Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΟΚΤΩ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ
PALMOS: 4,3 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
MARC: ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ 3,6 ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Η Iskra αναδημοσιεύει, χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία τους, ευρήματα από τις δημοσκοπήσεις των εταιριών Μarc(για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha), Palmos (για το tvxs.gr), Alco (για λογαριασμό του "Πρώτου Θέματος),  Public Issue (για λογαριασμό της Εφ. των Συντακτών), Metron Analysis (για λογαριασμό του Ant1), Rass (για λογαριασμό του parapolitika.gr) και Pulse Rc (για λογαριασμό του pontiki.gr) καθώς επίσης και του ινστιτούτου ερευνών PollWatch, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

PALMOS: 4,3 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Με 4,3 μονάδες διαφορά προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ,σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr. Ακόμη πιο αναιμικό είναι το ποσοστό της Ελιάς που κυμαίνεται στο 4,3% (4,9% στην προηγούμενη μέτρηση του tvxs.gr). Την ίδια ώρα αρκετά υψηλό εμφανίζεται το ποσοστό των αναποφάσιστων που αγγίζει το 11,4% εν όψει των ευρωεκλογών της Κυριακής.
Σε γενικές γραμμές οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν προσδώσει χαρακτήρα Εθνικών Εκλογών, στις ευρωκάλπες ενώ οι ψηφοφόροι δείχνουν μέχρι στιγμής να επιλέγουν τη συσπείρωση γύρω από τους δυο μεγάλους πόλους (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ).
Πιο αναλυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 26,1% και η ΝΔ 21,8%. Το 11,4% των ερωτηθέντων απαντούν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποσοστό που τους φέρνει... στην τρίτη θέση. Ποσοστό 7,3% συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή την οποία ακολουθούν το Ποτάμι με 5,9%, η Ελιά με 4,3%, το ΚΚΕ με 3,6% και οι ΑΝΕΛ με 2,7%. Ποσοστό 1,7% συγκεντρώνει η ΔΗΜΑΡ, 1,5% οι Οικολόγοι Πράσινοι και 1,3% το ΛΑΟΣ. Το 4,5% των πολιτών δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 1,3% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει ενώ το 4,7% δίνει την απάντηση «Δεν ξέρω/Δεν Απαντώ». Λευκό ή Άκυρο δηλώνει ότι θα ρίξει στην κάλπη του 1,8%.
Ποσοστό 30,8% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής αναφορικά με τις ευρωεκλογές. Η ΝΔ ακολουθεί με ποσοστό 26,3% και διαφορά 4,5 ποσοστιαίων μονάδων. Τρίτη έρχεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8,8% και την ακολουθεί στο 7,8% το Ποτάμι. Ποσοστό 5,9% συγκεντρώνει η Ελιά και 4,5% το ΚΚΕ ενώ 4% είναι το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι ΑΝΕΛ. Η ΔΗΜΑΡ αγγίζει το 2,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,1%, το ΛΑΟΣ 1,6% ενώ άλλο κόμμα ψηφίζει το 5,8%.
Την ίδια ώρα η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 67% με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων (6%) προς το Ποτάμι. Το κυβερνών κόμμα εμφανίζει συσπείρωση στο 63% χάνοντας ψήφους κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ (5%) και τη Χρυσή Αυγή (5%). Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ιδιαίτερα χαμηλή συσπείρωση με δεδομένη την εκλογική περίοδο στο 33% με ένα 19% των ψηφοφόρων του να μετακινείται προς το ΣΥΡΙΖΑ κι ένα 15% να δηλώνει αναποφάσιστο.
Το 56% των πολιτών πάντως δεν θέλουν πρόωρες εκλογές καθώς στην ερώτηση αν η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία απαντούν «ναι». «Όχι» απαντά το 40% των ερωτηθέντων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και στην παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές της Κυριακής με ποσοστό 47% έναντι 35% που συγκεντρώνει η ΝΔ.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να προηγείται με ποσοστό 41%. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 28%. Ποσοστό 29% των ερωτηθέντων απάντησε αυθόρμητα «κανένας από τους δύο».
ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ «MARC»
Προβάδισμα 3,6 ποσοστιαίων μονάδων παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση (20-22 Μαΐου) της εταιρείας «Marc» για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha.
 
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,6% και η ΝΔ 21%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 8,7%. Ακολουθούν «Το Ποτάμι» με 6%, η Ελιά με 5,6% το ΚΚΕ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4% και η ΔΗΜΑΡ με 2,4%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι-Πειρατές συγκεντρώνουν 1,9%, ο ΛΑΟΣ 1,7%, οι ΓΕΦΥΡΕΣ 1,1%, άλλο κόμμα 4,8% και λευκό- άκυρο 1,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 11,4%.
Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 41,6%, η ΝΔ 38,3%, ενώ δεν ξέρω/δεν απαντώ απάντησαν 20,1% των ερωτηθέντων.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO ΓΙΑ ΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί προβάδισμα 3,4% στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Alco για λογαριασμό του protothema.gr. Στη τελευταία αυτή μέτρηση πριν από το άνοιγμα της κάλπης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 24,2% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 20,8%, η οποία παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 1,2% από την αντίστοιχη έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται καθαρά η Χρυσή Αυγή που παρουσιάζει ανοδικές τάσεις και φθάνει στο 7,7% και το πιθανό είναι ότι θα καταλήξει με διψήφιο ποσοστό στα αποτελέσματα της Κυριακής. Στην τέταρτη θέση υπάρχει σκληρός διαγκωνισμός ανάμεσα στο Ποτάμι που βρίσκεται στο 5,8% και την Ελιά που φθάνει στο 5,3%. Έπεται το ΚΚΕ που σταθεροποιείται στο 4,8%, ενώ σε καθοδική φάση κινούνται οι ΑΝΕΛπου υποχωρούν στο 3,3%, καθώς και η ΔΗΜΑΡ που συγκεντρώνει 1,8% και βρίσκεται κάτω από τον πήχη του 3% για την εκλογή ευρωβουλευτή.
ALCO1
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει την ψαλίδα της διαφοράς,ενώ έχει υψηλότερη συσπείρωση των οπαδών του που φθάνει στο 69%. Από τα ευρήματα της Alco προκύπτει επίσης ότι προς την κάλπη της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να κατευθύνονται μερίδα ψηφοφόρων του 2012 που είχαν επιλέξει τότε τοΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ.
ALCO2
Την ίδια ώρα, η συσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 67%, καθώς το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα παρουσιάζει διαρροές ψηφοφόρων τόσο απευθείας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς τηΧρυσή Αυγή, αλλά και προς μικρούς κεντροδεξιούς σχηματισμούς. Το ΠΑΣΟΚ (Ελιά), αλλά και ηΔΗΜΑΡ έχουν μεγάλες διαρροές τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το Ποτάμι.
ALCO3
Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό, στο 12,4%, γεγονός που σημαίνει ότι ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος θα επιλέξει την τελευταία στιγμή.
ALCO4
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
 Τρεις μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται 2,5% της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει στο 24%.
Η έρευνα της Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών» διεξήχθη από τις 19 έως τις 25 Μαΐου σε δείγμα 1.200 ατόμων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 30%, με το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται στο 27,5%.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελιά (ΠΑΣΟΚ) με 8,5% και στην κατάταξη ακολουθούν: η Χρυσή Αυγή με 8%, το ΚΚΕ και το Ποτάμι με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%.
Τα ποσοστά στην κατηγορία «Λοιπά», με σύνολο 7,5%, κατανέμονται ως εξής: ΛΑΟΣ 1,6%, ΕΠΑΜ 1%, Οικολόγοι Πράσινοι-Πειρατές 0,9%, Γέφυρες-Δημιουργία Ξανά! Θ. Τζήμερος-Δράση Θ. Σκυλακάκης 0,8%, Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες 0,8%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,5%, Ενωση Κεντρώων 0,5%, Λοιπά 1,4%.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ RASS ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ -ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ 2,8 ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ
Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με 2,8% μονάδες έναντι της ΝΔ, δίνει νέα δημοσκόπηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας για τις Ευρωεκλογές.
Πρόκειται για την δημοσκόπηση της εταιρείας Rass, η οποία διεξήχθη από τις 19 έως τις 21 Μαΐου για λογαριασμό του parapolitika.gr. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφουποσοστό 25,3% των ερωτηθέντων πρόταξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι ποσοστού 22,5%, που επέλεξαν τη ΝΔ.
Τρίτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων ήρθε η Χρυσή Αυγή με 9,1%, με το Ποτάμι να έπεται 8,1%. Στο 6,1% καταγράφεται η δυναμική του ΚΚΕ στην πρόθεση ψήφου, σε 5,4% η Ελιά, σε 3,8% οι ΑΝΕΛ και σε 1,5% η ΔΗΜΑΡ.
Ποσοστό 4,6% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι προτίθενται να ψηφίσουν άλλο κόμμα, ενώ 9,8% δεν διευκρίνισαν τις προθέσεις τους.
Στην ερώτηση «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές» 48,2% πρόταξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, 41,5% τη ΝΔ και 2,5% άλλο κόμμα. Σε ποσοστό 7,8% οι ερωτηθέντες δεν απάντησαν.
