«Αν η κατάσταση συνεχίσει έτσι και το επόμενο διάστημα τότε δεν χρειάζεται να έρθει κάποιος για να κλείσει την ΛΑΡΚΟ. Θα κλείσει μόνη της».
Μ’ αυτά τα λόγια προσπαθούν οι εργαζόμενοι να περιγράψουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η ΛΑΡΚΟ όταν από τη μια πλευρά οι τιμές του νικελίου έχουν φτάσει κάτω από τις 14 χιλιάδες δολάρια, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ελάχιστα για να συνεχίσουν την παραγωγή, οι πιέσεις από την Δ.Ε.Η. κυρίως είναι ιδιαίτερα ισχυρές, τραπεζικός δανεισμός δεν είναι δυνατόν να υπάρχει σ’ αυτή τη φάση και από την άλλη πλευρά οι απαιτήσεις της εταιρείας λόγω επιστροφών ΦΠΑ είναι παγωμένες.
Έτσι διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση, εντείνονται τα αδιέξοδα, διαπιστώνεται πλήρη πολιτική αδυναμία να διαχειριστούν το συγκεκριμένο θέμα και ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα τοπίο το οποίο μαθηματικά οδηγεί σε λουκέτο την ίδια την επιχείρηση.
Από την άλλη πλευρά η διοίκηση προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες εργοστασιακής ηρεμίας είτε με ορισμένες αναβαθμίσεις στελεχιακού δυναμικού, είτε με ορισμένες προσλήψεις που όμως απλά δημιουργούν πολλά περισσότερα προβλήματα.
Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αλλά και οι εκπρόσωποι των φορέων ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουν πάρει καμία θεωρώντας ότι ουσιαστικά υπάρχουν σχέδια για να αλλάξει χέρια η ίδια η επιχείρηση.
«Τα περιθώρια να δράσουμε είναι ελάχιστα αλλά από αυτή την πορεία δεν μπορεί να απουσιάζει κανείς»
είπε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Λοκρών κ. Νίκος Λιόλιος καθώς ο ίδιος βλέποντας τα πιεστικά προβλήματα που υπάρχουν για την ίδια την επιχείρηση συγκάλεσε σύσκεψη πολιτικών και κοινωνικών φορέων στην Αταλάντη χθες το πρωί έτσι ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες οι οποίες θα κινούνται ουσιαστικά σε δύο κατευθύνσεις. Από την μια πλευρά να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης και από την άλλη να επιτύχει η επιταχυνθούν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στην ίδια την επιχείρηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της.
«Θα πρέπει μεταξύ μας να λέμε πλέον αλήθειες.
Δεν υπάρχει έδαφος να κάνουμε πλάτες σε κανέναν» είπε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο ο κ. Νίκος Λιόλιος καλώντας τόσο τους εκπροσώπους κοινωνικών φορέων της περιοχής όσο κυρίως τα σωματεία των εργαζομένων που μετείχαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ο ίδιος ο δήμαρχος έλεγε κατ’ επανάληψη πως «θα αποκαλυφθούν όλοι πλέον» και μάλιστα επιτέθηκε και κατά της έκφρασης των εργαζομένων οι οποίοι δικαιολογούσαν μια προηγούμενη διοίκηση η οποία σύμφωνα με τον δήμαρχο πλήρωσε μόνο 1 εκατομμύριο ευρώ στη ΔΕΗ. Ο ίδιος διαπίστωσε ότι πλέον «δεν υπάρχουν συνομιλητές για κάποια άλλη πρόταση. Τα ταμεία της κυβέρνησης είναι χωρίς λεφτά. Για να σωθεί η ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα αλλά και συγχρόνως να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης, όπως επίσης να γίνουν οι επενδύσεις γύρω από τα θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον». Μάλιστα ο ίδιος ο δήμαρχος που πρόσφατα είχε συνάντηση και με το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ επανέλαβε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους πως «όλοι αυτοί περί άλλων τυρβάζουν...Άλλα θέλουν να τακτοποιήσουν.... Το θέμα είναι να τους προκάνουμε...»
