Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 28/4/2011



Φίλοι Δημοσιογράφοι,
Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας ενημερώσουμε και να συζητήσουμε για ποιο λόγο διαφωνεί η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με την περαιτέρω μετοχοποίηση – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και με βάση αυτό να σας πούμε τι προτιθέμεθα να κάνουμε.
Πριν όμως μπούμε στο κύριο θέμα μας που είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της τελευταίας μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης θα ήταν όχι απλά τεράστιο λάθος, τεράστια παράλειψη αλλά ομολογία ενοχής εάν δεν στεκόμασταν στο πόρισμα του κ. Ρακιντζή και τα όσα απίστευτα έχουν γραφτεί γύρω από αυτό το θέμα το τελευταίο διάστημα.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ κ. ΡΑΚΙΝΤΖΗΞεκινώντας λοιπόν να τοποθετηθούμε πάνω στο πόρισμα του κ. Ρακιντζή το πρώτο πράγμα που θέλουμε να επισημάνουμε υπό μορφήν ρητορικού ερωτήματος μιας και είναι γνωστό ότι τα χρήματα αυτά η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τα παίρνει εδώ και 27 χρόνια, είναι το εξής:
Όλοι όσοι ξαφνικά ξύπνησαν και ανακάλυψαν το σκάνδαλο των σκανδάλων, επί 27 χρόνια που ήταν;
Ο κύριος Ρακιντζής που είναι στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης εδώ και 7 χρόνια επί 7 χρόνια, που ήταν; Δεν έβλεπε; Δεν άκουγε;
Για εμάς όπως είπα τα ρητορικά αυτά ερωτήματα είναι απαντημένα.
Ο κύριος Ρακιντζής και μια σειρά εκλεκτοί κύριοι ξύπνησαν σήμερα γιατί πιθανά πήραν εντολές να ξυπνήσουν και να συμμετάσχουν σε αυτό που απαίτησε η ΤΡΟΙΚΑ. Το κτύπημα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Και δεν το λέμε εμείς.
Το αναφέρει η έγκριτη εφημερίδα «Καθημερινή» όπου στο φύλλο της 15ης Φλεβάρη αναφέρει ότι σε σύσκεψη της ΤΡΟΪΚΑ με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών τέθηκε ως προαπαιτούμενο η αποδυνάμωση της ΓΕΝΟΠ.
Εάν η εφημερίδα Καθημερινή κάνει λάθος και δεν έχει καλό ρεπορτάζ συγχωρέστε μας, κάνουμε και εμείς λάθος.
Όμως εμείς είμαστε σίγουροι ότι δεν κάνουμε λάθος.
Είμαστε σίγουροι γιατί γνωρίζουμε, τι συμβαίνει σε βάρος όλων όσων αντιστέκονται.
Η ίδια η ζωή έχει δείξει εδώ και αιώνες, (έτσι συνέβαινε πάντα, έτσι θα συνεχιστεί και στο μέλλον) ότι :
- Όσοι αντιστέκονται
- Όσοι αγωνίζονται
- Όσοι τολμούν να έχουν λόγο και άποψη.
- Όσοι πάνε κόντρα στο ρεύμα, γίνονται στόχος επιθέσεων.
Φίλοι Δημοσιογράφοι,
Το εύκολο για εμάς (και μάλιστα ως φαύλοι) θα ήταν να σιωπήσουμε, να μην συγκρουστούμε, να μην χάσουμε τα μεροκάματα μας, να μην μας σέρνουν στα δικαστήρια και να μην μας εμφανίζουν στις τηλεοράσεις ως πηγή όλων των κακών.
Αλλά εάν το κάναμε αυτό στο υπόλοιπο της ζωής μας θα έπρεπε να ζούμε με το κεφάλι σκυφτό.
Όμως οι εργαζόμενοι δεν έχουμε μάθει να ζούμε σκυφτοί και ντροπιασμένοι.
Εμείς, που αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αντί να αναζητήσουν την αλήθεια έκαναν κυνήγι μαγισσών
και μας εμφάνισαν ως «τέρατα», ως «απατεώνες', ως «τρωκτικά», ως «λαμόγια», και «φαύλους»
√ Δεν επιλέξαμε το ρόλο του τυφλού και του μουγκού.
√ Δεν επιλέξαμε το ρόλο του χειροκροτητή στη λαίλαπα και τη βαρβαρότητα των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης.
√ Δεν ντυθήκαμε τον μανδύα των σοβαροφανών και
√ Δεν βρήκαμε διάφορα άλλοθι και δικαιολογίες για να σιωπήσουμε στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και την αφαίρεση κάθε κατάκτησης του εργατικού κινήματος.
Ο λόγος των επιθέσεων που δεχόμαστε έχει να κάνει με τη δράση και τη στάση μας και όχι με τα χρήματα που εδώ και 27 χρόνια νομιμότατα και θεσμοθετημένα με όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις Διοικήσεις παίρνουμε.
Ποιος αμφιβάλλει κύριοι και κυρίες
- Εάν δεν αποκαλούσαμε το μνημόνιο φέρετρο και όχι ευλογία όπως λέει ο κύριος Πάγκαλος.
- Εάν δεν προσφεύγαμε κατά του μνημονίου στο Συμβούλιο της Επικράτειας, και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
- Εάν δεν φωνάζαμε στους κρατικοδίαιτους ψευτοεπενδυτές που χρόνια ολόκληρα λυμαίνονται την Επιχείρηση του Ελληνικού λαού ότι «Λιγνίτη στην τιμή κόστους δεν θα πάρετε».
- Εάν δεν φωνάζαμε ότι «τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ δεν θα σας αφήσουμε να τα αρπάξετε»
Και επιπροσθέτως
- Εάν δεν διαφωνούσαμε με την περαιτέρω μετοχοποίηση
Ότι κανείς δεν θα ασχολιόταν με το εάν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πήρε έντοκο δάνειο ή 25 εκατ. € σε 12 χρόνια ποσό που αντιστοιχεί με 5,7€ ανά εργαζόμενο το μήνα;
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ κ. ΡΑΚΙΤΖΗ
Για να έρθουμε όμως επί της ουσίας και πριν γίνουμε συγκεκριμένοι να πούμε δυο κουβέντες για το πόρισμα του κυρίου Ρακιντζή και τον ίδιο τον κύριο Ρακιντζή.
