Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η επόμενη ημέρα της ψήφισης των δράσεων

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ενόψει των επόμενων δόσεων
Του Γιωργου Π. Τερζη

Η κυβέρνηση μπορεί να πέρασε τον κάβο της ψηφοφορίας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας, ωστόσο είναι σαφές ότι για να φθάσει το κυβερνητικό πλοίο, σε σχετικά, ήρεμα ύδατα θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια και προσεκτικοί χειρισμοί.

Οι επίπονες διαβουλεύσεις που απαιτήθηκαν προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν το κόμμα του κ. Βενιζέλου εξήλθε τραυματισμένο από την ψηφοφορία, κατέδειξαν ότι οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες εμφανίζουν τάσεις διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή, τάσεις που δεν συνιστούν αυτή τη στιγμή αμφισβήτηση για την κυβερνητική πλειοψηφία ωστόσο αυξάνουν σημαντικά τον βαθμό δυσκολίας των κυβερνητικών χειρισμών, ειδικά αν υπάρξουν και άλλα μέτρα οριζόντιας λογικής, όπως αυτά για τους δημοτικούς αστυνομικούς, τους σχολικούς φύλακες και, νωρίτερα, την ΕΡΤ που εισηγήθηκε η κυβέρνηση προκειμένου να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα της τρόικας για τη δόση.


Ηδη από την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση «τρέχει» προκειμένου μέχρι την επόμενη τηλεδιάσκεψη της Ευρωζώνης, να έχει εκπληρώσει το σύνολο των απαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνουν την έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων για την κινητικότητα, την υγεία μέχρι το κόστος της ενέργειας λόγω της αύξησης του τέλους ανανεώσιμων πηγών. Παράλληλα, θα πρέπει να εκδοθεί η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για το άνοιγμα αγοράς ενέργειας, δηλαδή τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Η εξασφάλιση της δόσης θεωρείται δεδομένη από την κυβέρνηση ωστόσο πολύ πιο δύσκολο θα είναι το έργο της κυβέρνησης τον προσεχή Οκτώβριο. Κι αν το ζήτημα της αποπληρωμής των χρεών προς τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενόψει ιδιωτικοποίησης, μοιάζει σχετικά εύκολη υπόθεση, η αναζήτηση των επιπλέον 4.500 υπαλλήλων που αναζητούνται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 12.500 σε κινητικότητα, η υιοθέτηση του νέου κώδικα για τους δικηγόρους αλλά και η υποβολή σχεδίου αναδιοργάνωσης των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ μυρίζουν... μπαρούτι. Ειδικά, δε, υπό το πρίσμα της δέσμευσης που θα πρέπει να αναλάβει, την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση για την επόμενη φάση της κινητικότητας, επιπλέον 12.500 υπάλληλοι, αλλά και της εξεύρεσης των απολύσεων που απαιτούνται προκειμένου να συμπληρωθούν οι 4.000 του 2013, καθώς μάλιστα είναι αμφίβολο αν θα προσμετρηθούν και όσοι τυχόν αποχωρήσουν από τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, οι οποίες έχουν ήδη μπει στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων. Και είναι προφανές ότι η υλοποίηση του τεράστιου αυτού έργου προϋποθέτει αποφασιστικότητα και σχεδιασμό και όχι καταφυγή σε... ευφάνταστες λύσεις ανάγκης, όπως συνέβη με τη συμφωνία του Ιουνίου.
Επιπλέον μέτωπο αποτελεί η υπόθεση της ΕΡΤ καθώς, παρά τις διαψεύσεις φαίνεται ότι δοκιμάζονται οι αντοχές του αρμόδιου υφυπουργού κ. Παντελή Καψή. Το μέτωπο των εργαζομένων στην Αγ. Παρασκευή παραμένει, η εικόνα της μεταβατικής Δημόσιας Τηλεόρασης είναι αποκαρδιωτική, ενώ η κινητικότητα των γαλάζιων βουλευτών που οδήγησε στην απόσυρση της ρύθμισης για τις αποζημιώσεις αποτέλεσε νάρκη στην προσπάθεια απεμπλοκής.
Η συζήτηση για το χρέος
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να φέρει εις πέρας το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει με καλύτερους όρους ελάφρυνση του χρέους και του προγράμματος λιτότητας. Είναι, ωστόσο, εξαιρετικά πιθανόν πέραν των τεράστιων δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση των υπεσχημένων ενόψει της νέας αξιολόγησης, να εγκλωβιστεί σε μία πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και το ύψος του ελληνικού χρέους. Μία αντιπαράθεση που αν διαρκέσει σε μάκρος (σ.σ. ο κ. Σόιμπλε από την Αθήνα τοποθέτησε τη συζήτηση περί τα τέλη του 2014) είναι εξαιρετικά βέβαιο ότι θα βυθίσει την ελληνική προσπάθεια σε νέο κύκλο ανασφάλειας.
Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος ποντάρουν βάσιμα στην εξασφάλιση μιας θετικής για την Ελλάδα νέας συμφωνίας που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει, με διακηρυγμένο στόχο την εξάντληση της τετραετίας. Προφανές, πάντως, ορόσημο αποτελεί η 25η Μαΐου 2014, όταν δίπλα στις κάλπες για τις δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές κάποιοι βλέπουν και την κάλπη των εθνικών εκλογών.
Δοκιμασία Μαξίμου με καραμανλικούς
Η κοινοβουλευτική συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο δεν δοκίμασε μόνον τα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά έθεσε σε νέα δοκιμασία και τις σχέσεις του Μαξίμου με την «καραμανλική» πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Επισήμως, οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι «ουδέν ζήτημα υπάρχει». Ωστόσο, η ενόχληση βουλευτών και στελεχών που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση της κυβερνητικής περιόδου του κ. Κ. Καραμανλή είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, όπως άλλωστε και ο εκνευρισμός του Μαξίμου από τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, ειδικά όταν αυτές περιλαμβάνουν και αιχμές για τη στάση της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ.
Ο νέος κύκλος έντασης πυροδοτήθηκε από τον... πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένο, ο οποίος, εντός Βουλής, ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να «επιλέξει» μεταξύ των όσων λέει ο επικεφαλής της Στατιστικής Α. Γεωργίου για τα ελλείμματα του 2009 και όσων ισχυρίζεται ο βουλευτής της Ν.Δ. Πρ. Παυλόπουλος για τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της Στατιστικής. Ο κ. Στουρνάρας απάντησε «δίκιο έχει ο Γεωργίου», προκαλώντας την οργή των καραμανλικών.

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, που αυτές τις ημέρες δέχθηκε μεγάλο αριθμό βουλευτών στο γραφείο του στη Βουλή, επιμένει σταθερά να αποφεύγει κάθε σχόλιο που θα μπορούσε να παρεξηγηθεί, δίνοντας παράλληλα γραμμή στήριξης της κυβέρνησης. Από το Μαξίμου, πάλι, δηλώνεται ότι η σχέση είναι αρμονική. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το κλίμα είναι επιβαρυμένο καθώς πολλά καραμανλικά στελέχη εκτιμούν ότι το Μαξίμου αρνείται κάθε στήριξη στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή. Το πρόβλημα, κατά τις ίδιες πηγές, δεν είναι ότι ο κ. Σαμαράς στηρίζει τον κυβερνητικό του εταίρο, Ευ. Βενιζέλο, αλλά ότι παραχωρεί πλήρη αμνηστία σε όσα έπραξε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.