Στο φουλ λειτουργούν πλέον οι μηχανές του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μετά και τη συμφωνία για την ολοκλήρωση του PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας, μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη που μόνον από την αξιοποίηση του Ελληνικού θα φθάνει το +0,3% σε ετήσια βάση για μια δεκαετία και προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και εσόδων για το κράτος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις για κάθε ευρώ που εισπράττεται, το πρόγραμμα θα δημιουργεί επιπλέον κατά μέσο όρο 3-4 ευρώ εθνικού εισοδήματος, μέσα στην Ελληνική οικονομία.
Εκτός της επίσημης ανακοίνωσης της έναρξης δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του Ομίλου ΔΕΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί μια ακόμη διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Εξάλλου, στο προσεχές χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι αποκρατικοποιήσεις για το IBC και τη ΛΑΡΚΟ. Θα ακολουθήσει ο ΟΔΙΕ και η διαδικασία πώλησης του 49% του Καζίνο της Πάρνηθας. Στο όχι μακρινό μέλλον θα γίνει και η πώληση του 29% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ.
Στις άμεσες προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση των υποδομών της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ.) με στόχο να γεννηθεί ένα νέο κύμα επενδύσεων. Είναι σημαντικό ότι στην αξιολόγηση των προσφορών θα μετρήσει πολύ η δυνατότητα συμμετοχής του Δημοσίου για συμμετοχή σε μελλοντικά κέρδη και υπεραξίες.
Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Κώστας Μητρόπουλος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι η μοναδική "ανοικτή πύλη προσέλκυσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα . Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η προσέλκυση επενδύσεων και όχι η πώληση των περιουσιακών στοιχείων".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.