Αμφισβητούμε ευθέως την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία του κυρίου Ρακιντζή γιατί συνελήφθη να λέει ψέματα και να χρησιμοποιεί τη θέση του κατά τρόπο προκλητικό και απαράδεκτο
Και υπό αυτή την έννοια αναρωτιόμαστε:
Πόση αξία μπορεί να έχει το πόρισμα ενός επιθεωρητή που με τόση ευκολία λέει ψέματα;
Είναι δυνατόν ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης που του έχουμε εμπιστευτεί τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και που θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα, να ψεύδεται με τόση ευκολία;
Μπορεί ένα τέτοιο πρόσωπο να είναι αξιόπιστο;
- Ας απαντήσει πρώτα ο κύριος Ρακιντζής πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα σχετικά με το εάν εμπίπτει η ΔΕΗ στην αρμοδιότητα ελέγχου του, και γιατί έστελνε κατά κόρον ιδιωτική αλληλογραφία με το λογότυπο και τη φίρμα του Γενικού Επιθεωρητού δημόσιας Διοίκησης για να παίρνει χορηγίες ο σύλλογός «Φίλων της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» του οποίου είναι γραμματέας (που υπερηφανεύεται ότι έφεραν τον δικτάτορα Μουμπάρακ στην Ελλάδα) και κυρίως πως και τι έγινε και ενώ από την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ του κοινοποιήθηκε αρνητική απάντηση στο αίτημα του συλλόγου του, 15 μέρες μετά τελικά κατάφερε (άγνωστο με ποιο τρόπο!) να αποσπάσει την χορηγία ;
-Ας απαντήσει πως τα τιμολόγια (που ξαφνικά εκλάπησαν από την κυρία Γεωργίου Ασημίνα συνεργάτιδα του κυρίου Ρακιντζή και που από κάποιους έπεσε βαριά η σκιά πάνω στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ως πιθανή για την πράξη αυτή) βρέθηκαν να μοιράζονται ως φεϊγ βολάν στην Ομόνοια.
 Ας απαντήσει πως και τόσα χρόνια δεν έβλεπε και δεν άκουγε τίποτα και μετά να αναρωτηθεί γιατί αυτή η στάση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απέναντί του.
Για να το ξεκαθαρίσουμε:
τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητού Δημόσιας Διοίκησης τον σεβόμαστε αρκεί και ο ίδιος να σέβεται την θέση που κατέχει.
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ
Έρχομαι τώρα στην ουσία
όπως είπα και πριν 3 μήνες σε συνεδρίαση του Δ.Σ.
- Ναι συμφωνώ ότι μερικοί από εμάς έχουμε δώσει δικαιώματα
- Ναι συμφωνώ ότι είναι πολλά αυτά που ακόμα πρέπει να διορθώσουμε.
Και προσθέτω
Πως όσο μαχητική ταξική και ασυμβίβαστη και εάν είναι η στάση μας αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί να είμαστε «χαλαροί» σε κανένα τομέα.
Δεν δικαιούμαστε να είμαστε χαλαροί και να εκθέτουμε τον θεσμό που υπηρετούμε γιατί εμείς εδώ δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας αλλά τους συναδέλφους εργαζόμενους και τον ιερό θεσμό του Σ.Κ., που για να υπάρχει δόθηκαν μάχες και μάχες.
- Ναι έχουμε ευθύνη για μια σειρά πράγματα και πρέπει να τα αλλάξουμε, να τα διορθώσουμε, να γίνουμε τυπικότεροι, ουσιαστικότεροι και καλύτεροι.
Το χρωστάμε στους χιλιάδες συναδέλφους μας που εκπροσωπούμε αλλά και στην Ελληνική κοινωνία που πρέπει να συνεχίσει να θεωρεί τα συνδικάτα σαν εμπροσθοφυλακή της εργατικής τάξης.
Όμως πως θα γίνει αυτό κύριοι;
Με το πιστόλι στον κρόταφο;
Ρίχνοντας μας στην κρεατομηχανή του κιμά;
Παραποιώντας την αλήθεια και τραβώντας πράγματα από τα μαλλιά;
Αγαπητοί κύριοι,
Είναι άλλο πράγμα να εντοπίζει κάποιος τα λάθη σου (που σου αρέσει δεν σου αρέσει πρέπει να τα λουστείς και να δεχθείς την κριτική και τις παρατηρήσεις του) γιατί αυτό στην ουσία σε βοηθά να γίνεις καλύτερος και εντελώς διαφορετικό πράγμα για λόγους σκοπιμότητας να δολοφονεί την αλήθεια, να παραποιεί τα στοιχεία, να τα μεγενθύνει παραπάνω από την αξία που έχουν για να σε εμφανίσει οπωσδήποτε ως «τέρας» , ως «φαύλο», και ως «λαμόγιο».
ΟΙ ΣΣΕ ΕΧΟΥΝ ΙΣΧΥ ΝΟΜΟΥ
Ξεκινώντας λοιπόν να μπω στη ουσία Θέλω να σταθούμε στο σημείο του πορίσματος του κυρίου Ρακιντζή που λέει ότι παρανόμως όλα αυτά τα χρόνια η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ παίρνει αυτά τα ποσά.
Εμείς κύριοι,
Αυτό το αμφισβητούμε ευθέως.
Το αμφισβητούμε ευθέως γιατί πρώτα από όλα και πάνω από όλα σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι κύριοι Υπουργοί
Έρευνας, ανάπτυξης και τεχνολογίας,
Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής όπως έχει μετονομαστεί σήμερα το Υπουργείο στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει η ΔΕΗ, ότι ήταν παράνομοι.
- Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι παρανομούσε ο κύριος Σημίτης, η κυρία Βάσω Παπανδρέου, ο κύριος Βενιζέλος, ο κύριος Χριστοδουλάκης, ο κύριος Τσοχατζόπουλος, ο κύριος Σιούφας, ο κύριος Φώλιας, ο κύριος Χατζηδάκης.
- Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι παρανομούσε
Ο κύριος Μπιρδιμίρης, ο κύριος Παπαθανασίου ο κύριος Νέζης, ο κύριος Παλαιοκρασάς, ο κύριος Μανιατάκης, ο κύριος Αθανασόπουλος.
Δεν μπορούμε να το δεχθούμε γιατί δεν έκαναν κάτι παράτυπο και παράνομο.
Εκτός και εάν το περιεχόμενο των ΣΣΕ που έχει εγκριθεί από τις Γενικές συνελεύσεις των μετόχων και είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης, και όχι παροχής εξ ελευθεριότητας ώστε να εκμαυλιστούν οι κάποιοι συνδικαλιστές (προκειμένου ντε και καλά να εμφανίσουν ότι παρανόμως η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έπαιρνε αυτά τα χρήματα) αγνοείτε παντελώς.
Ο νόμος 1264 αγαπητοί φίλοι,
Εκείνο που ήθελε να προστατεύσει ήταν τις εξ ελευθεριότητας παροχές προς την συνδικαλιστική οργάνωση και όχι να απαγορεύει τον θεσμό υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων.
