Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΩΡΟ, ΤΩΡΑ "ΑΝΤΙΔΩΡΟ"!...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)

Στην... Πλατεία Κλαυθμώνος στέλνει τουςυπαλλήλους του δημοσίου τομέα και όλους τουςσυνταξιούχους ηκυβέρνηση. Aντίθετα, μένει ανέπαφος ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Με τις νέες περικοπές, τις οποίες ανακοίνωσε χθες το διαθέσιμο εισόδημα των υπαλλήλων στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μειώνεται κατά... 
35% σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ. 
Μάλιστα, υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ή δικαστικοί με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας χάνουν πάνω από τρεις μισθούς τον χρόνο. Οι συνταξιούχοι, αντί για 13η και 14η σύνταξη, θα λαμβάνουν 200 ευρώ το Πάσχα, 200 ως επίδομα αδείας και 400 τα Χριστούγεννα. Οσοι, δε, λαμβάνουν σήμερα σύνταξη άνω των 2.500 ευρώ μεικτά δεν θα πάρουν δώρα και επίδομα αδείας. Επιπρόσθετα, συντάξεις από 1.400 ευρώ και πάνω μειώνονται ελέω Λάφκα.

Πιο αναλυτικά, στο τριετές «συμβόλαιο» με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ προβλέπεται:
Ο 13ος και ο 14ος μισθός μειώνονται δραστικά. Ο τρόπος χορήγησής τους διαμορφώνεται στα 250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα άδειας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων.
Παράλληλα μπαίνει μισθολογικό κριτήριο και έτσι τα ποσά λαμβάνουν οι υπάλληλοι με αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ (μεικτά) τον μήνα.
Νέα μείωση κατά 8% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 3% των αποδοχών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίοι δεν έχουν επιδόματα. 
Ετσι το συνολικό ψαλίδισμα στα επιδόματα φτάνει το 20%, ενώ στις ΔΕΚΟ η μείωση των αποδοχών φτάνει το 10% και αυτό καθώς είχαν προηγηθεί τον Μάρτιο μειώσεις 12% στα επιδόματα και 7% στις αποδοχές.
Οι πρόσθετες περικοπές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Αν τώρα υπάλληλος του Δημοσίου λαμβάνει βασικό μισθό 1.200 ευρώ, θα έπαιρνε δώρα και επίδομα αδείας μαζί 2.400 ευρώ. Τώρα χάνει 1.400 ευρώ με τον νέο τρόπο υπολογισμού του 13ου και 14ου μισθού.
Επιπλέον, μετράει σοβαρές απώλειες και από τα επιδόματά του.
Μάλιστα, για ορισμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων όπως οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και οι δικαστικοί, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλά επιδόματα, οι απώλειες ξεπερνούν ακόμη και τους τρεις μισθούς τον χρόνο. Οι περισσότεροι εξ αυτών, με προϋπηρεσία άνω των 15 ετών, λόγω των επιδομάτων, εμφανίζουν μεικτές αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ και συνεπώς δεν λαμβάνουν 13ο και 14ο μισθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.