Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Θέλουν πίσω την τρόικα, αλλά τα μέτρα μετά τις ευρωεκλογές

Συμφωνία για να επιστρέψει η τρόικα άμεσα στην Αθήνα, πιθανότατα την Τετάρτη – Πέμπτη διαπραγματευόταν τις προηγούμενες ημέρες πυρετωδώς η κυβέρνηση, έχοντας δύο «άσσους»: εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστο το 2013 αλλά και τα στοιχεία για ρηχότερη ύφεση στο 3,7% το 2013.

Η «προετοιμασία», κατά το capital.gr, περιλάμβανε σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το «χτίσιμο» ήπιων προαπαιτούμενων όπως...
το 80% της λίστας του ΟΟΣΑ και μία «λογική» περικοπή φόρων υπερ τρίτων αφήνοντας για μετά τις εκλογές το νέο «κύμα» μεταρρυθμίσεων μαζί με τη συμφωνία για χρηματοδοτικό κενό και δάνειο. Στόχος είναι – αναφέρουν οι ίδιες πηγές – να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η προεκλογική «φιέστα» με επίκεντρο την διανομή των παροχών του 1 δισ. ευρώ προς χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, ενστόλους και άλλες ομάδες.

Συνεχείς ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποστολές υλικού και οι εξ αποστάσεως συζητήσεις τις προηγούμενες ημέρες. Διαπραγματεύσεις υπήρξαν και μεταξύ των δανειστών για να τα «βρουν» μεταξύ τους, καθώς ΕΚΤ και ΔΝΤ είχαν επιπλέον .. διαφωνίες.

Eπιχείρηση μετάθεσης των νέων μέτρων

Συμφωνία με την τρόικα μόνο για θέματα μεταρρυθμίσεων, λήψη δόσης ή διευκολύνσεις συνολικού ύψους 9 - 10 δισ. ευρώ και «εξορκισμό» των όποιων μέτρων για το καλοκαίρι, όταν θα συζητηθούν το χρηματοδοτικό κενό, τα δημοσιονομικά κενά της τριετίας 2014 -2016 και τα μέτρα για τη μείωση του δημοσίου χρέους, διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με επιτελείς της Ευρωζώνης, γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική».

Με το συγκεκριμένο σχέδιο η κυβέρνηση αποφεύγει επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος εν όψει των εκλογών του Μαΐου, ενώ θα εξασφαλίσει την κάλυψη των αυξημένων υποχρεώσεων πληρωμών τοκοχρεολυσίων στις 20 και 21 Μαΐου.

Οι κυβερνητικές επιδιώξεις ενισχύονται και από την αλλαγή πλεύσης των δανειστών, οι οποίοι πλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μεταθέτουν για το καλοκαίρι τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό. Η ελληνική πλευρά άδραξε την ευκαιρία να ζητήσει μετάθεση για το καλοκαίρι και της συζήτησης για τα όποια μέτρα ζητεί η τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014 και των επόμενων ετών.

Η Μέρκελ μεταθέτει το νέο μνημόνιο για αργά την άνοιξη

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαφωνεί με το «σχέδιο Σόιμπλε» για νέο πακέτο προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, φοβούμενη τις επιπτώσεις του στο γερμανικό εκλογικό σώμα με ενδεχόμενη άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού AfD.

To AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») είχε σχηματιστεί πριν τις πρόσφατες εκλογές για την ομοσπονδιακή Βουλή με μονοθεματική πλατφόρμα: Εκφράζοντας το ρεύμα τις αντίθεσης στη γερμανική κοινή γνώμη για τα προγράμματα ευρωδιασώσεων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, άφηνε ανοικτή ακόμη και την επιστροφή στο μάρκο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel την Κυριακή, η Μέρκελ «έχει μπλοκάρει το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της να τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας νέο πακέτο βοήθειας και έχει ενημέρωσει την ελληνική κυβέρνηση πως δεν μπορεί να υπολογίζει σε τέτοιου είδους μήνυμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.