Αυτό άλλωστε λέει και ο Ισότιμος και Ομόβαθμος του κυρίου Ρακιντζή Αεροπαγίτης κύριος Αγγελάκης που σε ανύποπτο χρόνο εδώ και 10 χρόνια στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ είχε πει :
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αγγελάκης
ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, στη συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου για το θέμα της ΕΣΣΕ 1999-2000, είχα θέσει το θέμα ότι η απαγόρευση που υπάρχει στο Νόμο, απευθύνεται στη Συνδικαλιστική Οργάνωση και ότι αυτό είναι κάτι που το έκανε σκόπιμα ο Νομοθέτης, ώστε να μην εξευμενίζεται η Συνδικαλιστική Οργάνωση από εξ ελευθεριότητος παροχές του Εργοδότη. Οι παροχές αυτές που ορίζονται στην ΕΣΣΕ ήταν αντικείμενο Συλλογικών διαπραγματεύσεων και δίδονται απολογιστικώς, για ορισμένους σκοπούς. Η άποψή μου ήταν αυτή, την οποία είπε και ο Γενικός Διευθυντής κ. Γ. Μανωλόπουλος, δηλαδή ότι οι παροχές αυτές δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση του Νόμου, ο οποίος απηγόρευε τις εξ ελευθεριότητος παροχές και απηγόρευε και στη Συνδικαλιστική Οργάνωση να τις δέχεται. Για το θέμα αυτό είχε υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά από κάποια Στελέχη της ΔΕΗ και μάλιστα πήγα και έδωσα κατάθεση και υπεστήριξα τις ίδιες απόψεις με ένα υπόμνημά μου, απ' ότι δε γνωρίζω, η υπόθεση αυτή ετέθη στο Αρχείο.
Γιατί λοιπόν να δεχθούμε ότι αυτός που έχει δίκιο είναι ο κύριος Ρακιντζής και όχι ο κύριος Αγγελάκης που γνωμοδότησε σε μια περίοδο που δεν διακυβεύονταν άλλα ζητήματα;
Όσο δε για το ότι παρανόμως δίνονταν αυτά τα χρήματα στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η οποία είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική Οργάνωση ενώ ο νόμος λέει ότι χρήματα μπορούν να δίνονται μόνο σε πρωτοβάθμιες οργανώσεις είναι πασιφανές σε κάθε αντικειμενικό αναλυτή ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο γιατί η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι ουσιαστικά η μοναδική Δευτεροβάθμια Οργάνωση που λειτουργεί στα πλαίσια μιας και μόνο επιχείρησης.
Αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε δύο έγκριτοι καθηγητές ο κ. Παπαδημητρίου και ο κ. Κατρούγκαλος τις γνωμοδοτήσεις των οποίων έχουμε στη διάθεσή σας.
Γιατί λέει λοιπόν ο καθηγητής κύριος Παπαδημητρίου ο οποίος γνωμοδότησε κατ' εντολή της Διοίκησης της ΔΕΗ: «Ως προς το δεύτερο ερώτημα
Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 3 ν. 1264/1982 πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι τα σωματεία, τα τοπικά παραρτήματα συνδικαλιστικών οργανώσεων και οι ενώσεις προσώπων. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι οι Ομοσπονδίες σωματείων του ίδιου ή συναφών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας ή του ίδιου ή συναφών επαγγελμάτων, όπως και τα Εργατικά Κέντρα.
Εν προκειμένω, μπορεί να παρατηρηθεί ότι ο νόμος 1264/1982 στην παραπάνω διάταξη αναφέρεται αποκλειστικά στις κλαδικές και ομοιο επαγγελματικές ομοσπονδίες και δεν ασχολείται με την κατηγορία των επιχειρησιακών ομοσπονδιών, δηλαδή των ενώσεων δύο τουλάχιστον σωματείων εργαζομένων στην ίδια επιχείρηση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται η νομιμότητα της σύστασης των επιχειρησιακών Ομοσπονδιών. Αυτές αποτελούν βεβαίως νόμιμες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, έστω και αν δεν αναφέρονται ρητά στην παραπάνω διάταξη. Θα πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ιδιαίτερα ότι η ελευθερία οργανωτικής δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των επιλογών που προκύπτουν από αυτήν συνδέεται άμεσα με την συνδικαλιστική ελευθερία, η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει και συνταγματική βάση (άρθρο 23 Σ. Βλ. αναλυτικά Γ. Λεβέντη, ο.π., 35 επ. Ι. Κουκιάδη. Εργατικό Δίκαιο, Συλλογικές εργασιακές σχέσεις.. 27 επ.) και αναγνωρίζεται από τη διεθνή έννομη τάξη (Διεθνής Σύμβαση Εργασίας αρ. 87. Για την προστασία της συνδικαλιστικής ελευθερίας σε διεθνές επίπεδο βλ Ν.Valtikos Droit international du travail 1983, 251 ep. J.M.Servais, Les norms internationals du travail, 2004, 85 επ. A. Stergiou, L' organization interne des syndicates en droit grec: Autonomie ou democratie,1990, 130 επ. Ι. Ληξουριώτη, Διεθνές εργατικό Δίκαιο, 2005, 77 επ. και ειδικά 106)
Εν προκειμένω, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, της οποίας μέλη είναι πρωτοβάθμια σωματεία διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων στην ΔΕΗ, αποτελεί πράγματι επιχειρησιακή Ομοσπονδία.
Η στενή γραμματική ερμηνεία της διατάξεως του άρθρου 2 παρ. 3 ν. 1264/1982 θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η εξαίρεση του άρθρου αυτού και το επιτρεπτό των εργοδοτικών παροχών αφορά μόνο τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις και αποκλείει τη νομιμότητα των παροχών του εργοδότη για την εξυπηρέτηση κοινωφελών σκοπών της δευτεροβάθμιας επιχειρησιακής συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Κατά τη γνώμη μου, μια τέτοια ερμηνεία δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό του νόμου. Αφ' ενός, γιατί ο νομοθέτης είχε προφανώς κατά νου το συνήθως συμβαίνον, δηλαδή ότι οι επιχειρησιακές οργανώσεις είναι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Για το λόγο αυτό ακριβώς άλλωστε και δεν αναφέρει ρητά τις επιχειρησιακές ομοσπονδίες, όπως προαναφέραμε. Αφ' ετέρου, μια τέτοια ερμηνεία δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί σκοπός του νόμου είναι να επιτρέψει τη χρηματοδότηση κοινωφελών σκοπών από οργανώσεις που έχουν ως μέλη αποκλειστικά εργαζομένους της επιχείρησης του και να αποκλείσει χρηματοδότηση κοινωφελών σκοπών που εξυπηρετούνται από τρίτες οργανώσεις, δηλαδή είτε επιχειρησιακές οργανώσεις τρίτων επιχειρήσεων, είτε οργανώσεις που εκπροσωπούν εργαζομένους διαφόρων επιχειρήσεων, όπως οι κλαδικές δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες (Αντιθ. Γ. Λεβέντης, ο.π., 158 που αποδέχεται την εξαίρεση των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων έστω και αν ανήκουν εργαζόμενοι από περισσότερες επιχειρήσεις. Πρβλ Ι. Κουκιάδη, Εργατικό Δίκαιο, Συλλογικές
εργασιακές σχέσεις, τ. 1 σ. 221, ο οποίος κάνει λόγο για ισομερή κατανομή μεταξύ περισσοτέρων οργανώσεων στην επιχείρηση). Είναι, λοιπόν, προφανές ότι ο νομοθέτης εκφράσθηκε στενότερα από ότι ήθελε και από όσο εξυπηρετεί ο επιδιωκόμενος από αυτόν σκοπός. Δεν αποτελεί έτσι τυχαίο γεγονός ότι στη θεωρία όταν ερμηνεύεται η εν λόγω εξαίρεση, γίνεται αναφορά, χωρίς διάκριση, σε «οργάνωση της επιχείρησης του εργοδότη» και όχι σε πρωτοβάθμια οργάνωση (Βλ. Κατρά, Συνδικαλιστικές οργανώσεις, 1983, σ. 31 Πρβλ. Λ. Ντάσιου Εργατικό Δικονομικό Δίκαιο τ. Β1, 1996, σ. 496. Πρβλ επίσης Ι. Κουκιάδη, Εργατικό Δίκαιο, Συλλογικές εργασιακές σχέσεις, τ. 1 σ. 221 που ρητά αναφέρει ότι «ότι ο νόμος
φαίνεται να αναφέρεται στις επιχειρησιακές οργανώσεις»). Άλλωστε, μια τέτοια περιοριστική γραμματική ερμηνεία δεν θα συμβάδιζε με τις αρχές της συνδικαλιστικής ελευθερίας, αφού θα εξαρτούσε την ενίσχυση των κοινωφελών σκοπών της οργάνωσης από τις οργανωτικές επιλογές των εργαζομένων της επιχείρησης (μία πρωτοβάθμια οργάνωση στην επιχείρηση ή περισσότερες κατηγοριακές που δημιουργούν μία ενιαία επιχειρησιακή ομοσπονδία), επιλογές οι οποίες ανήκουν στην απόλυτη διακριτική τους ευχέρεια και για τις οποίες θα πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι χωρίς άμεσες ή έμμεσες
νομοθετικές παρεμβάσεις.»
