Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η ΕΛΣΤΑΤ περνά τους Ελληνες από σκάνερ: Πόσοι και ποιοι είμαστε

Η ΕΛΣΤΑΤ περνά τους Ελληνες από σκάνερ: Πόσοι και ποιοι είμαστε Την «ακτινογραφία» της Ελλάδας, πόσοι ακριβώς είναι οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, πόσοι οι άνδρες και πόσες οι γυναίκες ανά πόλη, ποια είναι η μέση ηλικία των κατοίκων της χώρας, σε ποιες περιοχές ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικία και σε ποιες χαμηλώνει, πόσοι είναι οι παντρεμένοι και οι ανύπαντροι και ποιας ηλικίας, πόσοι μετανάστες ζουν στη χώρα και από που προέρχονται και άλλα τέτοια παρόμοια ενδιαφέρονται στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή του 2011 έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.815.197. Ενα χρόνο πριν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το νόμιμο πληθυσμό της χώρας ο οποίος ανερχόταν σε 9.903.929.

Από το σύνολο των 10.815.197 ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα την πλειοψηφία, έστω και οριακή, αποτελούν οι γυναίκες που ανέρχονται σε 5.512.494 (ή ποσοστό 51%) έναντι των ανδρών που συνολικά είναι 5.302.703 (̟ή ποσοστό 49%).
Πλειοψηφία είναι οι γυναίκες και στις 10 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, με εξαίρεση την Πελοπόννησο, το Νότιο και Βόρειο Αιγαίο όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι άνδρες.
Οι δέκα πολυπληθέστεροι δήμοι της χώρας είναι οι εξής:
Οπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα στους εννέα από αυτούς οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες με εξαίρεση τη Ρόδο όπου και πάλι η πλειοψηφία των ανδρών είναι οριακή, αφού αγγίζει το 50,015.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τη μέση ηλικία των κατοίκων της χώρας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η μέση ηλικία των κατοίκων της χώρας είναι τα 41,9 έτη. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η μέση ηλικία των κατοίκων ανά περιφρερειακή ενότητα:
Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι η μεγαλύτερη μέση ηλικία, 44,2 έτη εφμανίζεται στην πρειφέρει ΗΠείρου, ενώ η μικρότερη μέση ηλικία 39,8 έτη, εμφανίζεται στο Νότιο Αιγαίο.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τη μελέτη των στοιχείων της απογραφής του 2011 προκύπτει ότι η πρειφερρειακή ενότητα Μυκόνου παρουσιάζει τη μικρότερη μέση ηλικία κατοίκων (37 έτη) και η περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας τη μεγαλύτερη (49 έτη).
Στους παρακάτω πίνακες εμφανίζονται οι 10 δήμοι με τη μεγαλύτερη μέση ηλικία και οι 10 δήμοι με τη μικρότερη μέση ηλικία. Η μεγαλύτερη μέση ηλικία (57,9 έτη) παρουσιάζεται στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, ενώ η μικρότερη μέση ηλικία, 35,3 έτη παρουσιάζεται στο δήμο Φυλής, στην Αττική.
Οι μισοί Έλληνες είναι, επίσης, κατά νόµο έγγαµοι (έγγαµοι, σύµφωνο συµβίωσης, σε διάσταση) σε ποσοστό που αγγίζει το 50,3%, ενώ το 39% είναι άγαμοι με τους περισσότερους από αυτούς να είναι άντρες (21,5%).
911.929 οι αλλοδαποί που μένουν στην Ελλάδα
Όσον αφορά τους αλλοδαπούς που απογράφησαν, αυτοί ανέρχονται σε 911.929 με τους 199.101 να έχουν υπηκοότητα χωρών της Ε.Ε. και 708.003 να προέρχονται από άλλες χώρες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών είναι Αλβανοί και ακολουθούν οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, οι Πακιστατνοί και οι Γεωργιανοί.
Δείτε περισσότερους πίνακες και την ολόκληρη την ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ με βάσει τα στοιχεία της απογραφής του 2011 πατώντας ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.