Πρόοδο, αλλά και αβεβαιότητες, διαπιστώνει η έκθεση προόδου του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα είναι στο κατώφλι επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που στην έκθεση χαρακτηρίζεται ως αξιοσημείωτο επίτευγμα. Ακόμη, σημειώνεται πως οι εξωτερικές ανισορροπίες έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά, ενώ και οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν βελτιωθεί.
Πάντως, το ΔΝΤ αναφέρει πως η συνεχιζόμενη διόρθωση των ανισορροπιών έχει επιτευχθεί με πολύ υψηλό κόστος, καθώς η οικονομία είναι στο έκτο έτος ύφεσης, το ΑΕΠ έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25% από το 2007, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου στο 27%, και η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 57%.
“Το υψηλό κόστος προσαρμογής αντανακλά σε σημαντικό βαθμό τις καθυστερήσεις και τη διστακτική και αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις υπολείπονται από την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για να μεταστραφεί το επενδυτικό κλίμα”, σημειώνεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πίσω από το χρονοδιάγραμμα, καθώς ο στόχος για έσοδα μέχρι το Σεπτέμβριο έχει αναθεωρηθεί από τα 1,8 δισ. ευρώ στα 900 εκατ. ευρώ και για να καλυφθεί η διαφορά από τα μέσα του 2014 απαιτείται η πώληση της ΔΕΠΑ το συντομότερο δυνατό. Το ΔΝΤ αναφέρεται στην αξιοποίηση των λιμένων, στη πώληση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στη μεταφορά 250 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στην αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ έως στο τέλος του έτους, προκειμένου είτε να να πωληθεί το εμπορεύσιμο μέρος του ενεργητικού τους, είτε να γίνουν πιο παραγωγικές.