Για το ίδιο θέμα επίσης ο καθηγητής κύριος Κατρούγκαλος έχει την ίδια άποψη πιο συγκεκριμένα λέει: «Και κατά την αδιάστικτη άποψη της θεωρίας, υπάγονται στην εξαίρεση και είναι απολύτως νόμιμες πάσης φύσης κοινωνικές παροχές προς τα μέλη του σωματείου, εφόσον δεν παραβιάζουν την αρχή της ισότητας έναντι εργαζομένων μη μελών του σωματείου (βλ., αντί άλλων, Γ. Λεβέντη, Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο, 2006, 159). Στο ίδιο πλαίσιο ανήκουν και είναι νόμιμες παροχές που χρηματοδοτούν εκδηλώσεις της συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπως συνέδρια, ημερίδες, εκδόσεις, κλπ. μη επιμορφωτικού, πολιτιστικού ή κοινωνικού χαρακτήρα.
(Σημειωτέον ότι, όπως αναλύεται ορθά και στην από 1/12/2011 σχετική γνωμοδότηση του αν. καθηγητή Κ. Παπαδημητρίου που τέθηκε υπόψη μου, το επιτρεπτό, κατά τα ανωτέρω, των εργοδοτικών παροχών δεν αφορά μόνο τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις, αποκλείοντας τις δευτεροβάθμιες επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Και τούτο διότι μια τέτοια περιοριστική γραμματική ερμηνεία δεν θα συμβάδιζε με τις αρχές της συνδικαλιστικής ελευθερίας, αφού θα εξαρτούσε την ενίσχυση των κοινωφελών σκοπών της οργάνωσης από τις οργανωτικές επιλογές των εργαζομένων της επιχείρησης, επιλογές οι οποίες ανήκουν στην απόλυτη διακριτική τους ευχέρεια).»
Γιατί λοιπόν να δεχθούμε ότι έχει δίκιο ο κύριος Ρακιντζής που ξαφνικά ξύπνησε τώρα που η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει γίνει πολύ ενοχλητική και όχι οι κύριοι καθηγητές;

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣΌσο δε για το ποιών είναι τα χρήματα που αυτά τα χρόνια έπαιρνε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
επειδή εμφανιστήκαμε ως τρωκτικά του Δημόσιου χρήματος ότι τρώγαμε και πίναμε με τα λεφτά της γριούλας
επιτρέψτε μου για πολλοστή φορά να πω ότι αυτά είναι μέρος της αύξησης των συναδέλφων μας που κάθε φορά κατά την φάση των διαπραγματεύσεων συμφωνούσε η εκάστοτε Διοίκηση της ΔΕΗ.
Κάποιοι όμως συνειδητά πολύ συνειδητά όπως δεν δίστασαν να πούν ότι διόρισα την κόρη μου στη ΔΕΗ ενώ το παιδί μου είναι 17 ετών και ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις έτσι δεν δίστασαν να πουν ότι τρώγαμε και πίναμε με τα λεφτά της γριούλας.
Μόνο που την γριούλα και τον παππού που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που έγιναν για λογαριασμό των ιδιωτών αργά τους θυμήθηκαν.
Που ήταν οι κύριοι αυτοί όταν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έκανε την μια κατάληψη μετά την άλλη, την μια προσφυγή μετά την άλλη, την μια καταγγελία μετά την άλλη ;
Που ήταν όταν πήγε δυο φορές στον εισαγγελέα για να καταγγείλει τα σκάνδαλα σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών;
Και για να ξέρετε σε ποιο σωματείο έχετε έρθει αγαπητοί φίλοι σήμερα σας λέω ότι εμείς που εμφανιζόμαστε από κάποιους ως κοινωνικά ανάλγητοι, ως κρατικοδίαιτοι και λαμόγια, ως συντεχνίτες, βολεμένοι και προνομιούχοι
είμαστε αυτοί ( και αυτά είναι πράξεις που δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει κανείς).
που στα ξημερώματα της 15 Μάρτη του 2010 κάναμε κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο αναρτώντας ένα τεράστιο πάνω στην πρόσοψη που έγραφε :
« κ. Υπουργέ
πείτε μας τι είδους κοινωνική πολιτική είναι αυτή που επιτρέπει την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι στην πρώτη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας να δαπανώνται πάνω από 100 εκατ. € για υπερωρίες;
Αλήθεια
πείτε μου αγαπητοί φίλοι
έχετε δει πολλά συνδικάτα να παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες που μάλιστα είναι και ενάντια στο μικρό συμφέρον κάποιων μελών τους;
Μπορεί κανείς
Να πει εάν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έκανε έστω και μια ώρα στάση εργασίας για το τι αύξηση θα πάρουμε;
Από χθες είδαμε ότι (σε συνέχεια ενός καναλιού που έχει αναλάβει εργολαβία την σπίλωση των Συνδικάτων και το κτύπημα του Εργατικού Κινήματος) και άλλα κανάλια μπήκαν στο club. (Υπό μορφή ντοκουμέντου) προβολής διαφόρων βίντεο που χρόνια τώρα είναι αναρτημένα στη ιστοσελίδα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Τα προβάλουν για να δείξουν ότι είμαστε έξαλλοι αγριάνθρωποι, βάρβαροι, απολίτιστοι.
