Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αρχίζουν να συλλαμβάνουν και διοικητές ΔΕΚΟ




Αρχίζουν να συλλαμβάνουν και διοικητές ΔΕΚΟ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. ΑΝΔΡΙΩΤΗΣandriotis@kerdos.gr

Στην πρώτη σύλληψη διευθύνοντος συμβούλου ΔΕΚΟ προχώρησε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς αστυνομικοί της Υπηρεσίας συνέβαλαν χθες το πρωί στην Αγία Παρασκευή, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρο Ζαχαρή.
Ο κ. Ζαχαρής, διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΕ από τον Μάρτιο του 2010 κατηγορείται για μη απόδοση παρακρατηθέντα φόρου κερδών, ποσοστού επί των ακαθάριστων εισπράξεων αμοιβαίου στοιχήματος και χρέη προς το Δημόσιο, συνολικές οφειλές οι οποίες υπερβαίνουν τα 84 εκατ. ευρώ.

Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται - και οι οποίες συνιστούν κατά περίπτωση αδικήματα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα - αφορούν τη διαχειριστική περίοδο από 1-1-2011 έως 31-5-2011, μη απόδοσης δηλαδή από τον ίδιο παρακρατηθέντα φόρου κερδών ύψους 277.220,35 ευρώ, καθώς και ποσοστού 1,5% επί του 80% των ακαθάριστων εισπράξεων αμοιβαίου στοιχήματος, ύψους 741.279,95 ευρώ. Επίσης, σε βάρος του 45χρονου πρώην διοικητικού στελέχους επιχειρήσεων έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 83.117.139,90 ευρώ.

Ο κ. Ζαχαρής οδηγήθηκε χθες το απόγευμα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για μη καταβολή ΦΠΑ, η οποία διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Παραπέμφθηκε ν' απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή και κρατείται. Η «περιπέτεια» του κ. Ζαχαρή με τον προβληματικό εδώ και πολλά χρόνια Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, ξεκινά πριν από 22 περίπου μήνες, όταν ο ίδιος καλείται να επωμιστεί το βάρος εξυγίανσης των χρόνια κακών αποτελεσμάτων του ΟΔΙΕ.

Τότε αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, ενώ πρόεδρος του ΟΔΙΕ αναλαμβάνει ο (αποπεμφθείς περί το τέλος του 2010) κ. Δημήτρης Σεφτελής, παλιός γνώριμος από την πρώτη θητεία του ως πρόεδρος του ΟΔΙΕ τη διετία '95-'96 και παλαιότερα από την οκταετία της παντοδυναμίας του ως διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ την περίοδο 1981-1989.

Τη νέα διοίκηση του ΟΔΙΕ, απαρτιζόμενη από 9μελές ΔΣ στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου 2010 το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Στο τέλος του 2009 και έχοντας αλλάξει πλειάδα διοικήσεων στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, ο ΟΔΙΕ παραμένει μία ελλειμματική ΔΕΚΟ, με σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

Ετσι η έναρξη του 2010, οπότε και αναλαμβάνει η τελευταία έως σήμερα διοίκηση, βρίσκει τον Οργανισμό στο γύρισμα μίας χρήσης κατά την οποία έχει σημειώσει τζίρο 261,23 εκατ. ευρώ, εκ νέου βαρύτατες καθαρές ζημιές ύψους 27,06 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 26,88 εκατ. ευρώ (-14% έναντι του 2008), υψηλές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (80,97 και 137,25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και τέλος συσσωρευμένες ζημιές 124,54 εκατ. ευρώ.

Ζητούμενο για τον ίδιο, σύμφωνα με συνέντευξη του ιδίου προς το «Κ» τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, έχοντας δηλαδή συμπληρώσει επτά μήνες στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, ήταν η επιστροφή του ΟΔΙΕ στη λειτουργική κερδοφορία μέσα στους πρώτους μήνες του 2011, υπό την αίρεση μόνον της υπαγωγής του σε ρυθμίσεις για τις βαρύτατες και επαναλαμβανόμενες σε ετήσια βάση προσαυξήσεις σειράς προστίμων παρελθουσών διοικήσεων.

Εκφράζοντας, μάλιστα, την ικανοποίησή του από την περικοπή έως τα μέσα Οκτωβρίου 2010 περίπου 8 εκατ. ευρώ από σχετιζόμενα με τη μισθοδοσία κόστη, ο κ. Ζαχαρής εκτιμούσε σαν στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί την εξυγίανση του Οργανισμού, υπογραμμίζοντας ωστόσο ως βασική παράμετρο την υπομονή του βασικού μετόχου για την προς αυτόν τον σκοπό υλοποιούμενη στρατηγική.

Στους άμεσους στόχους του κ. Ζαχαρή εντάσσονταν η εισαγωγή των αγγλικών ιπποδρομιών στο στοίχημα, η μετάδοση του προϊόντος σε κανάλι ελεύθερης προβολής, ο τριπλασιασμός των σημείων πώλησης του ΟΔΙΕ έως τον Απρίλιο του 2011 και η μετάβαση του δικτύου σε ιντερνετική τεχνολογία ΙΡ.

