Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΟΟΣΑ: ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ - ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΓΑΛΑ: ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ 100.000 ΑΝΕΡΓΟΙ
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ VS ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ «ΚΟΝΤΡΕΣ» ..ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ!
Νέο μαχαίρι στις συντάξεις προτείνει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης σε δηλώσεις του για την εν λόγω έκθεση τόνιζε ότι : « Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ».
Όπως αποκαλύπτουν ρεπορτάζ του ημερήσιου τύπου ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προτείνει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και κάνει έμμεση αναφορά για μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις.

Ο ΟΟΣΑ στην 370 σελίδων έκθεση για τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε 34 χώρες – μέλη του διαπιστώνει πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες.
Σύμφωνα με την έκθεση η δαπάνη για τις συντάξεις παρότι μειώθηκε στο 15% του ΑΕΠ, από το 25% που ήταν πριν, παραμένει εντούτοις υψηλή σε σχέση με το 11% του ΑΕΠ που δαπανούν οι χώρες του ΟΟΣΑ. Επίσης η μέση ηλικία αποχώρησης των ανδρών είναι τα 61,9 έτη, ενώ των γυναικών τα 60,3 έτη όταν η μέση ηλικία αποχώρησης στις χώρες μέλη του Οργανισμού είναι τα 64,2 έτη για τους άνδρες και τα 63,1 έτη για τις γυναίκες.
Η έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις 5 χώρες με τα πιο χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ενώ μπαίνουν στο στόχαστρο και οι πρόωρες συντάξεις.
«Από τις μειώσεις συντάξεων που έχουν γίνει, έχουν προστατευθεί σημαντικά τα χαμηλά ποσά» αναφέρει στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ,ανοίγοντας παράθυρο για νέο ψαλίδι στις συντάξεις.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ η είσοδος ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συστημάτων εμφανίζεται ως μία εναλλακτική πρόταση για την απόδοση κυρίων ή συμπληρωματικών παροχών στους εργαζόμενους, ενώ όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα η "μεγάλη βόμβα" για τους εργαζόμενους είναι ότι θα πληρώνουν εισφορές για σύνταξη που δεν πρόκειται να πάρουν ακόμη και αν δουλεύουν μέχρι τα 70 τους.
ΓΑΛΑ: ΚΕΡΔΗ ΓΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ 100.000 ΑΝΕΡΓΟΙ
Μόλις στα 8 ευρώ ανά νοικοκυριό θα είναι το ετήσιο όφελος εάν υλοποιηθούν οι αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ σχετικά με την αγορά φρέσκου γάλακτος. Αυτό προκύπτει εάν κατανεμηθεί το όφελος που προβλέπει ο ΟΟΣΑ, δηλαδή των 33 εκατομμυρίων ευρώ διά τον αριθμό των 4.125.000 νοικοκυριών που ζουν στην Ελλάδα. Το νούμερο είναι ιδιαίτερα μικρό για τον καταναλωτή, αλλά σίγουρα θα είναι μεγαλύτερο για τις λίγες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα από την αγορά γάλακτος στην Ελλάδα.
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη των κτηνοτρόφων ότι εάν επιτραπεί η επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος στα ράφια, το κόστος ναι μεν αναμένεται να μειωθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο αλλά αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών και θα χαθούν περίπου 100.000 θέσεις εργασίας σε όλο το κύκλωμα της εφοδιαστικής αλυσίδας: παραγωγοί γάλακτος, κτηνίατροι, ζωοτέχνες, φαρμακέμποροι, γεωργοί-παραγωγοί ζωοτροφών, οδηγοί-μεταφορείς.
Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ γίνονται γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που ορίζει ως περίοδο ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος τις πέντε ημέρες με αποτέλεσμα το προϊόν να είναι ακριβότερο έως και 34% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Βέβαια, «φρέσκο» γάλα στην Ευρώπη μπορεί να είναι και 8 ημερών, αλλά αυτό φαίνειται δεν ενοχλεί τους Ευρωπαίους.
Η διάκριση γίνεται ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης και γι' αυτό στην Ευρώπη υπάρχουν διάφοροι τύποι «φρέσκου» γάλακτος. Είναι αντιληπτό ότι όσο πιο μικρή είναι η περίοδος ζωής του φρέσκου γάλακτος τόσο πιο υψηλό είναι το κόστος παραγωγής για τις βιομηχανίες, λόγω αυξημένου κόστους συλλογής, διάθεσης, επιστροφών κ.λπ.
Αντίθετα, στην Ευρώπη το κόστος παραγωγής είναι μικρότερο λόγω μεγαλύτερης ζωής του «φρέσκου» γάλακτος.
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ VS ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ «ΚΟΝΤΡΕΣ» ..ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ!
Εν τω μεταξύ, σε κόντρα μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εξελιχθεί η πρόταση του ΟΟΣΑ για την επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης εξέφρασε την άποψη ότι η επέκταση του χρονικού περιθωρίου κατανάλωσης του γάλακτος μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία των πολιτών.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών, ώστε ο καταναλωτής να έχει περισσότερες επιλογές.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ.Σκορδάς δήλωσε: «Το σκεπτικό δεν είναι να αλλάξει ο όρος φρέσκο γάλα σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές, αλλά να δεσμευτεί ο παραγωγός για τη διάρκεια του προϊόντος που προσφέρει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.