το ινστιτούτο ερευνών PollWatch, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - See more at: http://left.gr/news/pollwatch-provadisma-37-monadon-gia-ton-syriza#sthash.30FdLO6j.dpuf

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE: ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Την υψηλότερη τιμή της στο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., από την έναρξή της, στις 5 Μαΐου, δίνει σήμερα η κυλιόμενη δημοσκόπηση της Pulse RCγια topontiki.gr στο πέμπτο και τελευταίο κύμα αποτελεσμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ. κατά 2,5% τόσο στην Πρόθεση Ψήφουόσο και στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων.
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει κάμψη στην Παράσταση Νίκης και ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί το προβάδισμά του στην Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας:
Στην Πρόθεση Ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% (από 23,5% στο προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων, στις 14 Μαΐου) προηγείται κατά 2,5% της Ν.Δ., η οποία, παρά την άνοδό της στο 22,5% (από 21,5%), χάνει έδαφος κατά 0,5%.
● Αυξητική τάση των ποσοστών τους, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., εμφανίζουν μόνο η ΔΗΜΑΡ στο 2,5% (από 2%) και η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό (Β. Πολύδωρας, Χρ. Ζώης), η οποία πρώτη φορά ανιχνεύεται σε ποσοστό 1% (προηγουμένως συμπεριλαμβανόταν στο Άλλο Κόμμα, το οποίο πάντως, ακόμη και χωρίς την Ένωση, εμφανίζει τελικά άνοδο κατά 0,5%, στο 2,5%, από 2% στις 14.5).
● Σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων εμφανίζονται η Χρυσή Αυγή (8,5%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. (4%) και ο ΛΑΟΣ (1%).
● Πτωτική τάση, ελέω της πόλωσης μεταξύ των δύο πρώτων, εμφανίζουν: Η Ελιά και το Ποτάμι στο 7% (από 7,5%), το ΚΚΕ στο 6% (από 6,5%), οι Οικολόγοι Πράσινοι στο 1,5% (από 2%), οι Γέφυρες και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1% (από 1,5%), οι Αναποφάσιστοι στο 6% (από 6,5%) και το Λευκό / Αποχή στο 3,5% (από 4,5%). 
Στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 26% (από 24,5%) και πλέον προηγείται κατά 2,5% της Ν.Δ., παρότι αυτή ανεβαίνει στο 23,5% (από 22,5%).
● Αυξητική τάση των ποσοστών τους, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., εμφανίζουν μόνο η ΔΗΜΑΡ στο 2,5% (από 2%) και η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό, που και εδώ πρώτη φορά ανιχνεύεται σε ποσοστό 1%, αλλά και το Άλλο Κόμμα, που ανεβαίνει (χωρίς την Ένωση) στο 2,5% (από το συνολικό 2%).
● Σταθερότητα εμφανίζουν η Χρυσή Αυγή στο 9%, οι ΑΝ.ΕΛΛ. στο 4% και ο ΛΑΟΣ στο 1%.
● Πτωτική είναι η τάση για όλες τις άλλες επιλογές ψήφου: Ελιά και Ποτάμι 7,5% (από 8%), ΚΚΕ 6% (από 7%), Οικολόγοι Πράσινοι 1,5% (από 2%), Γέφυρες και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1% (από 1,5%), ενώ οι Αναποφάσιστοι κατεβαίνουν στο 6% (από 7%).
Από το πρώτο κύμα αποτελεσμάτων της κυλιόμενης έρευνας της Pulse (2 Μαΐου) μέχρι σήμερα, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων ανέβηκε από το 1,5% στο 2,5%, καθώς, εν μέσω πόλωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έκτοτε έχει κερδίσει 2,5% και η Ν.Δ. 1,5%.
Το ίδιο διάστημα η Ελιά έχει κερδίσει 0,5% (7,5% από 7%), η Χ.Α. έχει χάσει 1,5% (9% από 10,5%), το Ποτάμι έχει μείνει σταθερό στο 7,5%, το ΚΚΕ έχει χάσει 0,5% (6% από 6,5%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. μένουν σταθεροί στο 4% και η ΔΗΜΑΡ έχει χάσει 0,5% (2,5% από 3%).
Στην Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά 7%, όπως και στο προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων, καθώς και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κέρδισαν από 2% (Σαμαράς στο 34% από 32% και Τσίπρας στο 27% από 25%). Εξασθενημένος, αντιστοίχως, κατά 4% εμφανίζεται ο Κανένας, ο οποίος πέφτει μεν στο 37%, αλλά σε κανένα σημείο της κυλιόμενης δημοσκόπησης δεν έχασε την πρωτιά.
