Και γιατί ένας.... "ελληναράς" όπως ο Σώρρας, δεν αγοράζει τα ακίνητα του δημοσίου, κύριε;;;
Πώς το ανέχεται να περάσουν σε χέρια ..ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΠΑΤΑΙΩΝΩΝ;;;;;;
Πόπη Σουφλή
Στον πλουσιότερο ισραηλινό στον κόσμο, Μπένι Στάινμετζ, κάτοικο Γενεύης θα καταλήξουν τα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την πώληση της ΛΑΡΚΟ.
Η Εθνική Πανγαία, την οποία μαζί με την Eurobank Properties ανακήρυξε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ως πλειοδότριες εταιρείες στον διαγωνισμό για την πώληση και μίσθωση για τα επόμενα είκοσι χρόνια 28 ακινήτων του Δημοσίου, θα μεταβιβαστεί σε fund που ελέγχεται από τον Μπένι Στάινμετζ, του πλουσιότερου επιχειρηματία του Ισραήλ, με περιουσία υπολογίζεται στα 7,4 δις δολ.
Όπως ανακοινώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ανακήρυξε ομόφωνα τις Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και την Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ ως πλειοδότριες του διαγωνισμού για την πώληση και μίσθωση 28 ακινήτων που έχουν κατανεμηθεί σε δυο χαρτοφυλάκια και στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υπουργεία, εφορίες και
υπηρεσίες δημόσιας τάξης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, το έργο αφορά στην πώληση και λειτουργική μίσθωση των κτιρίων από το Ελληνικό Δημόσιο για τα επόμενα είκοσι χρόνια.
Οι επενδυτές αναλαμβάνουν την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων για την αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και την κύρια συντήρησή τους για την περίοδο αυτή. Το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα για το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται σε 261,31 εκατ. Ευρώ και, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση, δεδομένης της καίριας συμμετοχής ξένων κεφαλαίων.
Το όνομα του Στάινμετζ ακούστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό με αφορμή την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ και το σχέδιο πώλησης των μεταλλευμάτων σε ανταγωνιστική βιομηχανία με έδρα στα Σκόπια. Όμως ο ισραηλινός μεγιστάνας που δραστηριοποιείται σε μια σειρά από τομείς, από διαμάντια έως μεταλλεύματα και real estate και που ελέγχει το εργοστάσιο των Σκοπίων, βρίσκεται στο στόχαστρο διεθνούς ποινικής έρευνας και μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε έφοδος στην κατοικία του από την ελβετική αστυνομία. Η έφοδος έγινε μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Γουινέας που κατηγορεί τον Στάινμετς ότι πλήρωσε μίζες σε αξιωματούχους της αφρικανικής χώρας, προκειμένου να
κλείσει μεγάλη συμφωνία, που του έδωσε πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.
Ο Στάινμετς ελέγχει μέσω του ομίλου του την εταιρεία Cunico Resources, η οποία, με τη σειρά της, ελέγχει τη
βιομηχανία σιδηρονικελίου της ΠΓΔΜ, που αποτελεί τον μοναδικό ανταγωνιστή της ΛΑΡΚΟ στον ευρωπαϊκό χώρο.
Η βιομηχανία της γειτονικής χώρας διοικείται, για λογαριασμό της Cunico, από έναν Έλληνα. Βασικός εταίρος του Στάινμετς στην Cunico είναι ο ολιγάρχης από το Καζακστάν, Αλεξάντερ Μάσκιεβιτς. Μετά τη διάλυση της
Σοβιετικής Ένωσης μπήκε στον στενό κύκλο των προσώπων που εκμεταλλεύθηκαν τον τεράστιο ορυκτό πλούτο του Καζακστάν.
Στο Βέλγιο, οι εκεί δικαστικές αρχές διεξήγαγαν εις βάρος του μια από τις μεγαλύτερες έρευνες, για ξέπλυμα χρήματος και πλαστογραφία, η οποία κράτησε 15 χρόνια και ολοκληρώθηκε μόλις το 2011, με την αρχειοθέτηση του σχετικού φακέλου. Οι ανησυχίες, με αφορμή και την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, ότι το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με τις διαδικασίες που ακολουθούνται, κινδυνεύει να ανοίξει την πόρτα σε διεθνείς «κλεπτοκράτες» είναι πλέον διάχυτες διεθνώς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, μιλώντας σε συνέδριο του «Euromoney», ο
Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, προειδοποίησε ανοικτά για τους κινδύνους που δημιουργεί, εν όψει μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, η ελλιπής θεσμική θωράκιση του ελληνικού πολιτικού συστήματος απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.
Όπως τόνισε, αν δεν υπάρξουν θεσμικές αλλαγές και δικλίδες ασφαλείας, η Ελλάδα μπορεί να ζήσει φαινόμενα κλεπτοκρατίας, ανάλογα με αυτά που απασχόλησαν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά την πτώση του κομμουνισμού.
Η οικογένεια Στάινμετς δραστηριοποιείται κυρίως στη Νότια Αφρική, τη Ναμπίμπια, την Μποτσουάνα, την Ινδία αλλά έχει απλώσει πλοκάμια σε όλο τον κόσμο. Η οικογένεια του Μπένι Στάινμετζ ζει από το 2010 στη Γενεύη.
Πηγή
attikanea.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.