τους στοιχείων και προχωρώντας στη συνέχεια σε διασταυρώσεις.

Με αυτό το στόχο η κυβέρνηση υιοθετεί τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η οικονομική αστυνομία των ΗΠΑ, εισάγοντας νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου, οι...
οποίες θα γίνονται σε κινητή και ακίνητη περιουσία, καθώς και σε καταθέσεις και μετρητά, στο σύνολο των φορολογούμενων, είτε είναι μισθωτοί είτε επιτηδευματίες.

Οι ελεγκτές θα διασταυρώνουν τα δηλωθέντα έσοδα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τις δαπάνες του φορολογουμένου, όπως:

* Την πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφώνων.

* Την εξόφληση δόσεων δανείων και πιστωτικών καρτών.

* Την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

* Τα έξοδα που πραγματοποιούνται, με την καταβολή μετρητών ή μέσω χρεωστικών καρτών, για την αποπληρωμή ασφαλιστικών συμβολαίων, διδάκτρων και νοσηλίων.

* Λοιπά έξοδα διαβίωσης, όπως δαπάνες για ταξίδια, επισκευή και συντήρηση ακινήτων, οχημάτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ.

* Την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων.

* Φορολογικές δηλώσεις που έχει υποβάλει ο ίδιος.

Η παγίδα

Η παγίδα που έχει στήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι το βάρος της απόδειξης για τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία το έχει ο φορολογούμενος, ενώ παράλληλα δεν θα μπορεί να καλύψει φοροδιαφυγή που έχει γίνει στο παρελθόν, καθώς το ύψος των δηλούμενων καταθέσεων και μετρητών κατά τον πρώτο έλεγχο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το πραγματικό διαθέσιμο κεφάλαιο προηγούμενων ετών, όπως αυτό προσδιορίζεται με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται δεν θα έχουν χρονικό περιορισμό όσον αφορά το βάθος χρόνου, καθώς προκειμένου να προσδιοριστούν θα γίνονται διασταυρώσεις με τις φορολογικές δηλώσεις και τα στοιχεία που τηρούνται στην αρμόδια εφορία του ελεγχομένου, ή με τεκμηριωμένα στοιχεία που προσκομίζονται από τον φορολογούμενο (π.χ. φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών, συνοδευόμενες με τα εκκαθαριστικά σημειώματα, ή με απόδειξη κατάθεσης μέσω ταχυδρομείου, ή παραλαβής του αντιγράφου της δήλωσης από την αρμοδία εφορία, κ.λπ.).

** Τρεις μέθοδοι διασταυρώσεων

Οι τρεις μέθοδοι ελέγχου και διασταυρώσεων που θα χρησιμοποιεί πλέον ο φοροελεγκτικός μηχανισμός είναι:

1 «Τεχνική ανάλυσης ρευστότητας του φορολογουμένου»

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα, αναλύοντας το σύνολο των εσόδων, των αγορών και των δαπανών (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών). Παράλληλα, θα ελέγχουν τις αυξομειώσεις των περιουσιακών στοιχείων αλλά και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) που έχει ο φορολογούμενος.

2 «Τεχνική καθαρής θέσης του φορολογουμένου»

Οι ελεγκτές θα δημιουργούν το πλήρες οικονομικό ιστορικό του ελεγχομένου, ενώ θα προσδιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα, λαμβάνοντας υπόψη, για περίοδο μεγαλύτερη ή ίση ενός ή περισσοτέρων ετών, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα διαθέσιμα κεφάλαια (ενεργητικό), τις υποχρεώσεις (παθητικό), τις ατομικές και οικογενειακές δαπάνες, καθώς και τα εισοδήματα από λοιπές πηγές (ατομικά και οικογενειακά).

3 «Τεχνική τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά»
Πλήρης έλεγχος θα υπάρχει και στην κίνηση των κεφαλαίων μέσω τραπεζών, όχι μόνο του ελεγχομένου αλλά και της οικογένειάς του. Οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν φύλλο και φτερό τόσο τις καταθέσεις όσο και τις συναλλαγές που γίνονται με χρήση μετρητών. Στη συνέχεια θα γίνεται σύγκριση των δαπανών του ελεγχομένου και της οικογένειάς του, σε σχέση με τις καταθέσεις που υπάρχουν σε τράπεζες, ώστε να διασταυρωθούν αυτά τα στοιχεία με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
Από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.