Έτσι βλέπουμε τη διαφορά του 8% υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, όπως αποτυπώθηκε στο πρώτο κύμα αποτελεσμάτων της κυλιόμενης έρευνας της Pulse, να μειώνεται κατά 1% έως σήμερα...
Στην Παράσταση Νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει σαφές προβάδισμα, αλλά υποχωρεί κατά 2% και πέφτει στο 44% (από 46%), με τη Ν.Δ. να παραμένει σταθερή στο 39%.
Πάντως από την αρχή της κυλιόμενης δημοσκόπησης της Pulse (στις 2 Μαΐου το σκορ ήταν 44% - 36% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ), μέχρι σήμερα, η Ν.Δ. έχει μειώσει την απόσταση κατά 3%.

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ POLLWATCH ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Προβάδισμα 3,6 μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές το ινστιτούτο ερευνών PollWatch, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην τελική του εκτίμηση για το συσχετισμό των δυνάμεων μετά από τις επικείμενες εκλογές
Για την Ελλάδα, το PollWatch, επικαλούμενη στοιχεία από έρευνες των εταιρειών Palmos και Alco που διεξήχθησαν στις 14 και 15 Μαΐου, δίνει προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με 29,6% και 7 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, έναντι 26% και 6 εδρών για τη Νέα Δημοκρατία, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι με 8% και 2 έδρες, η Ελιά με 6,5% και μία έδρα, το ΚΚΕ με 6% και μία έδρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,1% και μία έδρα και η Δημοκρατική Αριστερά με 3,2% και μία έδρα.
Συνολικά στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, το PollWatch προβλέπει και πάλι πρωτιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με μεγάλη απώλεια εδρών (217 από 275) έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (201 έδρες από 194), ενώ εντυπωσιακή άνοδο καταγράφει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που φαίνεται να αυξάνει τις 35 σημερινές του έδρες σε 53, μία αύξηση που ξεπερνά το 50%.
Επίσης εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εδρών που προβλέπεται για ευρωβουλευτές που δεν ανήκουν σε καμία από τις παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου, από 32 σε 95, με πολλούς από αυτούς να προέρχονται από το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν και το ολλανδικό Κόμμα Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία την πρωτιά συγκεντρώνει κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ στην Ιταλία η «Λίστα Τσίπρα» προβλέπεται να πάρει ποσοστό 4% και τρεις έδρες.
METRON ANALYSIS: ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ 3,2%
Προβάδισμα 3,2 ποσοστιαίων μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,2% και η ΝΔ 21%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 6,8%, η Χρυσή Αυγή με 6,7%, η Ελιά με 6,5% και το ΚΚΕ με 3,2%. Στο 2,8% είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στο 2% η ΔΗΜΑΡ και στο 1,3% οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Άλλο κόμμα απάντησε το 4,7%, λευκό/άκυρο προτίθεται να ψηφίσει το 2,5%, μακριά από τις κάλπες δήλωσε πως θα μείνει το 5,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 12,7%.
Στην παράσταση νίκης, το 3% πιστεύει πως η ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά ενώ το 35% με μικρή διαφορά. Στον αντίποδα, το 13% θεωρεί πως πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, ενώ το 32% με μικρή διαφορά.
Στο δίλημμα πρόωρες εκλογές ή συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης, σύμφωνα με την έρευνα οι έξι στους δέκα τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών. Ειδικότερα, το 58% επιθυμεί τη συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης, ενώ το 38% τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Τετάρτη 21 Μαίου 2014

ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ
Μεγαλύτερη από αυτήν που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι τελικά η διαφορά ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, κατά την εκτίμηση του επιστημονικού συμβούλου της VPRC, Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Ο κ. Βερναρδάκης, μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη, σημείωσε πως η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρη, και το ερώτημα είναι πόση θα είναι η διαφορά, με τις πιθανότητες να είναι προς το μέρος μίας μεγαλύτερης διαφοράς.
Όπως εξήγησε, ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος παραμένει «κρυφό» για τις δημοσκοπικές εταιρείες, είτε γιατί αρνείται να απαντήσει, είτε γιατί δε διαθέτει σταθερό τηλέφωνο, και υπάρχει η βάσιμη υποψία ότι το κρυφό αυτό κομμάτι του πληθυσμού θα ενισχύσει περισσότερο στις εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τα πολύ μικρότερα κόμματα (ανέφερε χαρακτηριστικά το ΕΠΑΜ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους Οικολόγους Πρασίνους), ενώ τα ποσοστά της ΝΔ και της Ελιάς θα είναιχαμηλότερα από αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.