Το σχέδιο της ειδικής εκκαθάρισης για την Ελληνική Βιομηχανία Οπλων (ΕΛΒΟ), η διάσπαση και η αναδιάρθρωση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τη ΛΑΡΚΟ, ήταν στην ατζέντα της χτεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, ενόψει των οριστικών αποφάσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στη βδομάδα. Η πρόθεση της συγκυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση των συντελούμενων αναδιαρθρώσεων, είναι να προχωρήσει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των συγκεκριμένων εταιρειών μέσα στο 2014.
Το βέβαιο είναι ότι, ανεξάρτητα από τη λύση που θα επιλεγεί τελικά, το πλήγμα στην αμυντική βιομηχανία και σε μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, θα είναι συντριπτική, σε βάρος όχι μόνο των εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις, αλλά σε βάρος γενικά του λαού. Για παράδειγμα, η παραπέρα υπονόμευση της άμυνας της χώρας θα είναι μια από τις άμεσες συνέπειες από την αναδιάρθρωση - ιδιωτικοποίηση των ΕΑΣ, ενώ στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, μια βιομηχανία με ασύλληπτες παραγωγικές δυνατότητες στον τομέα του ορυκτού πλούτου, παραδίδεται στις ορέξεις των μονοπωλίων.
Απόλυτα εμφανής είναι η απόφαση της συγκυβέρνησης άμεσα να προχωρήσει τα «σχέδια βιωσιμότητας», με όχημα τη συρρίκνωση του λεγόμενου «λειτουργικού κόστους», μαζικές απολύσεις εργαζομένων, κατάτμηση και κατάργηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δεν κρίνονται κερδοφόρες για τους υποψήφιους επενδυτές. Ορθάνοιχτο προβάλλει το ενδεχόμενο είτε να βάλουν οριστικά λουκέτα, είτε να προχωρήσουν στην επανάληψη της μεθόδευσης που ακολούθησαν στην περίπτωση της ΕΡΤ.
Τα σχέδια της κυβέρνησης
Η τύχη των ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ συζητήθηκε σε χτεσινές διαφορετικές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Γ. Στουρνάρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογούνται τα παρακάτω:
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Προβλέπεται η διάσπαση - απόσχιση του «αμυντικού σκέλους» των ΕΑΣ, δηλαδή των τμημάτων παραγωγής πολεμικού υλικού, από τις άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες. Για τη συνέχεια, μεθοδεύουν την ένταξη της εταιρείας στη νομοθετική ρύθμιση (ν. 3429/2005), που προβλέπει κατάργηση - συγχώνευση και αναδιάρθρωση μονάδων, απόσπαση περιουσιακών στοιχείων, με τη δυνατότητα συγχώνευσης με άλλες εταιρείες ή ακόμη και με τη σύσταση νέων εταιρειών, όπως δηλαδή στην περίπτωση της ΕΡΤ.
Ελληνική Βιομηχανία Οπλων: Προκρίνεται το σχέδιο «ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία», το οποίο συνεπάγεται τη δυνατότητα για «κούρεμα» των υποχρεώσεων της εταιρείας, ακόμη και σε ό,τι αφορά τις οφειλές της προς τους εργαζόμενους. Ο ειδικός εκκαθαριστής, που θα διορίσει η συγκυβέρνηση, σύμφωνα με σχετική νομοθετική διάταξη μπορεί να αποφασίζει ακόμη για την άμεση διακοπή της επιχείρησης, το σταδιακό περιορισμό των δραστηριοτήτων, όπως επίσης και για τη διατήρηση ή όχι των κάθε είδους συμβάσεων. Οι συμβάσεις εργασίας μπορεί να λυθούν με καταγγελία ή να ανασταλούν «αζημίως για την εταιρεία».
ΛΑΡΚΟ: Προβλέπεται η διάσπαση της εταιρείας, ενώ ορθάνοιχτο είναι το ενδεχόμενο για λουκέτο στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. «Πρόταση» της κυβέρνησης είναι η διάσπαση της εταιρείας σε δυο κομμάτια και συγκεκριμένα:
- Στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αϊ - Γιάννη, τα οποία και προορίζουν για πώληση σε «επενδυτές».
- Οι υπόλοιπες δραστηριότητες και υποδομές περνούν άμεσα σε καθεστώς εκκαθάρισης με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης.
Το παραπάνω κυβερνητικό σχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στην Κομισιόν, μιας και η επιχείρηση ελέγχεται για ενίσχυση από υποτιθέμενες κρατικές ενισχύσεις. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για λουκέτο στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ. Σχετικά με τις θέσεις εργασίας, προβλέπεται να ισχύσουν όσα προδιαγράφονται και για τους εργαζόμενους στην ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ. Η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος συναντήθηκε χτες και με εκπροσώπους των εργαζομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.