Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ορίστηκαν οι σύμβουλοι για ΔΑΑ, Ελληνικό & ΤΠΔ - Σχέδιο επαναγοράς ομολόγων με χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις


ELLINIKO
Ορίστηκαν οι σύμβουλοι για την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ΔΑΑ , για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, αλλά και για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) αποφασίστηκε η πρόσληψη της BNP Paribas και της Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] ς ως χρηματοοικονομικών συμβούλων και της Δικηγορικής Εταιρείας Μπερνίτσα ως νομικού συμβούλου για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).
Παράλληλα, η Citigroup και η Τράπεζα Πειραιώς επελέγησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Για το Ελληνικό, αποφασίστηκε ακόμη η πρόσληψη της ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι ως ειδικού χρηματοοικονομικού συμβούλου, της Δικηγορικής Εταιρείας Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες ως νομικού συμβούλου και της Barcelona Strategical Urban Systems AIE ως τεχνικού συμβούλου.
Σε ό,τι αφορά το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εμπορικής του δραστηριότητας, επελέγη η Lazard & Co Ltd ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Δικηγορική Εταιρεία Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης ως νομικός σύμβουλος.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, για ένα μεγάλο αριθμό δράσεων οι προσλήψεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες (για παράδειγμα, επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ, συμβάσεις παραχώρησης, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, ΛΑΡΚΟ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κρατικά Λαχεία, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου) και σχεδόν το σύνολο των προσλήψεων των συμβούλων για τις δράσεις αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2ου τριμήνου του 2011.
Οι σύμβουλοι θα παρουσιάσουν μία πρώτη καταγραφή τον Ιούνιο του 2011, η οποία και θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και στην προετοιμασία των χρηματοοικονομικών εργαλείων για την πραγματοποίηση αξιών από την ακίνητη περιουσία.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της διυπουργικής αποφασίστηκε επιπλέον η επιτάχυνση συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν στη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, στην υιοθέτηση του θεσμού της «επιφανείας», στην προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική κατοικία και στον χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά τα ακίνητα του Δημοσίου.
Ελήφθη τέλος απόφαση για την προετοιμασία σχεδίου δράσης για τις επιλογές του Δημοσίου ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του καθώς και τις αποκρατικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013 και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Το σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες. ##
Σύμφωνα με το bankingnews : Ελληνικά ομόλογα με έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις σχεδιάζει να επαναγοράσει η κυβέρνηση. Αυτό αποκάλυψε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως μία από τις επιλογές που έχει η κυβέρνηση για τη μείωση του δυσθερώρητου δημοσίου χρέους που φθάνει ήδη στο 148% του ΑΕΠ. Βάσει αυτή της επιλογής το δημόσιο μπορεί να αγοράσει ελληνικούς τίτλους από την δευτερογενή αγορά ομολόγων στο 65% με 60% της ονομαστικής τους αξίας εξαιτίας του πιστωτικού κινδύνου (default risk) που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές. Η συγκεκριμένη συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αγοράσει μεγαλύτερο ποσό δημοσίου χρέους.
Συγκεκριμένα, αν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φθάσουν τελικά στο ύψος των 50 δις. ευρώ τότε το ποσό του ελληνικού χρέους που θα μπορούσε να αγοράσει η Ελλάδα θα έφθανε τα 70 δις. με 75 δις. ευρώ. Έτσι από τα 340 δις. ευρώ που δείχνει σήμερα η «βελόνα» του χρέους, μετά από πέντε χρόνια θα έδειχνε στα 240 δις. ευρώ ή στο 104% του ΑΕΠ.
«Τα 240 δις. ευρώ αποτελούν ένα μέγεθος το οποίο μπορεί να διαχειριστεί η χώρας μας» επισημαίνει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει τις διαδικασίες για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.