Η περιοχή είναι μια οικονομική δύναμη, που στην πραγματικότητα επιδοτεί την υπόλοιπη χώρα. Τα 7,5 εκατομμύρια του, δηλαδή το 16% του πληθυσμού της Ισπανίας, παράγουν σχεδόν το 20% του ΑΕΠ της χώρας, γράφει ο Hamish McRae.
Είναι ουσιαστικά μια πολιτική ιστορία, αλλά με μια οικονομική πτυχή. Σήμερα, οι Καταλανοί ψηφίζουν για την ανεξαρτησία από την Ισπανία, παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα κηρύχθηκε παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια και παρά τις πρακτικές προσπάθειες των αρχών να εμποδίσουν την είσοδο στα εκλογικά κέντρα. Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η μέρα, αλλά γνωρίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί θα υπάρξουν συνέπειες όχι μόνο για την Ισπανία αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για τους περισσότερους από εμάς, η Καταλονία είναι η Βαρκελώνη, η λαμπερή πρωτεύουσα που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992, γεγονός που έφερε την πόλη στην παγκόσμια σκηνή, και το μέρος όπου βρίσκεται ο τεράστιος και ακόμα ημιτελής καθεδρικός ναός Sagrada Familia του Αντόνι Γκαουντί. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα. Η περιοχή είναι μια οικονομική δύναμη, που στην πραγματικότητα επιδοτεί την υπόλοιπη χώρα. Τα 7,5 εκατομμύρια της, δηλαδή το 16% του πληθυσμού της Ισπανίας, παράγουν σχεδόν το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Εάν ήταν μια χώρα που θα βρισκόταν σε οικονομικό μέγεθος κάπου μεταξύ της Δανίας και της Φινλανδίας. Όσον αφορά την ίδια τη Βαρκελώνη, το λιμάνι της είναι το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο και ο τέταρτος μεγαλύτερος προορισμός κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο. Έχει επίσης δύο από τις κορυφαίες σχολές επιχειρήσεων στον κόσμο, τις ESADE και IESE, καθώς και μια παράδοση στην επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα.
Η Καταλονία προσελκύει το ένα τρίτο της εσωτερικής επένδυσης στην Ισπανία και παράγει το ένα τρίτο των εξαγωγών της Ισπανίας. Χωρίς την Καταλονία, η Ισπανία θα συνεχίσει να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά θα είναι πολύ εξασθενημένη. Αντίθετα, το μερίδιο της Σκωτίας στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 7,5%, επομένως από οικονομική άποψη πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη συμφωνία για την Ισπανία από ότι η ανεξαρτησία της Σκωτίας για το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι προφανές γιατί αντιτίθενται σε ένα δημοψήφισμα.
Αλλά τι γίνεται με την ΕΕ; Εδώ η ισπανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι αν η Καταλονία γίνει ανεξάρτητη, θα αντισταθεί στην παραμονή της στην ΕΕ. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα αντιδημοφιλές στην Καταλονία, που θα ήθελε, μεταξύ άλλων, να διατηρήσει το ευρώ.
Από νομική άποψη, η Ισπανία θα μπορέσει να προωθήσει μια ανεξάρτητη Καταλονία, αλλά στον πραγματικό κόσμο της ευρωπαϊκής πολιτικής θα ήταν δύσκολο για την υπόλοιπη Ευρώπη να αποκλείσει μια χώρα που θέλει να παραμείνει μέλος – ή για να είμαστε τεχνικά πιο σωστοί, να επανέλθει . Από οικονομικής απόψεως, η Καταλονία θα είναι πλήρως βιώσιμη και δεν υπάρχει κανένας πρακτικός λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ, ακόμη και αν ήταν τεχνικά για κάποιο χρονικό διάστημα εκτός της ΕΕ.
Το προφανές μεγάλο ερώτημα δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά αν η Ισπανία και η Καταλονία μπορούν να ανοικοδομήσουν τη σχέση τους. Εάν δεν το κάνουν, τότε η Καταλονία αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ισπανία, αλλά και για την ΕΕ στο σύνολό της, κατά κάποιο τρόπο μια μεγαλύτερη απειλή από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα από τα διδάγματα των τελευταίων δύο ετών δεν είναι μόνο ότι η πολιτική έχει καταστεί απρόβλεπτη. Οι οικονομικές συνέπειες ενός πολιτικού γεγονότος είναι επίσης απρόβλεπτες. Θα ήταν επιθυμητό η απόφαση ή η μη απόφαση 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων να μην μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στην Ευρώπη. Αλλά σε μια εβδομάδα από τώρα, μπορεί να φανεί πολύ διαφορετική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.