Πολλοί είναι οι άνθρωποι της μουσικής που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το θέμα, ενώ δεν λείπουν και οι ανακοινώσεις φορέων που ζητούν να δοθεί άμεση λύση με παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού
Οργή στην κοινή γνώμη και στον χώρο των δημιουργών από τις αποκαλύψεις για το πόρισμα του ελέγχου, που διεξήχθη προσφάτως από την Ερνστ & Γιανγκ, για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού για την εταιρεία ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας). Όπως προέκυψε από το διαχειριστικό έλεγχο που διεξήχθη οι μέτοχοι μοίραζαν τα λεφτά από την πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών δίνοντας αστρονομικά ποσά (μέχρι 52.000 ευρώ μισθούς το μήνα!) στους εαυτούς τους και στις συνδεδεμένες εταιρείες οι οποίες ανήκαν στους ίδιους και σε συγγενικά τους πρόσωπα.Μόνο για την περίοδο 2011-2014 βρέθηκαν αδιάθετα πνευματικά δικαιώματα ύψους 42,5 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».
Πολλοί είναι οι άνθρωποι της μουσικής που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το θέμα, ενώ δεν λείπουν και οι ανακοινώσεις φορέων που ζητούν να δοθεί άμεση λύση με παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού.
Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού GEA (Grammo, Ερατώ, Απόλλων) στο Δ.Σ. του οποίου ανήκουν οι Χάρις Αλεξίου, Γρηγόρης Λαμπριανίδης, Δήμητρα Μπερδούση, Μαργαρίτα Μάτσα με ανακοίνωσή του, με αφορμή το πόρισμα, σημειώνει τον έντονο προβληματισμό του. Ο GEA διαχειρίζεται τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, τραγουδιστών και μουσικών και των παραγωγών των ηχογραφημάτων: «Με λύπη παρατηρούμε ότι, με αφορμή το πόρισμα, βάλλεται συλλήβδην ο θεσμός της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων στην Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση. Η λειτουργία του GEA είναι μη κερδοσκοπική. Διοικείται αμισθί από τους δικαιούχους και ανήκει σε αυτούς. Κάθε χρόνο υπόκειται εθελούσια σε εξωτερικό οικονομικό έλεγχο από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία. Το πόρισμα αναρτάται στον ιστότοπό μας. Διατυπώνουμε την ευχή, οι αρχές της μη κερδοσκοπικής λειτουργίας και της αυτοδιοίκησης, παγκόσμιες αξίες και πυλώνες της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων, να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων επί μουσικών έργων (συνθετών και στιχουργών)».
Επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού έστειλε ο συνθέτης, Γιάννης Γλέζος, Πρόεδρος της Ενωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ) και πρόεδρος του ΟΣΔ Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων «Η αυτοδιαχείριση» και κατ’ επανάληψη ως σήμερα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο λειτουργίας της ΑΕΠΙ.
Ο Γιάννης Γλέζος θίγει το θέμα του κρατικού επιτρόπου, κάτι που δεν προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, το οποίο λέει ότι «στην περίπτωση που οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης ή η ΑΕΠΙ, ως ανεξάρτητη οντότητα, κηρύξουν πτώχευση ή παύση πληρωμών, τότε τοποθετείται ανεξάρτητος επίτροπος εξυγίανσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.