Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΤΟ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Ρεπορτάζ : Παναγής Γαλιατσάτος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα κάνει τριήμερο και η κυβέρνηση δεν θα γιορτάσει τα κούλουμα. Ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει υλοποιήσει τα prior actions. Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα όμως δεν σταματούν ούτε τον... 
Μάρτη. Ενας τεράστιος όγκος δουλειάς θα πρέπει να έχει «βγει» ώς τον Ιούνιο.
Η προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, ότι θα πρέπει ώς τις 29 Φεβρουαρίου να είναι έτοιμες όλες οι υπουργικές αποφάσεις και οι κοινές αποφάσεις που συνδέονται με τα prior actions δεν ήταν κενή περιεχομένου. Το είχε θέσει ως προϋπόθεση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup. Αλλωστε, και η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που θα αποφανθεί για την πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, δική του ιδέα ήταν.
Οσοι μπορούν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές κατάλαβαν ότι ο κ. Σόιμπλε άρχισε να «μαλακώνει» μετά την τηλεδιάσκεψη, πριν από 10 μέρες, όπου η ελληνική κυβέρνηση προσκόμισε ακριβή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δεσμεύσεων, των εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων συμπεριλαμβανομένων. «Επιτέλους έχουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα!» επισήμανε στην εφημερίδα «Ταγκεσπίγκελ».
Ο,τι καταφέρει να λειτουργήσει μια φορά στην πράξη, πάντως, υιοθετείται ως βέλτιστη τακτική και έτσι ήδη έχουν καταρτιστεί χρονοδιαγράμματα και για τις δράσεις που θα πρέπει να γίνουν ώς τον Ιούνιο, ως εφαρμογή του Μνημονίου. Μέσα από το κείμενο προκύπτει ένας όγκος 118 δράσεων, πέρα από τα prior actions, που θα πρέπει να έχουν εκτελεστεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στο διάστημα του πρώτου τριμήνου, με έμφαση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δημιουργήσει μια ειδική συντονιστική ομάδα με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό και αρμοδιότητα την εποπτεία και υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, να προετοιμάσει τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στους προϋπολογισμούς του 2013 και 2014, να έχει μειώσει το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων κάτω από το 15%, να έχει εγκαταστήσει εσωτερικούς ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία και να έχει εισαγάγει την κάρτα εργασίας και να έχει εντάξει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του μεσοπρόθεσμου στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Ο όγκος όσων πρέπει να έχουν γίνει ώς το τέλος του πρώτου εξαμήνου είναι επίσης μεγάλος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα πρέπει να ολοκληρωθούν μια σειρά από εξαιρετικά χρονοβόρες δράσεις σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, να θεσπιστεί η φορολογική μεταρρύθμιση, να ευθυγραμμιστούν αντικειμενικές και πραγματικές αξίες ακινήτων, να έχει καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, να έχει θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική προμήθεια των φαρμάκων ανά δραστική ουσία στα νοσοκομεία από κεντρικούς διαγωνισμούς, να έχει καταργηθεί η υποχρεωτική παρουσία των δικηγόρων, να έχει θεσπισθεί η ελεύθερη πρόσβαση σιδηροδρομικών επιχειρήσεων της Ε.Ε. στις σιδηροδρομικές γραμμές κ.λπ.
Ηδη όμως εκκρεμούν στην κυβέρνηση 14 νομοσχέδια. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά είναι αποτρεπτικά για εκλογές ώς το καλοκαίρι και αυτό επισημάνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να πείσει τους εταίρους ότι το να γίνουν εκλογές είναι απαραίτητο για να ηρεμήσει η κοινή γνώμη, αλλά και ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση σήμερα θα έχουν την πλειοψηφία και στην επόμενη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.