ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες θα προβλέπουν μείωση μισθών έναντι «παγώματος» των απολύσεων αναμένει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διατηρήσει εν ζωή τις συλλογικές συμβάσεις τις οποίες επιθυμεί να καταργήσει η τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω συμβάσεις είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων (αφορούν μεταξύ αυτών μία μεταλλοβιομηχανία, μία επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος κ.ά.). Δεν ανακοινώνονται, όμως, από τις εταιρείες υπό τον φόβο να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις κάτω το βάρος της «κοινής γνώμης» ή των αρνητικών σχολίων του περίγυρου. Εστω και εάν υπάρχει διάθεση πρόσκαιρου (διετούς) συμβιβασμού μεταξύ των εργαζομένων. Εξάλλου, για να υπάρξει μείωση μισθών απαιτείται η συμφωνία του οικείου σωματείου. Εάν δεν υπάρχει σωματείο, της αντίστοιχης κλαδικής ομοσπονδίας.
Κερκόπορτα
Για να προσφύγει δε η επιχείρηση στη Διαιτησία και να
διεκδικήσει μείωση των αποδοχών με απόφαση του ΟΜΕΔ, απαιτείται η αρχική υπογραφή του συνυποσχετικού από τους εκπροσώπους των εργαζομένων (μαζί με τον εργοδότη). Κατά συνέπεια, ακόμη και η συνομολόγηση της ανάγκης επανακαθορισμού των μισθών σε μια επιχείρηση, έστω και εάν αυτή η διαδικασία δεν καταλήξει σε συμφωνία και υπογραφή ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μπορεί να ανοίξει την κερκόπορτα της μείωσης των αποδοχών. Εστω και εάν αυτή επιτευχθεί -τελικά- μέσα από τη Διαιτησία και την απόφαση ενός μόνο ατόμου (διαιτητής).
Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, πιθανότατα, θέλει να προσφέρει τις εν λόγω ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις βορά στις διαθέσεις της τρόικας, προκειμένου να μην επιμείνουν οι δανειστές μας στο βίαιο κούρεμα των μισθών στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα (μέσω της μη επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους και όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν είναι ή όχι μέλη των αντίστοιχων συνδικαλιστικών ή εργοδοτικών ενώσεων).
Να σημειωθεί ότι στο αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπεται ότι εάν δεν «περπατήσει» ο θεσμός των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων (μείωσης των μισθών στις «προβληματικές» επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα), η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να επανεξετάσει τόσο τον τρόπο μείωσης των αποδοχών σε αυτή την κατηγορία εταιρειών (πιθανότατα χωρίς να είναι απαραίτητη η συλλογική σύμβαση-συμφωνία των εκπροσώπων των εργαζομένων) όσο και την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων (μη επέκτασή των).
Παράλληλα με τις 15 ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, η υπογραφή των οποίων ίσως ακυρώσει τα υπόλοιπα σχέδια της τρόικας για υποβάθμιση των μισθών κοντά στα όρια του κατώτατου μισθού, η κυβέρνηση (υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας) είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει άλλες τέσσερις νομοθετικές παρεμβάσεις:
1 Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σήμερα το ελαστικό 8ωρο ισχύει για 4 μήνες το χρόνο και 32 εβδομάδες σε επιχειρήσεις που επικαλούνται συσσώρευση εργασίας. Με τη νέα ρύθμιση το ελαστικό 8ωρο αναμένεται να ισχύει ολόκληρο το χρόνο, ώστε να μειωθεί το εργατικό κόστος (αποφυγή υπερωριών στις περιπτώσεις παραγωγικού φόρτου, καθώς θα μπορεί η επιχείρηση να ζητεί 10ωρη καθημερινή βάρδια χωρίς πρόσθετη αμοιβή).
2 Τη λύση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου χωρίς την υποχρέωση καταβολής της συνολικής αμοιβής για ολόκληρο το διάστημα της σύμβασης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο που ισχύει μόνο στην Ισπανία (απόλυση του εργαζόμενου πριν απ' τη λήξη της σύμβασης) προσκρούει στο ελληνικό Αστικό Δίκαιο. Υποτίθεται ότι η διάταξη αυτή θα «περάσει» για τον τουρισμό (διακοπή του 8μηνου συμβολαίου πριν απ' την ολοκλήρωση της τουριστικής σεζόν), αλλά εμμέσως απευθύνεται και στους τραπεζοϋπαλλήλους, οι οποίοι έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου 35ετούς διάρκειας (Αγροτική, Alpha, Εμπορική κ.ά.).
3 Συνακόλουθα με την αμφισβήτηση της 35ετούς σύμβασης στις τράπεζες (απόλυση μόνο για σπουδαίο λόγο), με άλλη διάταξη θα επιχειρηθεί η κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας για τη χορήγηση του 40%-50% της αποζημίωσης (αναλόγως εάν ο συνταξιούχος λαμβάνει ή όχι επικουρική) με τη συνταξιοδότηση του ιδιωτικού υπαλλήλου. Να σημειωθεί ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι, όπως και η πλειονότητα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, λαμβάνουν τη μισή αποζημίωση απόλυσης με την αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας. Ανεξαρτήτως εάν παίρνει και εφάπαξ και από το ταμείο του στο οποίο -βεβαίως- πληρώνει εισφορές. Με την εν λόγω διάταξη επιχειρείται να μειωθεί το εργατικό κόστος των τραπεζών.
4 Το επίδομα ισολογισμού στις τράπεζες (14,5 μισθοί), που προβλέπεται από κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, ετέθη στο στόχαστρο της τρόικας (μείωση του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να επιστραφούν τα δάνεια των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Ηδη σε μια τράπεζα πιστώθηκε μεν φέτος το επίδομα (15νθήμερο) αλλά ως έκτακτη παροχή και όχι συμβατική υποχρέωση. Μπαίνουν έτσι οι βάσεις για την περικοπή του κατά τα επόμενα χρόνια, αφού αποτελεί... παροχή (και μάλιστα έκτακτη) αντί συμβατικής υποχρέωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.