Παρ' ότι ο πρώτος στόχος κατέστη εφικτός έως σήμερα, η συνέχεια υπήρξε εξίσου δραματική για τον ΟΔΙΕ, με περαιτέρω συρρίκνωση μεγεθών το 2010, χρονιά μάλιστα που σηματοδότησε στο τέλος Αυγούστου και την έναρξη των γαλλικών ιπποδρομιών.

Στο τέλος της χρήσης αυτής, οι πωλήσεις της εταιρείας ανέρχονταν στα 194,35 εκατ. ευρώ (-26%), οι καθαρές ζημιές στα 28,32 εκατ. ευρώ (+5%), οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις στα 116,06 εκατ. ευρώ και 126,21 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, οι συσσωρευμένες ζημιές ανέρχονταν στα 152,86 εκατ. ευρώ, ενώ τα αρνητικά ίδια κεφάλαια προσέγγιζαν το ποσό των 55,2 εκατ. ευρώ.

Ηλίου φαεινότερο ότι η εταιρεία διερχόταν μία ακόμη αρνητική χρονιά. Το πρώτο εξάμηνο του 2011, στην πολύ κακή οικονομική συγκυρία, ο πτωτικός τζίρος παρέμενε (73,5 εκατ. ευρώ από 109,9 εκατ. ευρώ το 2010), ενώ οι καθαρές ζημιές μειώνονταν κατά 4,5 εκατ. ευρώ, ανερχόμενες στο τέλος Ιουνίου 2011 στα 9,17 εκατ. ευρώ από 13,74 εκατ. ευρώ το πρώτο μισό του 2010.

Η ενσωμάτωση από τις 10 Σεπτεμβρίου 2011 και των αγγλικών ιπποδρομιών στο εβδομαδιαίο καλεντάρι του ΟΔΙΕ δημιούργησε νέες προσδοκίες αύξησης των εσόδων του ΟΔΙΕ, καθώς στο πρώτο μισό της χρήσης οι γαλλικές ιπποδρομίες πραγματοποιούσαν πωλήσεις 39 εκατ. περίπου ευρώ και οι ελληνικές αντίστοιχα έσοδα 34 εκατ. ευρώ περίπου.

Το κατά πόσο ευοδώθηκαν οι προσδοκίες αυτές παραμένει άγνωστο για την προβληματική ΔΕΚΟ, καθώς στο δεύτερο μισό του 2011 εξακολούθησε να έχει σωρεία προβλημάτων, κυρίως στο κομμάτι των πάλαι παντοδύναμων - στον βαθμό διείσδυσής τους στο παικτικό κοινό - ελληνικών ιπποδρομιών. ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ
Ανέκαθεν οι ΔΕΚΟ αποτελούσαν μία από τις μεγαλύτερες πληγές του προϋπολογισμού με τα οικονομικά τους αποτελέσματα να καθορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και το ύψος του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού.

Ουδείς όμως μπορούσε να φανταστεί ότι το ανεύθυνο περιβάλλον που χαρακτήριζε για χρόνια τις διοικήσεις που επέβαλε η εκάστοτε κυβέρνηση, θα έδινε τη θέση του σε αυστηρότατο έλεγχο αποτελεσμάτων, οικονομικών στόχων και κυρώσεων σε περιπτώσεις μη φοροασφαλιστικής συμμόρφωσης. Αυτό ακριβώς συνέβη χθες, όπου για πρώτη φορά συνελήφθη διευθύνων σύμβουλος ΔΕΚΟ για οφειλές της επιχείρησης προς το Δημόσιο.

Σύλληψη, που έρχεται μετά την εισαγγελική έρευνα και την κλήση ως υπόπτου του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Αν. Γεωργίου, με την κατηγορία ότι φούσκωσε το δημόσιο έλλειμμα του 2009, επειδή ακριβώς προσμέτρησε σε αυτό και ελλείμματα συγκεκριμένων ΔΕΚΟ.

Ο κλοιός όμως φαίνεται να σφίγγει για τα καλά μετά τις πιέσεις της τρόικας για πλήρη εξυγίανση των ΔΕΚΟ και ειδικά αυτών που προορίζονται για αποκρατικοποίηση, υπό το γενικό πλαίσιο της χρηστής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και όχι μόνον μιας καλά αμειβόμενης δημόσιας θέσης εργασίας χωρίς μάλιστα αξιολόγηση έργου.

Κάτω από το πνεύμα αυτό θα πρέπει να αισθάνονται κάθε άλλο παρά ασφαλείς οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ΔΕΚΟ που φιγουράρουν στη λίστα με τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο ΟΣΕ με οφειλές 1,6 δισ. ευρώ, η ΛΑΡΚΟ με 71 εκατ. ευρώ, το Νεώριον Σύρου με 146,5 εκατ. ευρώ και τα Ναυπηγεία Σαλαμίνος με 56 εκατ. ευρώ. Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται ακόμη και αρκετές δημοτικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να... τραβήξουν και αυτές στο άμεσο μέλλον την προσοχή της αστυνομίας. Γι' αυτό λοιπόν συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αποδοχή μιας θέσης διευθύνοντος συμβούλου από όλους τους ενδιαφερομένους...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.