Αλήθεια θέλουμε να τους ρωτήσουμε έκαναν το κόπο να ρωτήσουν γιατί ήμασταν έτσι ;
Αναρωτήθηκαν μήπως πιάσαμε στα πράσα κάποιους «ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥ»
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΑΥΞΗΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ
Ναι είναι αλήθεια,
Τα τελευταία χρόνια κάναμε δεκάδες καταλήψεις «μπούκες» κατά τον κύριο Αθανασόπουλο δεκάδες συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις.
Ναι είναι αλήθεια διακόψαμε πολλές φορές τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Αλλά για ποιο λόγο;
Για το τι αύξηση θα πάρουμε;
ΟΧΙ βέβαια.
Όσες φορές και εάν μπουκάραμε δεν ήταν για το τι θα βάλουμε στην τσέπη ( γι αυτό άλλοι φρόντιζαν) άλλα για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην Επιχείρηση του Ελληνικού λαού.
Εκείνο που με στενοχωρεί όμως είναι ότι όλη αυτή μας τη δράση για την οποία κάποιοι μας εκθείαζαν (και ήταν δίπλα μας) σήμερα προσπαθούν να την εμφανίσουν ως δράση που είχε σχέση με την απόσπαση κεκτημένων.
Δεν μπορώ να φανταστώ, ότι μπορεί να πιστέψει κανείς ότι, όταν μπουκάραμε στην αίθουσα συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΔΕΗ διακόπτοντας την συνεδρίαση του, και στις οποίες μπούκες ήταν παρών και ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών κύριος Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο κύριος Σαχινίδης, είχαν έρθει μαζί μας μπουκάροντας και αυτοί, για το τι αύξηση θα πάρουμε.
ΟΧΙ
Είχαν έρθει μαζί μας και ήταν παρόντες σχεδόν σε όλες μας τις καταλήψεις και συγκρούσεις και μας εκθείαζαν και μας επαινούσαν και μας εμψύχωναν και ήμασταν οι καλύτεροι φίλοι και τότε ήμασταν υπεύθυνοι, κύριοι και σοβαροί γιατί αγωνιζόμασταν να μην ξεπουλήσει ο κύριος Αθανασόπουλος τη ΔΕΗ στην RWE.
Σήμερα βλέπετε που εμείς έχουμε μείνει συνεπείς στο να μην πουληθεί η ΔΕΗ στην RWE και σε κάθε RWE ενώ κάποιοι άλλοι άλλαξαν στάση
ξαφνικά από γνωστοί γίναμε άγνωστοι και από υπεύθυνοι και σοβαροί ανεύθυνοι και μικρόνοες.
Όσο δε για τις καταλήψεις που κάναμε και για τις οποίες κάποιοι μέχρι προχθές μας χειροκροτούσαν για την συνδικαλιστική μας δράση και με την παρουσία τους τις επιβράβευαν είναι λυπηρό για τους ίδιους να μας κατηγορούν για συνδιοίκηση.
Αν δεν είναι αυτό υποκρισία.
Τότε τι είναι;
ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ
Ας έρθουμε όμως στην ταμπακέρα και στα «εγκλήματα» της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
1) πρώτο έγκλημα:
πρώτο αμάρτημα είναι αυτό της σύναψης του ΕΝΤΟΚΟΥ δανείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με την Διοίκηση.
Και τι δεν ακούσαμε γι αυτό
Πόσα άρθρα,
Πόσες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές δεν έγιναν...
Μέχρι που αναρωτιόμασταν εάν ακούμε και βλέπουμε καλά...
Πόσος θόρυβος:...
Γιατί;
Για ένα έντοκο δάνειο
Που, τι σημαίνει έντοκο δάνειο;
Σημαίνει ότι αυτός που σου δανείζει θα πάρει πίσω τα λεφτά του και με το αζημίωτο.
• Έκανε κανείς τον κόπο να ρωτήσει γιατί πήραμε αυτό το δάνειο;
• Έκανε κάνεις τον κόπο να δει και να πει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μας πήραμε δάνειο γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία μας εξαιτίας των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης δεν υπογράψαμε σύμβαση και ότι αυτά τα χρήματα τα χρειαζόμαστε;
2) Σε σχέση με τα 25 εκατομμύρια που πήρε η ΓΕΝΟΠ και που κάποιοι βαρύγδουπα μιλούσαν για «πακτωλό χρημάτων» στην ΓΕΝΟΠ έκανε κανείς τον κόπο να πει ότι αυτά είναι προϊόν διαπραγμάτευσης - διεκδίκησης συμφωνίας και όχι εξ ελευθεριότητας της Επιχείρησης;
ότι είναι μέρος της αύξησης των συναδέλφων μας και ότι αντιστοιχούν σε 5,7 € ανά εργαζόμενο το μήνα;
3) Έκανε κανείς τον κόπο να πει ότι το 65% - 70% αυτών των χρημάτων πήγαινε στον ΟΚΔΕ που είναι δημιούργημα ΣΣΕ του 2001 και όχι κατασκεύασμα της ΓΕΝΟΠ;
4) Έκανε κανείς τον κόπο να πει ότι από τα 25 αυτά εκατ. δεν μπήκε ούτε ένα € στο ταμείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ; και ότι τα χρήματα αυτά παρέμειναν στη ΔΕΗ η οποία εκταμίευε το όποιο ποσό εάν και μόνο εάν πήγαινες τιμολόγιο το οποίο να εμπίπτει σε μια από τις τρεις κατηγορίες εκταμίευσης;
Και ενώ αυτό είναι γνωστό γιατί κάποιοι αναρωτιόνται «που πήγαν τα λεφτά»;
Οι πάντες, με πρώτη την εκάστοτε Διοίκηση της ΔΕΗ, γνωρίζουν που πήγαν τα λεφτά γιατί εάν δεν πήγαινες τιμολόγιο δεν εκταμίευε ούτε σεντς;
Γιατί λοιπόν αυτές οι απαντημένες ερωτήσεις;
Αλλά για να γίνω ακόμα πιο συγκεκριμένος:
Α) Εμφανίστηκε στον τύπο αλλά και την τηλεόραση τιμολόγιο του ΟΚΔΕ 7.085 € για μια βραδιά !
Και τι δεν ακούστηκε γι αυτό το τιμολόγιο;
«7085 € ξόδεψαν σε σουίτα οι συνδικαλισταράδες της ΓΕΝΟΠ...»
ξέρετε ποια είναι η αλήθεια που ελάχιστοι ρώτησαν να μάθουν;
Ότι αυτό το τιμολόγιο αφορά φιλοξενία 26 συνδικαλιστών για 4 ημέρες από οκτώ διαφορετικές χώρες.
Β) Εμφανίστηκε τιμολόγιο 1324 € για φαγητό με σχόλιο.
«έφαγαν και ήπιαν 1324 €»
κανείς όμως δεν έκανε τον κόπο να πει πόσους ανθρώπους αφορούσε! Πάνω έγραφε 95 μερίδες.
Γ) Εμφανίστηκε τιμολόγιο της ΓΕΝΟΠ με δώρα «καλάθια με ποτά» ή του ΟΚΔΕ με κολόνια δώρο 75 και 50 ml.
