Ρεπορτάζ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Ενα πρώτο πράσινο φως για τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ έδωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, εγκρίνοντας περίπου το μισό από το διαθέσιμο ποσό, αλλά συντηρώντας ταυτόχρονα την πίεση ώστε η Ελλάδα να μην ξεφύγει ούτε ελάχιστα από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Συγκεκριμένα...
, εγκρίθηκαν 5 συμβάσεις, που αφορούν το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αντιστοιχούν σε ποσό 58,5 δισ. ευρώ. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 9 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία λήγει η προθεσμία ανταλλαγής των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI.
Οι υπουργοί της ευρωζώνης εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εκπλήρωση των «προαπαιτούμενων» δράσεων του Μνημονίου, με την ψήφιση κυρίως των δύο νομοσχεδίων για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα φάρμακα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από ορισμένες πλευρές εξακολουθούν να διατυπώνονται επιφυλάξεις κατά πόσον η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί.
Οπως αναφέρει σχετικά το ανακοινωθέν του προέδρου του Eurogroup, «ένα επιτυχημένο PSI με υψηλό ποσοστό συμμετοχής και μια τελική θετική αξιολόγηση όλων των προαπαιτούμενων πράξεων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για την έκδοση των ομολόγων του EFSF όσο και για το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα».
Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κες ντε Γιάγκερ δήλωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι ακόμη δεν είναι βέβαιος πως η Ελλάδα έχει ικανοποιήσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
ΑΓΚΑΘΙ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφορμή για παρ' ολίγον έμφραγμα στο χθεσινό Eurogroup έδωσε, μεταξύ των άλλων, η πρόθεση που είχε εκφράσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης να εξαιρέσει κάποιες κατηγορίες ανέργων από τη μείωση του επιδόματος ανεργίας κατά 22%, κατ' αναλογίαν της μείωσης του κατώτατου μισθού.
Η τρόικα θεώρησε ότι με τον τρόπο αυτό εξανεμίζεται σε μεγάλο βαθμό το όφελος για την οικονομία από τη μείωση του κατώτατου μισθού και ότι η Ελλάδα επιμένει στην πρακτική να μην εφαρμόζει αυτά που συμφωνήθηκαν.
Ετσι χθες το πρωί διαμηνύθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ελληνική αντιπροσωπεία που βρισκόταν στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει κίνδυνος, εξ αυτού του λόγου, να σημειωθεί εμπλοκή στην έγκριση του πακέτου των 130 δισ. ευρώ.
Αμέσως έγιναν οι επαφές με την Αθήνα και το μεσημέρι ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε εσπευσμένα ότι τα επιδόματα ανεργίας συμμορφώνονται πλήρως στη μείωση του κατώτατου μισθού και θα μειωθούν κατά 22%.
ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ. Κατά τα άλλα, το ανακοινωθέν του προέδρου του Eurogroup καταγράφει «σημαντική πρόοδο στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων πράξεων» και εκφράζει ικανοποίηση για τις «αποφασιστικές και άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις», στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα, «στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της ρύθμισης και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης».
«Αυτό», σημειώνεται, «θα επιτρέψει να ανακτήσουν τη δυναμική τους οι προσπάθειες προσαρμογής της Ελλάδας, κάτι που σε συνδυασμό με την αυστηρή εφαρμογή των πολιτικών του νέου πακέτου αποτελεί τη βάση για να επανέλθουν τα δημοσιονομικά και η οικονομία της Ελλάδας σε βιώσιμη τροχιά». Τις επόμενες ημέρες, προσθέτει η ανακοίνωση, η τρόικα θα οριστικοποιήσει την αξιολόγηση αυτών των ρυθμίσεων. Να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία της τρόικας βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα γι' αυτό τον σκοπό...
ΝΕΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.