όπως χαρακτηριστικά είπε, θέλοντας να περιγράψει με τον τρόπο αυτό τις γρήγορες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν καθώς όπως προσδιορίστηκε τόσο από τον ίδιο όσο και από τους εργαζόμενους που πήραν το λόγο οι καταστάσεις που διαμορφώνονται είναι ιδιαίτερα πιεστικές.
Όπως εξηγήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι τιμές πέφτουν συνεχώς στη διεθνή αγορά και όπως μάλιστασημειώθηκε «η ΛΑΡΚΟ παράγει ένα προιόν του οποίου δεν
μπορεί να καθορίσει τις τιμές στη διεθνή αγορά. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διαχειριστεί τα κέρδη ορισμένων χρονικών περιόδων έτσι ώστε να μπορέσει να ζήσει».
Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε αυτή την περίοδο οι συνθήκες που διαμορφώνονται με την πτώση των διεθνών τιμών του νικελίου είναι ιδανικές για να μπορέσει η επιχείρηση να συγκεντρώσει σιδερονικέλιο και συγχρόνως να αυξήσει την παραγωγή. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να το κάνει κυρίως από το γεγονός ότι για να προχωρήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση χρειάζεται να έχει διαθέσιμους πόρους πράγμα το οποίο δεν υφίσταται αυτή την περίοδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι από τη δική τους πλευρά εκτίμησαν ότι η εταιρεία είναι βιώσιμη σε όλα τα επίπεδα και οι ίδιοι έκαναν λόγο για εξορθολογισμό στην
παραγωγή αλλά όμως σημείωσαν πως για να ζήσει η επιχείρηση θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα χρήματα πουοφείλονται από το δημόσιο για την επιστροφή Φ.Π.Α.,
όπως επίσης να διευθετήσει το θέμα του ρεύματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους έχουν διαπιστώσει πως η πολιτεία δεν ήθελε να λύσει το θέμα με την τιμή του ρεύματος όπως μάλιστα
κατέθεσε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου σωματείου κ. Ανδρέας Κορέντζελος. Μάλιστα ο ίδιος έκανε λόγο για διακρίσεις μεταξύ εταιρειών τονίζοντας ότι αυτή την περίοδο η εταιρεία έχει φτάσει σ’ ένα καθοριστικό σημείο. Προσδιόρισε σαν βασικούς άξονες για τη λειτουργία του εργοστασίου το δημόσιο συμφέρον και την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προέβλεψε ο πρόεδρος του σωματείου ότι η πολιτική του σοκ, όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ, θα μπει και πάλι σε χρήση για να αντιμετωπιστούν παρόμοια θέματα μεταξύ των οποίων προσδιόρισε ότι θα βρίσκεται και το θέμα της ΛΑΡΚΟ.
«Μέχρι σήμερα έχουμε χύσει αίμα για τη λειτουργία του εργοστασίου, για το συμφέρον του εργοστασίου, έχουμε κάνει πίσω και σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εκείνο που δεν πρόκειται όμως να κάνουμε πίσω είναι να διασφαλισθεί το δημόσιο συμφέρον στη βιομηχανία, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και όταν λέμε υπό δημόσιο έλεγχο εννοούμε 100% δημόσιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορέντζελος ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για ανυπαρξία διαλόγου από τους υπεύθυνους καθώς όπως σημείωσε «εμείς είμαστε έτοιμοι και μπορούμε να καταθέσουμε και σχέδια. Για μας θα είναι ένας αγώνας μακρύς και δύσκολος. Ας έρθουν λοιπόν αυτοί να συζητήσουμε. Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε τον ξαφνικό θάνατο που θα επιχειρήσουν στην ΛΑΡΚΟ» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι θέσεις που εξέφρασαν και τα συνδικαλιστικά στελέχη από τα υπόλοιπα σωματεία της ΛΑΡΚΟ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει να υπάρξει
ένας κεντρικός συντονισμός και ένα συντονιστικό όργανο στο οποίο να μετέχουν τόσο εκπρόσωποι της κοινωνίας όσο και της αυτοδιοίκησης, όπως επίσης οι πολιτικοί και οι βουλευτές.
Αναδιμοσίευση απο την Εφημ. ΣΕΝΤΡΑ 1/7/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.