στην Αθήνα, τη Δευτέρα, ειδικό κλιμάκιο της Κομισιόν. Στόχος να βρεθεί η φόρμουλα για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει με μια σειρά εταιρειών του Δημοσίου όπως ο Ιππόδρομος (ΟΔΙΕ), η ΛΑΡΚΟ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), τα καζίνα και άλλα. Το πρόβλημα σχετίζεται κυρίως με τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν πάρει πολλές από τις υπό αποκρατικοποίηση σήμερα επιχειρήσεις του Δημοσίου.
Για παράδειγμα, κάποιες από αυτές κατά καιρούς δανειοδοτήθηκαν από ελληνικές τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Οι επιχειρήσεις του Δημοσίου για διάφορους λόγους δεν στάθηκε δυνατόν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων δανείων και το Δημόσιο υποχρεωτικά ανέλαβε να καλύψει τα χρέη τους.
Η Ε.Ε. θεωρεί ως κρατικές ενισχύσεις τα συγκεκριμένα δάνεια και στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας -η οποία απαγορεύει για λόγους νόθευσης των συνθηκών του ανταγωνισμού τις ενισχύσεις- απαιτεί σήμερα να επιστραφούν τα κεφάλαια. Μάλιστα η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή, σύμφωνα με την οποία δεν έχει σημασία αν τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο είναι μεγάλα και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Ζητούν την πιστή τήρηση της νομοθεσίας και υποδεικνύουν στις ελληνικές αρχές ότι, αν κλείσει η επιχείρηση, μπορούν στη συνέχεια να πουλήσουν την άδεια ή τα πάγια στοιχεία της.
Ταυτόχρονα, μέσα από την εναλλαγή των κυβερνήσεων και τις διάφορες συγκυρίες έχουν προκύψει περίπλοκα τεχνικά και νομικά ζητήματα που εμποδίζουν σήμερα την πρόοδο των διαδικασιών αποκρατικοποίησης. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΗ είναι ταυτόχρονα συνέταιροι της επιχείρησης αλλά και πιστωτές της. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ επιχείρησης και ΔΕΗ σε σχέση με το ύψος των οφειλών της πρώτης, εκκρεμεί ένα πρόστιμο της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ που έχει επιβληθεί στη ΛΑΡΚΟ, ενώ η εταιρεία έχει και υποχρεώσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι εταιρεία με άμεσες κατ έμμεσες υποχρεώσεις ύψους περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ και πολλά άλλα θέματα ανοιχτά δεν μπορεί να πουληθεί εύκολα και οπωσδήποτε όχι αντί σοβαρού τιμήματος.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι Ευρωπαίοι βλέπουν ότι η ελληνική πλευρά έχει εντάξει τη ΛΑΡΚΟ σε ένα χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων και είναι φυσικό από την πλευρά τους να απαιτούν να τηρηθεί.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προσπαθεί να εκτονώσει τις πιέσεις της Ε.Ε. για επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων, έστω κι αν αυτό σημαίνει λουκέτο και εν συνεχεία πώληση είτε αδειών είτε παγίων, και αναζητεί τη χρυσή τομή με πιο ήπιες λύσεις που δεν θα οδηγούν σε κλείσιμο επιχειρήσεων. Τις προηγούμενες ημέρες, δε, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος είχε πάει στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Στις συναντήσεις που είχε συζητήθηκαν τα νομικά, τεχνικά και άλλα θέματα που έχουν ανακύψει και αποφασίστηκε να έρθει στην Αθήνα το ειδικό κλιμάκιο, ώστε να εξεταστούν μία προς μία όλες οι εκκρεμότητες και να ξεκαθαρίσει τι πρέπει να γίνει.
Αρχικά, το Ταμείο εξέτασε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό των τραπεζών. Να διαχωρίζεται δηλαδή η δημόσια εταιρεία σε υγιές και προβληματικό κομμάτι και να κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για το υγιές τμήμα. Ωστόσο, κρίθηκε ότι μια τέτοια λύση θα ήταν αντιαναπτυξιακή και σίγουρα θα απέδιδε μικρότερα ποσά για το Δημόσιο. Έτσι εγκαταλείφθηκε αυτή η επιλογή και ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την Κομισιόν, οι οποίες οδήγησαν στην επικείμενη επίσκεψη του ειδικού κλιμακίου και την εξέταση των περιπτώσεων μία προς μία.
Διαβάστε το άρθρο «Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ξεκολλήσουν οι αποκρατικοποιήσεις» στην πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.