Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

FT: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΠΑΝΙΔΡΥΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ


Οι Ευρωπαίοι επανιδρύουν το ελληνικό κράτος, αποφαίνονται οι Financial Times, σε δημοσίευμα, βάσει του οποίου οι πιστωτές μας ζητούν έως τα τέλη του μήνα 38 αλλαγές σε φορολογία, δαπάνες και μισθούς. Από τα επίσημα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα προκύπτει, εξάλλου, ότι η τρόικα θα διαχειρίζεται από τα επουσιώδη ώς τα πλέον...
επουσιώδη ζητήματα της χώρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, οι πιστώτριες χώρες της Ευρώπης απαιτούν 38 συγκεκριμένες αλλαγές στα ελληνικά προγράμματα δαπανών, φόρων και μισθών μέχρι το τέλος του μήνα κι έχουν απαριθμήσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε μικροδιαχείριση της κυβέρνησης της χώρας για δύο χρόνια, σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισαν οι Financial Times.

Οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε τρία χωριστά μνημόνια συνολικά 90 σελίδων, είναι το τίμημα που δέχτηκε να πληρώσει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει την δεύτερη συμφωνία διάσωσης 130 δισ. ευρώ και να αποφύγει την στάση πληρωμών, που η κυβέρνηση φοβάται ότι θα ρίξει την ελληνική κοινωνία στην αναταραχή.

Τα μέτρα ποικίλουν από αλλαγές εκ βάθρων στις δικαστικές διαδικασίες, συγκέντρωση της ασφάλισης υγείας και ολοκλήρωση ακριβούς κτηματολογίου, μέχρι την εξαγορά νέου ηλεκτρονικού συστήματος για την φοροείσπραξη, την αλλαγή του τρόπου συνταγολόγησης φαρμάκων και τον καθορισμό ελάχιστων αποθεμάτων πετρελαίου.

«Το πρόγραμμα είναι πολύ, πολύ πιο φιλόδοξο από μια οικονομική μεταρρύθμιση. Πρόκειται για ίδρυση κράτους, όπως το εννοούμε κατά κανόνα σε παραδοσιακές χαμηλού εισοδήματος περιπτώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ευρωπαϊκός αναλυτής της Eurasia Group.

Στις πιο επείγουσες κινήσεις περιλαμβάνεται σε δεκασέλιδη λίστα με τις προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να δώσουν το τελικό «πράσινο φως» στην έκτακτη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Τα 38 μέτρα είναι κυμαίνονται από νόμους που πρέπει να εγκρίνει η Βουλή, υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, που διαπερνούν όλο τον ιστό της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, από τις δαπάνες υγείας μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και την είσπραξη φόρων.

Λίγα μόνο από τα μέτρα καταγράφονται ως ολοκληρωμένα ή στην διαδικασία της εφαρμογής, μεταξύ των οποίων η πολυσυζητημένη μείωση των συντάξεων 300 εκατ. ευρώ και τα 325 ευρώ σε άλλες περικοπές δαπανών. Οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις εμπίπτουν σε έξι κατηγορίες, με τις περισσότερες αλλαγές στις περικοπές δαπανών, τις τραπεζικές ρυθμίσεις και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να ολοκληρωθούν στις επόμενες επτά ημέρες, είναι μειώσεις φαρμακευτικών κρατικών δαπανών κατά 1,1 δισ. ευρώ, ολοκλήρωση 75 καθολικών ελέγχων και 225 ελέγχων ΦΠΑ μεγαλοοφειλετών, καθώς και απελευθέρωση επαγγελμάτων.

Ακόμη και οι πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν ταχέως. Στο προσχέδιο του 49σέλιδου «συμφώνου κατανόησης για συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής» με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνονται δεκάδες μέτρα που πρέπει να ολοκληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλά από τα διαρθρωτικά μέτρα είχαν συμφωνηθεί το 2010 στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, αλλά είχαν μπλοκαριστεί από ομάδες συμφερόντων με επιρροή, εργατικά σωματεία και ορισμένους υφυπουργούς στα οικονομικά υπουργεία.

Στο μεταξύ, πάνω από 160 στελέχη γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών θα μεταβούν στην Ελλάδα σε εθελοντική βάση προκειμένου να ενισχύσουν τον ελληνικό φορολογικό μηχανισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Wirtschafts Woche, που έχει αναρτηθεί στο portal του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.