Μα ειλικρινά ένα σωματείο με τόσο πλούσια δράση στα πλαίσια των Δημόσιων σχέσεων δεν μπορεί να κάνει ένα δώρο σε κάποιο συνεργάτη ή σε δύο συναδέλφισες της Ουγγρικής αντιπροσωπείας;
Και εν πάση περιπτώσει
Πόση είναι αυτή η δαπάνη που να δικαιολογεί την δημόσια διαπόμπευση;
Δ) Εμφανίστηκε τιμολόγιο για γεύμα που έγραφε στον κατάλογο εκτός από παϊδάκια κλπ και συναγρίδα 86€!
Αλήθεια όταν κάποιος φιλοξενεί μια ξένη αντιπροσωπεία τι ακριβώς πρέπει να περιλαμβάνει το μενού;
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ
Με τα παραπάνω δεν θέλω να δικαιολογήσω τίποτα.
Δεν θέλω και δεν έχω πρόθεση να καλύψω τίποτα!
Ξαναλέω ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να διορθώσουμε.
Εκείνο που θέλησα είναι να βάλω τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
Και για να κλείσω αυτό το θέμα,
Επειδή ακούστηκαν πολλά πάρα πολλά όπως για παράδειγμα το ότι μπαίνει το ΣΔΟΕ στη ΓΕΝΟΠ ή ότι ανοίγουν οι λογαριασμοί των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ και θα εξεταστεί το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.
προς απάντηση αυτών που μας υποδεικνύουν να παραιτηθούμε και που βεβαίως εν αντιθέσει με εμάς συμφωνούν με το ξεπούλημα της ΔΕΗ λέω πως παρακαλώ τον κύριο εισαγγελέα το άνοιγμα των λογαριασμών και το πόθεν έσχες να αρχίσει από εμένα, και ζητώ να το κάνει σύντομα.
Ζητώ να το κάνει σύντομα γιατί όπως έκανα επί Ν.Δ. έτσι και τώρα μένοντας σταθερά και αταλάντευτα στις αποφάσεις των συνεδρίων μας που εμείς στη ΓΕΝΟΠ δεν τις αλλάζουμε σαν τα πουκάμισα ως πρόεδρος θέλω να είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη σωτηρία της τελευταίας μεγάλης επιχείρησης του Ελληνικού λαού.
ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ –ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Στο άλλο μεγάλο θέμα των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ είναι γνωστή η θέση μας.
Διαφωνούμε κάθετα και ριζικά.
Διαφωνούμε
Γιατί ξέρουμε ότι εάν η ΔΕΗ περάσει στα χέρια των ιδιωτών
επειδή το κίνητρο τους και ο θεός τους είναι ένα και μόνο ένα
το κέρδος και μόνο, το κέδρος,
η τιμή της kwh θα ανέβει δυο και τρεις φορές με αποτέλεσμα εκατομμύρια φτωχοί καταναλωτές να μην μπορούν να κάνουν χρήση και να απολαύσουν το αγαθό του ρεύματος.
Εάν κάποιος μας αποδείξει ότι διαλύοντας και ιδιωτικοποιώντας τη ΔΕΗ αύριο το πρωί οι καταναλωτές θα έχουν φθηνότερη kwh εμείς θα συμφωνήσουμε να διαλυθεί και να ιδιωτικοποιηθεί από απόψε.
Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τίποτα.
Η ΔΕΗ (ως κρατική εταιρία) μπορεί να κινητοποιηθεί με στόχο το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση του καταναλωτή.
Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΠΟΤΕ
Γιατί ο θεός του ιδιώτη (το κίνητρό του) είναι μόνο ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.
Και επειδή δεν μας αρέσει να μιλάμε αόριστα σας λέω ότι όπου μπήκε ο ιδιώτης είχαμε τεράστιες αυξήσεις των οικιακών τιμολογίων.
Συγκεκριμένα:
Νορβηγία 89% Ουγγαρία 64% Φιλανδία 36%
Τσεχία 84% Δανία 64% Πολωνία 33%
Σουηδία 71% Ολλανδία 49%
Και για όποιον πιθανά αμφισβητεί τα στοιχεία αυτά πρέπει να σας πω ότι τα έχουμε πάρει από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στις 7 Ιανουαρίου του 2008 με τίτλο «Από το 2009 που άνοιξε η αγορά σε ελάχιστες χώρες ωφελήθηκαν οι καταναλωτές « Η απελευθέρωση ακρίβυνε το ρεύμα».
Έκτοτε τα τιμολόγια ακρίβυναν ακόμα πιο πολύ.
Στην Ελλάδα όμως παρά τις μεγάλες αυξήσεις των τελευταίων ετών οι οποίες έγιναν για χατίρι των ιδιωτών (θα σας θυμίσω την δήλωση του κύριου Νεράτζη στη Βουλή που χαρακτηριστικά είχε πει ότι «πρέπει να σηκώσουμε την κουρτίνα των τιμολογίων για να περάσουν από κάτω οι ιδιώτες») τα τιμολόγια χάρη στο Λιγνίτη το εθνικό μας καύσιμο αλλά και στο γεγονός του ότι η ΔΕΗ ανήκει στο Δημόσιο προς δυσαρέσκεια των ιδιωτών εξακολουθούν να είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα στο οικιακό τιμολόγιο είμαστε οι τρίτοι πιο φθηνοί στην Ευρώπη των 27.
Για εμάς για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο θα πρέπει να είναι πάντα σε προσιτές τιμές ώστε να μπορεί να το απολαμβάνει και ο πιο φτωχός καταναλωτής.
Ήδη
Σήμερα
Με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και εκεί που πήγε η τιμή της kwh δεκάδες χιλιάδες φτωχοί συνάνθρωποι μας δεν μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του αγαθού και ζουν στο σκοτάδι.
Και
Ειλικρινά θα ήθελα να ρωτήσω όλους αυτούς που σχεδιάζουν να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ στους ιδιώτες αυτοί θα μπορούσαν να ζήσουν έστω ένα λεπτό χωρίς ρεύμα;
Αγαπητοί φίλοι,
Για εμάς ο ηλεκτρισμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό με πολλές παραμέτρους κοινωνική, αναπτυξιακή, εθνική είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και δεν πρέπει να προσφέρεται για κερδοσκοπία.
Όσο η παραγωγή του ρεύματος είναι ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ (χωρίς ιδιώτες)το κράτος έχει τη δυνατότητα ακόμα και επί ζημία να παρέχει το ρεύμα σε χαμηλές τιμές.
Όταν στα κοινωνικά υπεισέρχεται η λογική του κέρδους τότε είναι μοιραίο ότι το κέρδος αυτό κάποιος θα κληθεί να το πληρώσει.
Αυτός ο κάποιος δεν είναι άλλος από τον καταναλωτή.
Γι αυτό λοιπόν αντιδρούμε στην περαιτέρω μετοχοποίηση. Αντιδρούμε γιατί θέλουμε να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους καταναλωτές.
Όμως πέρα από αυτόν τον λόγο, που για εμάς, είναι ο κυριότερος, υπάρχουν μια σειρά ακόμα σημαντικοί λόγοι που μας κάνουν να διαφωνούμε
Λόγοι
• Οικονομικοί- πρακτικοί
• Εθνικοί – Αναπτυξιακοί αλλά και
• Προστασίας της ασφαλιστικής μας περιουσίας.
