Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΟΚ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ...


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος)

Αλλαγές-σοκ στιςεργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικόπεριλαμβάνει το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών. Τα μέτρα οδηγούν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στη μείωση έως 40% των συντάξεων, στην κατάργηση του κατώτερου μισθού, σε... 
ευκολότερες αλλά και φθηνότερες απολύσεις. 
Την ίδια στιγμή πρωτοφανές είναι το κύμα φυγής κυρίως από τον δημόσιο τομέα, εξέλιξη που θα δώσει τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, τον Απρίλιο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 85% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα μέσα σε τρεις μέρες υπεβλήθησαν περίπου 2.000 αιτήσεις για «έξοδο» από το Δημόσιο. Συνολικά υπολογίζεται πως 250.000 ασφαλισμένοι σε όλα τα Ταμεία έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν. 
Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, το «χτύπημα» είναι διπλό και αφορά τα όρια ηλικίας αλλά και το ύψος των συντάξεων. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αγγίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το σύνολο των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα καλύπτονται από τρία Ταμεία (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών). 
Στο καυτό θέμα των ορίων ηλικίας η έξοδος πριν από το 60ό έτος γίνεται «απαγορευτική», με εξαίρεση όσους καταφέρνουν να συμπληρώσουν 40 έτη δουλειάς. Την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη, με πρόσχημα την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. 
Ραγδαίες είναι και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπου στο στόχαστρο είναι οι συλλογικές συμβάσεις, και ανοίγει «παράθυρο» για κατάργηση του κατώτερου μισθού. Ουσιαστικά μετά τις ανακοινώσεις για πάγωμα των αποδοχών, είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και για μείωσή τους.
Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μείωση του κόστους της υπερωριακής απασχόλησης και των αποζημιώσεων, ενώ το μόνο που... αυξάνεται είναι το ποσοστό των απολύσεων!
Νέοι συντελεστές
Με εισοδηματικά κριτήρια θα δίνεται η βασική σύνταξη στα 65 
Μειωμένες έως και 40% θα είναι οι συντάξεις, οι οποίες θα υπολογίζονται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και ανάλογα με τις εισφορές. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα αφορούν στο σύνολο των Ταμείων, με μοναδική εξαίρεση τον ΟΓΑ. 
Τρία μέτρα, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, επηρεάζουν άμεσα το ύψος των συντάξεων: 
Ενίσχυση της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και συντάξεων. 
Καθορισμός των συντάξεων με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου. 
Χορήγηση ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια. 
Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με νέους συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία (από τα 15 έως τα 40 έτη) και αναμένεται να ξεκινούν από το 0,7%. Με το νέο σύστημα το ποσοστό αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης πέφτει στο 40% με 45%, ακόμα και για όσους έχουν πάνω από 35 έτη δουλειάς. 
Οσον αφορά τη βασική σύνταξη -η οποία αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή- αυτή θα χορηγείται με αυστηρά κριτήρια. Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι 65 ετών, ενώ θα πρέπει επιπλέον να πληρούν και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. 
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείο Εργασίας, το νέο σύστημα επρόκειτο να «τρέξει» από το 2018. Ωστόσο οι αλλαγές θεωρείται δεδομένο πως θα επισπευσθούν, ενώ στο ενδιάμεσο θα υλοποιηθούν μέτρα για τη μείωση των συντάξεων (π.χ. ειδική εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, μείωση των συντελεστών στο 2%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.