Κορυφώνονται σήμερα, ακριβώς 25 χρόνια μετά την τραγωδία, οι τελετές μνήμης για τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας στο σταθμό του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία. Τον τόπο της τραγωδίας επισκέπτονται οι πρόεδροι των τριών ανεξάρτητων σήμερα χωρών και τότε σοβιετικών Δημοκρατιών, που επλήγησαν περισσότερο από την καταστροφή, Ρωσίας Μεντβιέντεφ, Ουκρανίας Γιανουκόβιτς και Λευκορωσίας Λουκασένκο, της λεγόμενης και «σλαβικής τρόικας», ενώ στην πρωινή δέηση για τα θύματα χοροστάτησε ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.
Απονέμοντας στο Κρεμλίνο τιμητικά παράσημα σε 16 διασώστες, που έμειναν ζωντανοί
από την επιχείρηση εξάλειψης των συνεπειών της έκρηξης στο Τσερνομπίλ, ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ χαρακτήρισε κορυφαίο μάθημα από την τραγωδία την ανάγκη να λέγεται πάντοτε στους πολίτες η αλήθεια, σε αντίθεση με τις αμήχανες προσπάθειες της τότε σοβιετικής ηγεσίας να κρύψει το μεγαλύτερο μέρος της.
«Ο κόσμος είναι τόσο εύθραυστος και εμείς όλοι τόσο αλληλοσυνδεδεμένοι, ώστε οποιεσδήποτε απόπειρες να κρυφτεί η αλήθεια, να μην ειπωθεί κάτι, να ρετουσαριστεί η κατάσταση για να φανεί πιο αισιόδοξη από ό,τι είναι, έχουν ως αποτέλεσμά τους τραγωδίες, ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο κ. Μεντβιέντεφ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το Τσερνομπίλ δίδαξε πολλά τη Ρωσία και προπαντός την τήρηση πλέον πολύ υψηλότερων κανόνων ασφαλείας από πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως έδειξε και η εξελισσόμενη τραγωδία της Φουκουσίμα.
Οι 70.000 ήρωες
Η τραγωδία στο Τσερνομπίλ, που σημειώθηκε στη 01.23 τα ξημερώματα, έπειτα από ένα προγραμματισμένο κατά τα άλλα «σβήσιμο» του αντιδραστήρα για μερικά δευτερόλεπτα, άπλωσε τη ραδιενέργεια πάνω από εκατομμύρια ανθρώπους και υποχρέωσε εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν, οι περισσότεροι έως και σήμερα, τα σπίτια τους, όμως οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες χωρίς την αυτοθυσία χιλιάδων ανθρώπων, που έπεσαν στη μάχη με τη ραδιενέργεια γνωρίζοντας απλώς οι περισσότεροι ότι «κάτι σοβαρό και πολύ επικίνδυνο έχει συμβεί».
Οπως θύμισε ο Ντ. Μεντβιέντεφ, ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 70.000 και η σημερινή Ρωσία προσπαθεί να μην αφήσει κανέναν τους στην τύχη του. Παρ' όλα αυτά ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει και με αυτήν την ευκαιρία το «ειρηνικό άτομο» ως «τον πλέον οικονομικό, οικολογικό και καθαρό είδος ενέργειας», υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι ύψιστες προδιαγραφές ασφαλείας και δεν εμποδίζεται η πρόοδος της ανθρωπότητας και της ανθρώπινης διάνοιας, που χωρίς την ατομική ενέργεια δεν μπορούν να επιλύσουν πολυάριθμα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Ανάλογες είναι και οι απόψεις που κυριαρχούν και στην ηγεσία της Ουκρανίας, όπου περισσότερο από το μισό της ενέργειας της χώρας παράγεται σε ατομικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού. Η ηγεσία της Ουκρανίας ζητεί τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, γι' αυτό και φιλοξένησε τις ημέρες αυτές τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Γιούκια Αμάνο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, αναζητώντας πόρους για την κατασκευή νέας «σαρκοφάγου» γύρω από τον μοιραίο τέταρτο αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, σε αντικατάσταση της υπάρχουσας από μπετόν, η οποία έχει αρχίσει να παρουσιάζει ρωγμές σε πολλά σημεία της.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Γιανουκόβιτς, το ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε αποτελείται από 550 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η Ρωσία κατέβαλε τα 45.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.