Τελευταίους αφήνω τους λόγους συνέπειας.
Ίσως αυτό για κάποιους να μην έχει ιδιαίτερη αξία όμως πρέπει να πω ότι εμείς τις αποφάσεις των συνεδρίων μας δεν τις αλλάζουμε σαν τα πουκάμισα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ
Ξεκινώντας να αναλύσω του οικονομικούς λόγους πρέπει να πω πως για κάθε ζήτημα για κάθε θέμα στη ζωή ισχύει ότι οι αποφάσεις σου πρέπει να είναι σωστές
Όμως απόφαση με απόφαση έχει διαφορά.
Όταν για παράδειγμα πονάει το κεφάλι σου και αντί να πάρεις ένα αναλγητικό εσύ το κόβεις για να σου περάσει
τότε η απόφαση σου είναι εγκληματική
έτσι και με τη ΔΕΗ αν δώσεις αν πουλήσεις την κότα που σου κάνει τα χρυσά αυγά
μπορεί να την βγάλεις σήμερα αλλά αύριο θα μείνεις νηστικός.
Εάν σκέπτεσαι ορθολογικά
Οι αποφάσεις που θα πρέπει να είναι στοχευμένες και να βλέπουν και το αύριο
εάν όμως έχεις εγκλωβισθεί στη λογική του
σήμερα να δούμε τι κάνουμε και άσε το αύριο
αυτή δεν είναι ούτε έξυπνη ούτε αποδοτική πολιτική.
Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ότι είναι ολέθριο λάθος να δίνεις την κότα που σου έχει κάνει τα χρυσά αυγά.
Στην οικονομική θεωρία σωστή κίνηση είναι να πουλάς ακριβά ότι σου κόστισε φθηνά.
και όχι να πουλάς φθηνά ότι σου κόστισε ακριβά.
Ποιος μπορεί να πουλήσει
Ποιος έχει δικαίωμα να πουλήσει, με 12€ την μετοχή ενώ πριν 3 χρόνια είχε 37€;
Και πόσο έξυπνο είναι να πουλήσεις κάτι που εάν το κρατήσεις σε λίγα χρόνια θα σου έχει αποφέρει ότι πρόσκαιρα θα εισπράξεις;
Τι θα εισπράξει η κυβέρνηση 400 εκατ .€;
Θα της τα δώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι με εσωτερικό δάνειο και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο από ότι δανείζεται... από την ΤΡΟΙΚΑ και να μας τα επιστρέψει όταν η χώρα βγει από την κρίση.
Επιτρέψτε μου να δώσω ένα παράδειγμα :
Από τις 3 μετοχοποιήσεις που έγιναν μέχρι τώρα το κράτος εισέπραξε 1,4 δις €.
Όλα αυτά τα χρόνια με το 51% που έχει κρατήσει πήρε 645 εκ.€ από μερίσματα.
Εάν είχε κρατήσει και το άλλο 49% θα είχε εισπράξει άλλα τόσα και η ΔΕΗ θα ήταν 100% στο Δημόσιο και
μη μου πείτε ότι δημιουργήθηκαν υπεραξίες από το ποσό της αποκρατικοποίησης γιατί από αυτό το ποσό δεν πήγε ούτε ένα € στη ΔΕΗ.
Επίσης ένα άλλο παράδειγμα πάνω σε αυτό είναι ότι
Εάν από το 2001 είχαμε δώσει ακόμα ένα 17% αντί να εισπράξουμε μέρισμα 783εκ € (σε σωρευτική πραγματική μερισματική εισροή) θα εισπράτταμε 524 εκατ. €. Δηλαδή 258 εκατ. € λιγότερα.
Συνέφερε λοιπόν να κάνουμε κάτι τέτοιο ;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ βέβαια.
Τέλος
Σε όσους βιάζονται να πουλήσουν θα ήθελα να πω με σεμνότητα ας μη βιάζονται να βάλουν τις υπογραφές τους στο ξεπούλημα της ΔΕΗ γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα περάσει απαρατήρητο από τον εισαγγελέα ότι θα συμφωνήσουν να δοθεί το 17% της ΔΕΗ 400 εκατ € (γιατί με βάση τον Ν. 2773/99 ένα 15% από το προϊόν της μετοχοποίησης πρέπει να πάει στον ασφαλιστικό φορέα) την ώρα που μια μονάχα μονάδα της ΔΕΗ θα κοστίσει 1,32 δις € !
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
Ένας άλλος λόγος διαφωνίας μας έχει να κάνει με το μέλλον της ΔΕΗ,
Το μέλλον της εταιρείας δεν μας νοιάζει;
Τα χρήματα που θα πάνε;
Θα πάνε στην ανάπτυξη της Επιχείρησης;
Όχι βέβαια...
Με λίγα λόγια πουλάμε τη ΔΕΗ για να κλείσουμε μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού... όπως κάναμε παλιά .
Μόνο που τώρα είναι το Δημόσιο χρέος.
Αγαπητοί φίλοι,
Παλιά μας λέγανε δύο πράγματα για να μας εφησυχάσουν και να αποδεχτούμε την μετοχοποίηση της ΔΕΗ.
Μην ανησυχείτε μόνο ένα 16% θα δώσουμε το 84% θα είναι στο κράτος και τα λεφτά θα πάνε για την ανάπτυξη της ΔΕΗ.
Μετά το 84% φτάσαμε στο 71%.
Μετά στο 51% και τώρα θέλουν να μας πάνε στο 34%...και σε λίγο θα έχουμε την τύχη του ΟΤΕ.
Θέλω να ρωτήσω τον κ. Υπουργό που άλλα μας έλεγε στις καταλήψεις
 Που πήγαν οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις για ΔΕΗ Δημόσια – Ισχυρή – Εθνικό πρωταθλητή Ενέργειας και πυλώνα του συστήματος;
Και μη μας πει κανείς ότι θα παραμείνει, γιατί με τα όσα σχεδιάζουν δεν θα παραμείνει ούτε το φάντασμά της.
Μπορεί τελικά να μας πει κάποιος υπεύθυνα τι σχέδια έχουν (εάν έχουν) για την ΔΕΗ ;
Και εκχώρηση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και διαμελισμό και μετοχοποίηση ;
Τελικά τι θα μείνει από την ΔΕΗ που ήδη για χατίρι των ιδιωτών έχει υποστεί τρομερή ζημιά αφού στις πλάτες της έχει επιτραπεί σε αρκετούς αεριτζήδες
 χωρίς να βάλουν ένα ευρώ
 χωρίς ίχνος επένδυσης
 χωρίς τη δημιουργία ούτε μιας θέσης εργασίας
 χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο να κερδοσκοπούν ;
ΕΘΝΙΚΟΙ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΛΟΓΟΙ
Σε σχέση με τους κοινωνικούς αναπτυξιακούς αλλά και τους εθνικούς λόγους διαφωνούμε με την περαιτέρω μετοχοποίηση γιατί φέρνει πιο κοντά και την εκχώρηση του management και την ιδιωτικοποίηση.
