Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Βουλγαρία: Διαμαρτυρίες κατά του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το βράδυ στη Σόφια, εκατοντάδες περιβαλλοντολόγοι, που αντιτίθενται στο σχέδιο κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού Μπέλενε στη Βουλγαρία. Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί το τρίμηνο μορατόριουμ από τη Βουλγαρία και τη Ρωσία για το έργο του συγκεκριμένου σταθμού.
"Όχι στην πυρηνική βόμβα του Μπέλενε" φώναζαν οι νέοι από την ομάδα του κόμματος των Πρασίνων στη Βουλγαρία, αλλά και από τα πολιτικά κόμματα "Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" και "Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία", οι οποίοι διαδήλωσαν κατά της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε.

Οι διαδηλωτές ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το έργο, το οποίο χαρακτήρισαν ως ακριβό και μη χρήσιμο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ιδιωτικού πρακτορείου ειδήσεων Sofia News Agency.


Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να υπογραφεί το τρίμηνο μορατόριουμ από τη Βουλγαρία και τη Ρωσία για το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, σύμφωνα με όσα δήλωσε, προ δύο ημερών, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Μπ. Μπορίσοφ είχε δηλώσει ότι οι δύο πλευρές (Βουλγαρία και Ρωσία) συμφώνησαν και "ένα τρίμηνο μορατόριουμ για το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε θα υπογραφεί με τη ρωσική πλευρά μέχρι τις 31 Μαρτίου".

Στη διάρκεια του μορατόριουμ θα πρέπει να επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες όσον αφορά στα θέματα ασφάλειας, χρηματοδότησης και κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία.

Το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια σταμάτησε, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων και διαμαρτυριών από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις.
Τα σχέδια για το έργο επανήλθαν στην περίοδο 2007-2008, όταν επελέγη η ρωσική εταιρεία Atomstroyexport (θυγατρική της Rosatom) για να το κατασκευάσει. Ωστόσο, η βουλγαρική κυβέρνηση δεν εξασφάλισε την ύπαρξη στρατηγικού επενδυτή (η γερμανική εταιρεία RWE που αρχικά συμμετείχε στο έργο, αποχώρησε το 2009) και δεν κατέληξε σε συμφωνία με τη Rosatom για την τιμή κατασκευής του πυρηνικού σταθμού, θέμα που αποτέλεσε και σημείο τριβής των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών.

Επίσης, η βουλγαρική πλευρά αρνήθηκε, το 2009, το ρωσικό δάνειο από τη Rosatom, ύψους 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή του έργου και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή του έργου, μόνο αν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής από την Ευρώπη.

Η ρωσική πλευρά δήλωσε επανειλημμένα πως το κόστος του έργου και η τελική του τιμή, ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τη βουλγαρική πλευρά που "τοποθετεί" την τιμή του έργου του πυρηνικού σταθμού περίπου στα 5 δισ. ευρώ.

Σύμβουλος του έργου επελέγη η βρετανική τράπεζα HSBC, η οποία καλείται, μεταξύ άλλων, να παρουσιάσει τρόπους προσέλκυσης νέων επενδυτών για την υλοποίηση του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.