Ήδη το 16% των μετοχών είναι στα χέρια 3 μεγάλων εγγλέζικων fund's.
Δεν θέλει και πολύ με κατάλληλες κινήσεις να συγκεντρωθεί ένα 17 % ακόμα ...
Άλλωστε μια σειρά Υπουργών δηλώνουν δυσαρεστημένοι που ταυτοχρόνως δεν εκχωρείτε και το management.
Όσοι όμως το προτείνουν ξέρουν τι θα συμβεί ;
Αυτός που θα δώσει τα ωραία του λεφτά για να πάρει το management δεν θα έρθει να κάνει ψυχικό στους καταναλωτές.
Θα έρθει να κερδίσει και συνήθως τα κέρδη βγαίνουν από τις τσέπες των καταναλωτών.
 Τι θα μας φέρει ο όποιος ξένος εάν του δώσουμε το management ;
Τεχνογνωσία ;
Μα είμαστε οι πρώτοι...
Εξήντα χρόνια εμπειρία έχουμε..
 Αλήθεια το Δημόσιο management τι πρόβλημα έχει ;
Δεν έχει κέρδη η Επιχείρηση ;
Τι παραπάνω θα κάνει ο ξένος;
Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω εάν δοθεί το management εγγυάται η κυβέρνηση ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για την κατασκευή των μονάδων Πτολεμαΐδα V και Μελίτη ΙΙ θα υλοποιηθεί, εγγυάται ότι οι μονάδες αυτές θα γίνουν ;
Εγώ σας λέω ότι δεν πρόκειται να γίνουν, γιατί ο ιδιώτης δεν έχει ευαισθησίες και δεν καταλαβαίνει τι πάει να πει σεβασμός στην πολύπαθη περιοχή των Ν. Κοζάνης και Φλώρινας.
 Ένα άλλο ερώτημα είναι ότι εάν δοθεί το management και ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ ο καταναλωτής, ο αγρότης, ο κάτοικος των απομονωμένων περιοχών θα έχει την ίδια αντιμετώπιση ;
Γιατί να πάει ο ιδιώτης μέσα στα χιόνια να αποκαταστήσει σύντομα τη βλάβη σε ένα χωρίο που μένει ένας παππούς ;
Τέλος θέλω να ρωτήσω εάν δώσουμε τα πάντα στους ιδιώτες
 Τα λιμάνια στους Κινέζους
 Το αεροδρόμιο στους Γερμανούς
 Τον ΟΤΕ στους Γερμανούς
Εμείς στο τέλος σαν κράτος τι εργαλεία για να ασκήσουμε αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική;
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
Άφησα τελευταίους τους λόγους που έχουν να κάνουν με τα ασφαλιστικό μας.
Αγαπητοί φίλοι,
Όπως λένε τρείς κατά σειρά νόμοι (Ν. 2773/1999, Ν.2655/1998 Ν. 3863/2010) και ο τελευταίος ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ έχουμε τεράστια ασφαλιστική περιουσία ενσωματωμένη μέσα στη περιουσία της ΔΕΗ η οποία σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη ανέρχεται στο ύψος των 11,9 δις €.
Σύμφωνα με αυτή την περιουσία και έναντι αυτής της περιουσίας το κράτος ανέλαβε να υποκαταστήσει την ΔΕΗ στις υποχρεώσεις της και να αποδίδει κάθε χρόνο στον ασφαλιστικό φορέα το ποσό που χρειάζεται μετά την άθροιση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και της επιχείρησης για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ.
Σημειωτέων : ότι αυτό το ποσό που κάθε έτος αποδίδεται στον ασφαλιστικό φορέα είναι αντιπαροχή έναντι της περιουσίας των εργαζομένων και κάθε φορά αφαιρείται από αυτή την περιουσία.
Δυστυχώς όμως εδώ και δύο χρόνια η πολιτεία παρανομεί και δεν αποδίδει αυτά που πρέπει στον ασφαλιστικό φορέα με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει τρομερά προβλήματα.
Με λίγα λόγια η πολιτεία δεν είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της.
Με βάση αυτό και έναντι της περιουσίας μας με κάθε τρόπο και μέσο με ομαδικές και ατομικές αγωγές θα διεκδικήσουμε το αυτονόητο.
Η υποχρέωση να γυρίσει πίσω στη ΔΕΗ ειδάλλως να φέρουν πίσω τα λεφτά μας,
Γι αυτό το ενδεχόμενο
Γι αυτό τον κίνδυνο άλλωστε είναι ενήμεροι όλοι οι μέτοχοι γιατί σε κάθε μετοχοποίηση στο «Δελτίο ενημέρωσης» με τίτλο «Η εταιρεία ενδέχεται να έχει σημαντικές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις στο μέλλον έγραψε ότι :
« Παρόλο που, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η ΔΕΗ δεν υποχρεούται να καλύπτει το ποσό της διαφοράς μεταξύ εσόδων και δαπανών του ΟΑΠ, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει αυτή την υποχρέωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί παντελώς το ενδεχόμενο το νομοθετικό πλαίσιο , βάσει του οποίου οι σχετικές υποχρεώσεις μεταφέρονται στον ΟΑΠ, και εμμέσως στο Δημόσιο, να αλλάξει ή στο μέλλον η Εταιρεία να κληθεί να καλύψει μελλοντικά ελλείμματα του ΟΑΠ ή να μεταβιβάσει πάγια στον ΟΑΠ.»
Με βάσει λοιπόν αυτά εκείνο που θέλω να σας πω εκφράζοντας το σύνολο των ασφαλισμένων είναι πως όσοι σχεδιάζουν να ξεπουλήσουν την ΔΕΗ σχεδιάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Κλείνοντας με το τι θα κάνουμε εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι την εισήγηση της Ε.Ε την ξέρετε.
Την απόφαση θα την πάρει το Δ.Σ.
Εκείνο όμως που θέλω να κρατήσετε είναι το εξής :
Επειδή αγαπητοί φίλοι πάρα πολλές φορές διάφοροι καλοθελητές μας έχουν κατηγορήσει ότι συμπεριφερόμαστε σαν ιδιοκτήτες της ΔΕΗ και επειδή η σωτηρία της ΔΕΗ δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση
εμείς θα καλέσουμε όλους μαζικούς φορείς να πάρουν Δημόσια θέση,
Εάν το ΤΕΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, η ΠΑΣΕΓΕΣ, οι ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ, η ΚΕΔΚΕ, η ΕΝΑΕ, Επιστημονικοί φορείς πουν ότι εμάς δεν μας νοιάζει
εμείς, κόντρα στη θέληση και στη άποψη της κοινωνίας δεν θα πάμε.
Γιατί ποτέ δεν συμπεριφερθήκαμε ως ιδιοκτήτες της ΔΕΗ.
Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Εμείς τις αποφάσεις μας θα τις πάρουμε και θα περιμένουμε
Ο αγώνας αυτός είναι υπόθεση όλων μας κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σιωπήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.